Millionbeløb skal afhjælpe ensomhed blandt handicappede under coronakrisen

Mange mennesker med udviklingsviklingshandicap føler sig isolerede og ensomme under coronakrisen. Regeringen ønafsætte ti millioner til at afhjælpe problemet.

30-årige Vanita Berner har et udviklingshandicap og bor i en lejlighed på et botilbud i København. Coronakrisen har i høj grad forandret hendes hverdag:

- Det går op og ned med mit humør. Jeg vil ikke sige, at jeg er ensom, men jeg føler mig helt klart isoleret.

Vanita Berner går på medieskolen Juno, der er et undervisningstilbud for borgere med handicap. Her plejer hun at være cirka fem timer om dagen, men det er ikke en mulighed i øjeblikket.

- Jeg er mere alene i lejligheden end førhen, fortæller hun. 

quote Hvis ikke jeg havde min familie, så ville jeg være meget ensom i øjeblikket.

Vanita Berner

På bostedet må hun ikke få besøg af venner og familie, og hun må heller ikke være på fællesarelaerne udover til måltiderne. Altsammen naturligvis for at undgå coronasmitte.

To gange om ugen bliver der arrangeret en gåtur - med behørig afstand - for bostedets 12 beboere, og Vanita Berner har været med hver eneste gang. Men i det store hele ser hun langt mindre til bostedets 11 andre beboere end førhen. 

- Jeg savner fællesskabet. Vi plejede at se fjernsyn sammen og den slags. Nu er jeg mest i min egen lejlighed. Jeg tegner og hører musik. Nogle gange ser jeg først de andre til aftensmaden, hvor vi spiser med en tom stol imellem os, fortæller hun.

- Hvis ikke jeg havde min familie, så ville jeg være meget ensom i øjeblikket, siger Vanita Berner.
- Hvis ikke jeg havde min familie, så ville jeg være meget ensom i øjeblikket, siger Vanita Berner.
Foto: Privatfoto

Efterlyser åbning for mennesker med udviklingshandicap

Landsforeningen LEV er en organisation for mennesker med udviklingshandicap, og her genkender man det billede, som Vanita Berner tegner af sin hverdag. 

quote Det er jo et kognitivt handicap, og det er ikke alle, der forstår, hvorfor intet er, som det plejer. Mange er afhængige af en forudsigelig hverdag, og nu føler de sig svigtet af omgivelserne.

Anni Sørensen, landsformand for Landsforeningen LEV

- Der er en kraftig forøget følelse af isolation og ensomhed blandt mennesker med udviklingshandicap under coronakrisen. Det er jo et kognitivt handicap, og det er ikke alle, der forstår, hvorfor intet er, som det plejer. Mange er afhængige af en forudsigelig hverdag, og nu føler de sig svigtet af omgivelserne. Nogle bliver indadvendte, andre stopper med at spise, og så er der dem, der simpelt hen bliver dybt ulykkelige, fortæller landsformand Anni Sørensen 

Organisationen efterlyser nu en plan for en gradvis åbning af den del af samfundet, som vedrører mennesker med udviklingshandicap.

Konkret ser man gerne, at der kommer retningslinjer for, hvordan eksempelvis dag- og aktivitetstilbud, beskyttet beskæftigelse og den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU) kan åbne på forsvarlig vis.  

- Det er vigtigt at undgå smitte, men mental sundhed og trivsel er også vigtigt. Det skal balanceres. Vi skal simpelthen i gang med en hverdag igen, så isolation og ensomhed bliver reduceret mest muligt, lyder det fra landsformanden.

De svageste skal være de stærkeste

Socialminister Astrid Krag (S) har mandag indledt forhandlinger med folketingets partier om initiativer for sårbare og udsatte grupper - herunder borgere med handicap. 

- Lige nu beder vi de svageste mennesker i vores samfund om at være de stærkeste. Det mener jeg forudsætter, at fællesskabet gør mere for at afbøde den pris, de betaler for det, lyder det fra Astrid Krag i en pressemeddelelse. 

Konkret vil regeringen gerne give ti millioner kroner til Danske Handicaporganisationer. Pengene kan blandt andet bruges på udflugter, besøg eller aktiviteter på botilbuddene - altsammen uden at risikere coronasmitte. 

Noget som Vanita Berner sagtens kan forestille sig. Hun kan især godt lide at være udendørs.

For nogle uger siden var der tvivl om, hvorvidt man som beboer på et botilbud måtte tage ud og besøge sin familie og derefter vende tilbage til sit botilbud, men det er nu afklaret, at det er tilladt. Så det benytter Vanita Berner sig af.

- Hvis ikke jeg havde min familie, så ville jeg være meget ensom i øjeblikket, afslutter hun. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik