Naboer og lokaludvalg raser over byggeplaner på grønt område: Vil skabe trafikkaos

Planerne om at omdanne en boldbane mellem to daginstitutioner til endnu en daginstitution på en stille villavej har fået naboer og lokaludvalg til at slå alarm.

Et grønt område på en lille villavej i Valby, hvor en boldbane adskiller de to daginstitutioner Arken og Nabohuset, har udviklet sig til en kampplads for en række naboer, grundejerforeninger og Valby Lokaludvalg.

Overraskede og forfærdede kunne parterne konstatere et lille punkt på side 8 af det seneste budgetforlig i Københavns Kommune, som de ikke havde set komme.

”Der afsættes 133,7 millioner kroner samlet på anlæg i 2020-2022 til etablering af en 13 gruppers daginstitution på Saxtorphsvej 11 i Valby,” står der i forligsteksten.

Med andre ord har et flertal Københavns Kommune afsat pengene og er klar til at bygge en daginstitution med plads til omkring 200 børn på det grønne.

Og det er intet mindre end en katastrofe for området, mener naboerne, grundejerforeninger og Valby Lokaludvalg, der i et fælles nødråb protesterer over kommunens byggeplaner.

Årsagen til den store utilfredshed er, at den 350 meter lange villavej allerede huser to børnehaver, hvis medfølgende trafik er til stor gene for beboerne.

Det grønne areal mellem Børnehuset Arken og Nabohuset er udset som byggefelt for en tredje daginstitution.
Det grønne areal mellem Børnehuset Arken og Nabohuset er udset som byggefelt for en tredje daginstitution.
Foto: Google maps

- Allerede nu er der trafikkaos på en lille vej, som slet ikke er gearet til at håndtere den slags trængsel. Hvis man bygger endnu en institution, så fjerner man ikke kun det eneste friareal og grønne område, men man forøger også de problemer og de gener, beboerne har, siger Michael Fjeldsøe til TV 2 Lorry.

Som formand for Valby Lokaludvalg har han rettet skriftlig henvendelse til Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget i Københavns Kommune. Deres besked er klar:

”Valby Lokaludvalg opfordrer til, at processen stoppes med henblik på at have en dialog med lokalområdet og finde en anden placering af institutionen,” skriver Valby Lokaludvalg.

 

Naboer mister grøn plet og frygter yderligere kaos

Jennie Petersson bor med sin mand og parrets tre små børn lige over for daginstitutionen Nabohuset, der stod færdigbygget i 2014.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det vil blive, hvis de bygger endnu en daginstitution, for det er allerede meget slemt, som det er lige nu, siger Jennie Petersson.

Hver morgen og hver eftermiddag er hun fra første parket vidne til et inferno af trafik, hvor personbiler og busser kappes om pladsen på den smalle villavej.

- I bringe- og hentetiden kan bilerne ikke komme frem, og busserne til udflytterbørnehaverne er nødt til at køre via fortove. Der er mange biler, der parkerer ulovligt og ofte lige ud for vores indkørsel, så vi ikke kan komme ud, forklarer hun.

Familien bruger dagligt boldbanen på den anden side af vejen, der er udset som byggeplads. Især børnene leger og spiller fodbold med kvarterets andre børn på det grønne område.

Ifølge Jennie Petersson vil det have alvorlige konsekvenser for beboerne liv, hvis et rekreativt område erstattes med endnu et byggeri, der øger trafik og trængsel.

- Jeg er helt med på, at vi mangler institutionspladser i København – og det giver helt fin mening at bygge flere. Men at kommunen vælger at bruge den sidste grønne plads i vores bydel – det giver overhovedet ikke mening, siger Jennie Petersson.

Der er stille på Saxtorphsvej, da TV 2 Lorry besøger området lørdag formiddag. På hverdage er situationen en helt anden, fortæller lokale.
Der er stille på Saxtorphsvej, da TV 2 Lorry besøger området lørdag formiddag. På hverdage er situationen en helt anden, fortæller lokale.
Foto: TV 2 Kosmopol

Løftebrud og mangel på inddragelse, mener lokaludvalg

Langt mere problematisk end bare trafikkaos er kommunens proces omkring byggeplanerne på den lille boldbane, mener lokaludvalget.

For det første mener de, at det er problematisk, at byggeplanerne er blevet til, uden at hverken borgere eller lokaludvalget været inddraget i processen.

For det andet – og måske mest problematisk – så bryder kommunen nu for anden gang et løfte, de har givet til borgerne, påstår lokaludvalget.

Før de to daginstitutioners opførelse fungerede området på Saxtorphsvej som et grønt område – en slags bypark. Tilbage i 1990’erne, da daginstitutionen Arken som den første af de to nuværende blev bygget, gav forvaltningen ifølge den tidligere formand for Valby Lokaludvalg borgerne håndslag på, at resten af det grønne område ikke ville blive rørt.

- Og det er jeg helt sikker på, understreger den tidligere formand Ejner Jensen.

- Så byggede de endnu en institution (Nabohuset, red.). Og i den forbindelse blev borgerne igen lovet, at den grønne plet ikke ville blive rørt, siger han.

Formanden for Valby Lokaludvalg Michael Fjeldsøe (tv.) og Erhard Nielsen (th.) kalder byggeplanen for et løftebrud.
Formanden for Valby Lokaludvalg Michael Fjeldsøe (tv.) og Erhard Nielsen (th.) kalder byggeplanen for et løftebrud.
Foto: TV 2 Kosmopol

Det samme erindrer Erhard Nielsen, der har boet i området i mange år og i øvrigt også er medlem af Valby Lokaludvalg.

- Nu er det så tredje institution, der kommer på et område, som man har lovet borgerne skulle blive ved med at være grøn. Det er jo ikke en rimelig måde at behandle borgerne på, siger han.

Hverken Ejner Jensen, Erhard Nielsen eller formanden for Valby Lokaludvalg Michael Fjeldsøe ligger dog inde med dokumentation for løftet. 

Lokalplanen for området fra 1995 bakker dem op. Her fremgår det, at der på matriklen skal være ”et rekreativt areal på mindst 2000 kvadratmeter”.

Derfor vil det kræve en ny og ændret lokalplan for området, før kommunen kan gå i gang med at bygge den planlagte børnehave.

Løftebrud, mener Valby Lokaludvalg

I brevet til Børne- og Ungeudvalget og Økonomiudvalget skriver Valby Lokaludvalg følgende:

 

”Da man opførte Arken (daginstitution, red.), den første institution på området, blev lokalområdet lovet, at det resterende grønne område ville bestå til brug for beboerne. Da man i 2012 vedtog at bygge endnu en institution på Saxtorphsvej 11 var det igen en aftale, at det resterende grønne område skulle udlægges som rekreativt område, hvilket det også har været i tidligere kommuneplaner. Nu planlægges der så endnu en institution, der vil optage det resterende grønne område og skabe yderligere trafikkaos i området.”

Kommune: Borgerne vil blive hørt og inddraget

I Københavns Kommune anerkendes det i Økonomiforvaltningen, der står for byggeplanerne, at der foreligger en udfordring med trafik på Saxtorphsvej, som er til gene for beboerne ved og omkring daginstitutionerne.

- Vi er selvfølgelig opmærksomme på de trafikale forhold i området. Derfor er vi også i gang med at undersøge flere forskellige muligheder for at etablere løsninger, der kan lette trykket på vejen, udtaler Kenneth Horst, planchef i Økonomiforvaltningen, til TV 2 Lorry.

Han forklarer, at befolkningsprognoser viser, at rigtig mange børnefamilier bosætter sig i Valby Nord. Det er derfor nødvendigt at etablere en ny daginstitution i området.

- Vi har valgt at placere byggeriet på Saxtorphsvej 11, da der ikke er andre egnede byggegrunde i området. Samtidig er det en kommunal grund, hvilket betyder, at vi kan spare millioner i udgifter til en ny byggegrund, siger Kenneth Horst.

Planchefen påpeger desuden, at byggeriet fortsat ikke er endeligt vedtaget, og at lokaludvalg såvel som borgere vil blive hørt, inden spaderne sættes i jorden.

- Jeg har stor forståelse for, at man som nabo kan blive bekymret, når man hører, at der skal opføres et nyt byggeri på vejen, og derfor gerne vil give sin mening til kende. Men vi er ikke kommet så langt med arbejdet endnu. Først skal der laves et udkast til en lokalplan for byggeriet, som politikerne skal tage stilling til, siger Kenneth Horst.

- Herefter vil lokalplansforslaget blive sendt i offentlig høring, hvor både naboer og lokaludvalg vil få mulighed for at indsende høringssvar. Forvaltningen vil behandle de indvendinger, som kommer, og høringssvarene vil også blive forelagt politikerne, inden de skal tage endelig stilling til byggeriet, siger han.

Desuden oplyser forvaltningen, at de ikke kender til, at der skulle været givet noget løfte til borgerne i Valby-enklaven om, at der ikke ville blive bygget yderligere på Saxtorphsvej.

Forvaltningen svarer på spørgsmål

TV 2 Lorry har stillet en række spørgsmål til planchef Kenneth Horst i Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune omkring byggeriet og processen.

 

Læs forvaltningens svar herunder:

 

Hvorfor vælger man ikke at placere børnehaven et andet sted i bydelen, så man på den måde sikrer, at flere borgere har en børnehave i nærheden – i stedet for at placere to lige ved siden af hinanden? Hvorfor er Saxtorphsvej 11 i Valby det rigtige sted at placere en ny børnehave i Valby?

 

Vores befolkningsprognoser viser, at rigtig mange børnefamilier bosætter sig i Valby Nord. Det er derfor nødvendigt at etablere en ny daginstitution i området, så der fremover også vil være gode pasningsmuligheder for områdets mange børn. Vi har valgt at placere byggeriet på Saxtorphsvej 11, da der ikke er andre egnede byggegrunde i området. Samtidig er det en kommunal grund, hvilket betyder, at vi kan spare millioner i udgifter til en ny byggegrund.

 

Lokaludvalget og ejerforeninger i området påstår, at de ikke er blevet hørt, før I besluttede denne placering. I hvilket omfang er dette korrekt? Har projektet været i høring og hvornår, og indgav lokaludvalget høringssvar her?

 

Jeg har stor forståelse for, at man som nabo kan blive bekymret, når man hører, at der skal opføres et nyt byggeri på vejen, og derfor gerne vil give sin mening til kende. Men vi er ikke kommet så langt med arbejdet endnu. Først skal der laves et udkast til en lokalplan for byggeriet, som politikerne skal tage stilling til. Herefter vil lokalplansforslaget blive sendt i offentlig høring, hvor både naboer og lokaludvalg vil få mulighed for at indsende høringssvar. Forvaltningen vil behandle de indvendinger, som kommer, og høringssvarene vil også blive forelagt politikerne, inden de skal tage endelig stilling til byggeriet.

 

Der skal foregå massiv byudvikling i Kulbanekvarteret få hundrede meter derfra. Hvorfor placerer man ikke en daginstitution der i stedet, så kommende børn fra dette kvarter undgår at skulle krydse den trafikerede Vigerslev Allé?

 

Der er også et stort behov for at etablere flere institutionspladser til de mange børnefamilier i Kulbanekvarteret. Her arbejder forvaltningen derfor med planer for en anden ny institution på Retortvej, som ligger syd for Vigerslev Alle.

 

Beboerne i området klager over, at der allerede er store problemer med trafik på Saxtorphsvej – herunder ulovlige parkeringer. Har I foretaget en trafikanalyse af området? Hvad konkluderer denne i så fald?

 

Vi er selvfølgelig opmærksomme på de trafikale forhold i området. Derfor er vi også i gang med at undersøge flere forskellige muligheder for at etablere løsninger, der kan lette trykket på vejen.

 

Lokaludvalget påstår, at byggeriet står til at blive omkring 30 millioner dyrere på Saxtorphsvej 11, end hvis man havde placeret det et andet sted – dette skulle skyldes pladsmangel og behov for underjordisk udgravning til p-kælder. I hvilket omfang er dette korrekt?

 

Vi kan ikke genkende påstanden om, at det skulle være 30 millioner kr. dyrere at opføre byggeriet på Saxtorphsvej 11. Der er en række krav til bl.a. bil- og cykelparkering, som medfører øgede udgifter i det konkrete projekt. Dette er generelle krav, og derfor vil de også gøre sig delvist gældende, hvis man valgte at bygge institutionen på en anden grund i området. Derudover sparer kommunen udgifter til en ny byggegrund, da Saxtorphsvej 11 allerede er ejet af Københavns Kommune.

 

Vil have daginstitutionen placeret ved nybyggeri

Mens byggeriet allerede har et politisk flertal bag, pengene så godt som afsat er og spaderne mere eller mindre er klar til at blive stukket i den grønne jord ved boldbanen på Saxtorphsvej, så håber beboere og lokaludvalget til det sidste på, at kommunen ombestemmer sig.

De er enige med forvaltningen i, at der skal bygges daginstitutioner i Valby. Men de har et bud på en alternativ placering, der ifølge dem giver langt bedre mening.

Nabohuset stod færdigbygget i 2014 som den anden daginstitution på Saxtorphsvej.
Nabohuset stod færdigbygget i 2014 som den anden daginstitution på Saxtorphsvej.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Vi har grundlæggende peget på, at man skal finde en anden beliggenhed – for eksempel få hundrede meter væk ved Kulbanevej, hvor der alligevel skal anlægges en park og et masse nye boliger over de kommende år, siger lokaludvalgsformanden Michael Fjeldsøe.

Kulbanekvarteret ligger på den anden side af Vigerslev Allé, et stenkast fra Saxtorphsvej. Her skal det gamle industrikvarter ifølge Københavns Kommunes områdefornyelsesplan omdannes til et stort boligområde med en tilstødende park langs Kulbanevej.

Og den placering er oplagt, mener de i Økonomiforvaltningen. Faktisk så oplagt, at en institution allerede er på tegnebrættet i det område. Denne vil dog ikke erstatte børnehavebyggeriet på Saxtorphsvej.

- Der er også et stort behov for at etablere flere institutionspladser til de mange børnefamilier i Kulbanekvarteret. Her arbejder forvaltningen derfor med planer for en anden ny institution på Retortvej, som ligger syd for Vigerslev Alle, siger planchef Kenneth Horst.

Til avisen ValbyBladet har SF’s Klaus Mygind tidligere udtalt, at han er klar til at se på andre placeringer for daginstitutionsbyggeriet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik