Nabo til kommende kæmpehus: Jeg føler mig magtesløs

Københavns Kommune stoppede i 2017 byggeri af én type tofamiliehuse, men det er ikke nok, mener grundejerne. I villakvartererne bygges der nemlig stadigvæk store huse, der tager sol og giver indkigsgener.

Henrik Christensen bor i en villa i Valby, og han holder af at bruge tid i haven. Men den lyst vil ikke være der så meget i fremtiden.

quote Man føler sig noget magtesløs. Man er jo i det her tilfælde i kommunens vold.

Henrik Christensen, nabo

Nabogrunden er nemlig blevet købt af et ejendomsfirma, som har ansøgt Københavns Kommune om at ombygge villaen til et tofamiliehus. Og det er ikke noget, Henrik Christensen ser frem til.

- Den vil tage noget af eftermiddagssolen og man vil få en have, som ikke er så ugeneret, som den er i dag. Man vil få en have med en kæmpe klods ved siden af. Det vil ikke være særlig fedt, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Man føler sig noget magtesløs. Man er jo i det her tilfælde i kommunens vold. Vi kæmper jo på mange fronter for at stoppe det her – ikke kun herinde ved siden af mig, men også generelt i området.

Henrik Christensen frygter for lysgener og indkigsgener, hvis et tofamiliehus bliver opført på nabogrunden.
Henrik Christensen frygter for lysgener og indkigsgener, hvis et tofamiliehus bliver opført på nabogrunden.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Vandret eller lodret skel – Det gør hele forskellen

De mange grundejere har svært ved at forstå, hvorfor Københavns Kommune ikke griber ind. Kommunen har nemlig tidligere sat en stopper for byggeriet af store tofamiliehuse, hvor boligerne ligger ved siden af hinanden, mens det fortsat er tilladt mange steder at bygge store tofamilieshuse, hvor boligerne ligger ovenpå hinanden. Og her kommer forklaringen:

I mange københavnske villakvarterer findes der villaservitutter, og de skal sikre, at et kvarter bevares som et villakvarter, så der ikke pludselig etableres erhverv eller højhuse. I nogle villaservitutter er der også bestemmelser om, at der kun må være én bolig per etage.

Siden 1986 har det været en politisk bestemt praksis i København at fravige fra villaservitutternes bestemmelser om, at der kun må være én bolig per etage. På den måde kan kommunen godkende byggeri af såkaldte dobbelthuse. Altså et hus bestående af to sammenhængende boliger, der ligger ved siden af hinanden. Det kaldes et lodret skel.

Et lodret skel betyder, at de to boliger ligger ved siden af hinanden.
Et lodret skel betyder, at de to boliger ligger ved siden af hinanden.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

I 2017 valgte Københavns Kommune at ændre praksis. Nu giver kommunen som udgangspunkt ikke længere tilladelse til byggeri af dobbelthuse i områder, hvor villaservitutterne har regler imod flere boliger per etage.

Men der findes stadig en mulighed for at bygge et hus med to boliger.

Nogle villaservitutter har regler mod at bygge tofamiliehuse med vandret skel - altså to boliger ovenpå hinanden. Men i de områder, hvor villaservitutterne ikke har de regler, der er det helt fint at bygge et tofamiliehus med et vandret skel.

Et vandret skel betyder at de to boliger ligger ovenpå hinanden.
Et vandret skel betyder at de to boliger ligger ovenpå hinanden.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Og det er nemlig det, der sker på Henrik Christensens nabogrund, men selvom det er lovligt, mener han ikke, at det kan være rigtigt.

- Det er jo ikke kun et spørgsmål om, at man ikke gør noget ulovligt. Den måde, man gør det på her, kommer til at skade mange flere mennesker, end det kommer til at gavne. Det er jo ikke kun mig. Det er jo alle de omkringliggende boliger, som også blive berørt af det her, for at man kan glæde de to familier, som kommer ind i det her nye byggeri, siger Henrik Christensen.

En tendens

På en gåtur i et københavnsk villaområde, får man hurtigt øje på store, nye tofamiliehuse og taler man med naboerne, er de ligeså lidt begejstret som Henrik Christensen. Det kan formanden for organisationen Grundejeren.dk godt forstå.

quote Du må bygge og tjene alle de penge, du vil. Men når det går ud over andre, når du ødelægger kvarterer, når du påfører andre mennesker et værditab, så bliver det et problem.

Jacob Larsen, formand for Grundejeren.dk

Grundejeren.dk er en paraplyorganisation for grundejerforeninger og vejlaug i København, og de er kritiske overfor de mange tofamiliehuse.

- Der er mange eksempler på det her stigende problem i de københavnske villaområder, hvor man køber et hus, bygger det voldsomt ud til to boliger, og så sælger man det. Det er et problem, fordi det ødelægger kvartererne. Det ændrer karakteren. Det fjerner det grønne. På den lange bane vil det dræbe villaområderne og gøre dem mindre attraktive som boligområder, fortæller formanden, Jacob Larsen, til TV 2 Lorry.

Jacob Larsen har selv oplevet at få et tofamiliehus på sin nabogrund.
Jacob Larsen har selv oplevet at få et tofamiliehus på sin nabogrund.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Jacob Larsen har også svært ved at se logikken i, at én type tofamiliehus ikke må opføres, mens en anden type gerne må.

- Man har lukket nogle huller, og det er vi rigtig glade for, men så ændrer man byggeriet og så fortsætter det, og det stiger. Det accelerer år for år det her, siger Jacob Larsen.

En aktindsigt som TV 2 Lorry har søgt hos Teknik og Miljøforvaltningen viser, at byggeri af tofamiliehuse med vandret skel har været en tendens i flere år. Siden 2014 har kommunen minimum godkendt 31 ansøgninger om at ændre et enfamiliehus til et tofamiliehus med vandret skel. Ni af ansøgningerne har kommunen godkendt efter praksisændringen i 2017.

Så selvom kommunen valgte at stoppe byggeriet af dobbelthuse med lodret skel, så er problemet altså ikke væk endnu, mener grundejerne. Når der stadig er mulighed for at bygge noget, der er til så stor gene for andre, så skal der ske ændringer, mener Jacob Larsen.

- Du må bygge og tjene alle de penge, du vil. Men når det går ud over andre, når du ødelægger kvarterer, når du påfører andre mennesker et værditab, så bliver det et problem, afslutter han.

TV 2 Lorry har været i kontakt med bygherrerne for Henrik Christensens nabogrund, men de ønsker ikke at stille op til et interview om deres byggeprojekt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik