Mørk morgentrafik skaber utryghed: Gadelamperne slukker før solopgang

Københavns Kommune har modtaget flere henvendelser fra bekymrede borgere, der savner gadebelysning i morgentrafikken. En løsning er på trapperne.

Har du også undret dig over, hvorfor gadebelysningen i København slukker midt i morgentrafikken før solen står op? Og hvorfor slukke det knap en halv time før det bliver lyst, mens tusindvis af mennesker har brug for det, når det nu har stået tændt hele natten?

Forklaringen er simpel.

I København er gadebelysningen timet til at slukke præcis 25 minutter før solen står op - og på samme måde tænde om aftenen 20 minutter efter solnedgang.

Men på grund af det meget mørke efterår med regnfyldte og overskyede morgener, har flere borgere henvendt sig til kommunen med deres undren.

- Vi har i løbet af efteråret, der har været ekstraordinært vådt og mørkt, modtaget en del henvendelser fra borgere, der gerne vil have gadebelysning tændt i længere tid om morgenen. Særligt forældre til byens skolebørn har udtrykt bekymring, siger Enhedschef i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning Jakob Bülow Find til TV 2 Lorry.

Har tidligere haft et andet system

I dag, onsdag den 18. december, slukkede gadebelysningen i København klokken 08.10, da solen stod op kloken 08.35.

Tidligere havde man i København ellers en form for mellembelysning, der kunne bruges i skumring- og dæmringstiden, overgangen fra nattemørke til solopgang. Såkaldte skumringsrelæer, der slukkede og tændte i forhold til det faktiske lysniveau på den pågældende dag. 

Men med kommunens udskiftning til LED-belysning gennem den senere årrække er den funktion af tekniske og økonomiske årsager forsvundet.

- Siden vi udskiftede den gamle gadebelysning, har vi forsøgt at finde midler til at få implementeret nye skumringsrelæer.

Løsning er på vej

I Københavns Kommune er man dog opmærksomme på udfordringerne med den ubelyste morgentrafik, og derfor er en løsning også på vej.

- Nu er det lykkedes at finde en løsning, og vi har bedt vores driftspartner om at sætte i gang så hurtigt som muligt. Det er en større operation, hvor skumringsrelæerne skal kobles sammen med de næsten 1000 tændskabe, som forbinder gadebelysningen på tværs af byen, så det er desværre ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden, siger enhedschef i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning Jakob Bülow Find.

Men selvom en løsning er på vej til de mange utrygge morgentrafikanter i vintermørket, er der heldigvis ikke mange dage tilbage, før dagene igen bliver lysere. Årets korteste dag, vintersolhverv, er på søndag den 22. december.

I København vil solen den dag være fremme i 7 timer 1 minut og 19 sekunder - og derfor forstår man godt trafikanternes behov for gadebelysning.

Forventningen fra Københavns Kommunes side er, at det nye system med skumringsrelæer vil være færdiginstalleret til foråret.

Faktaboks:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Benny Engelbrecht

playBegejstret minister: Frederikssundmotorvejen er et rigtig, rigtig godt projekt.

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere