Mystiske kæmpe-bobler i vandet: Naboer undrer sig

I flere uger er store og talrige bobler væltet op af vandet ved Sluseholmen i Københavns Sydhavn, lige der hvor den nye metro bliver udgravet.

- Er det en ny udendørs-spa eller dommedag? 

Det var nogle af de første tanker, der gik igennem hovedet på Leo Steenhard, der bor  i Sluseholmskvarteret i Københavns Sydhavn. 

- Den 23. februar var der en nabo, som delte en video på Sluseholmens facebook-side. På den video kunne man se strømhvirvler ude i kanalen mellem Sluseholmen og Teglholmen.
Og i weekenden opdagede jeg, at der var begyndt at komme bobler op ude foran min egen altan, fortæller Leo Steenhard til TV 2 Lorry. 

Som man kan se i videoerne her i artiklen, er der godt gang i boblerierne både nat og dag. Og det satte da også gang i tankerne hos Leo Steenhard: 

(Artiklen fortsætter under videoen)

Video: Leo Steenhard

- Umiddelbart tænkte jeg tanker som: Dommedag, åbning af portal til et andet univers, undervandsuhyre som The Kraken, The Beast, Midgårdsormen og så videre, fortæller Leo Steenhard, dog mest i spøg og fortsætter: 

- Men den rationelle del af mig tænkte mere på dykkere, brud på kloakker, gasledninger, centralventilation og til sidst på Metrobyggeriet.

Helt ufarlige bobler

Og det er netop i metrobyggeriet man skal finde forklaringen. 

To store tunnelboremaskiner er nemlig godt i gang med gnave sig igennem jorden under Sluseholmen og kanalen. De skal bane vejen til den nye Sydhavnsmetro, der skal stå færdig 2024.

Og der er intet at være bange for, lyder det fra Metroselskabet. Det er blot ufarlige luftbobler fra tunnelboremaskinerne. 

- På en tunnelboremaskine er der tryk foran for at holde det øvrige tryk og grundvandet ude, skriver Kåre Møller Madsen, pressekoordinator for Metroselskabet, i en mail til TV 2 Lorry. 

- Trykket fra maskinen kan finde vej igennem sprækker i for eksempel københavnerkalken, (et lag i jorden over udgravningen, red.) som der bores i i øjeblikket. Når der bores under kanalen, kan det ses som bobler.

quote Jeg synes personligt, at boblerne er fascinerende at kigge på.

Leo Steenhard

Er glad for nye bobler

Der er altså ingen grund til at frygte hverken dommedag eller Midgårdsormen. Og faktisk er Leo Steenhard blevet ret glad for sine nye boblende naboer: 

- Det er jo også sjovt, når der sker noget ud over det sædvanlige i kanalerne. Jeg synes personligt, at boblerne er fascinerende at kigge på, og man får hurtigt lyst at hoppe en tur i ”spaen”. Men da jeg ikke er vinterbader, ville jeg fortrække, hvis vandet var 20-30 grader varmere. 

Hvis man selv vil ud og tage boblerne i øjesyn, skal man skynde sig. De er nemlig aftagende, fordi tunnelboremaskinen har gravet sig væk fra kanalen. Men om cirka tre uger bliver der igen gravet under kanalen, og så vil det på ny boble i vandet. 

Svar fra Metroselskabet 

Sydhavnsmetroen i tal og facts

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere