Milliarddyrt skandalebyggeri er udskudt gang på gang - nu lover regeringen huslejerabat

Universitet kan ifølge regeringen foreløbigt flytte ind i dyr Niels Bohr-bygning til oprindelig husleje.

Med statsbetalt huslejerabat på op mod 100 millioner kroner om året kan Københavns Universitet (KU) flytte ind i den skandaleramte Niels Bohr-bygning om et halvt år.

Det fortæller uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S).

Efter seks års forsinkelse forventes byggeriet at være færdigt 1. juli i år.

Prisen på byggeriet ser lige nu ud til at blive 4,6 milliarder kroner i stedet for en oprindelig budgetteret pris på 1,8 milliarder kroner.

Og da Københavns Universitets husleje fastsættes efter de endelige byggeomkostninger ville det betyde en markant højere husleje end den oprindelige på omkring 91 millioner kroner om året i 2021-priser.

Huslejen kunne ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet i stedet ende på noget nær det dobbelte. Men den difference vil regeringen nu foreløbigt betale for universitet.

- Vi er nu der, hvor der kun er et halvt år til, at Bygningsstyrelsen mener, at Niels Bohr-byggeriet endelig kan være færdigt. Der er der behov for at skabe en afklaring for Københavns Universitet, siger Jesper Petersen.

- Vi vil sikre, at man kan flytte ind til den oprindelig aftalte husleje plus den fordyrelse, der skyldes nogle ønsker, som KU selv er kommet med.

Voldgiftssager i gang 

Statens hjælp skal sørge for, at bygningen ikke står tom, mens der kører voldgiftssager vedrørende byggeriet.

KU har anlagt en intern statslig voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen i forhold til huslejen.

Samtidig har både Vejdirektoratet og Bygningsstyrelsen rejst en række krav mod andre involverede entreprenører i byggeriet.

(Artiklen fortsætter efter billedet).

Niels Borh-Bygningen på Jagtvej i København (arkivfoto).
Niels Borh-Bygningen på Jagtvej i København (arkivfoto).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Skulle voldgiftssagerne ende med en stor regning til KU, så vil regeringen træde til med flere penge.

- Vi vil også sende det klare signal, at hvis huslejen ender med at blive helt uholdbar stor for Københavns Universitet, så vil regeringen søge Folketingets opbakning til at hjælpe i den situation.

- Det er vigtigt, for i sidste ende handler det om midler til uddannelse og forskning, og det vil vi gerne have pengene hos KU går til. Og ikke til at bære en meget ulykkelig byggesag, siger Jesper Petersen.

Kaldt i samråd om sagen

Han kan dog ikke svare på, hvad statskassen skal betale for at hjælpe KU med huslejen. Det er først muligt, når voldgiftssagerne er afklaret, lyder det.

Indtil da er det Bygningsstyrelsen som dækker huslejehjælpen til universitetet.

Kammeradvokaten, der yder Bygningsstyrelsen bistand i voldgiftssagerne, vurderer, at sagerne kan afsluttes i løbet af 2023.

I oktober sidste år meldte både Venstre, SF og Dansk Folkeparti ud til DR, at de var klar til at give KU økonomisk hjælp, så problemerne med byggeriet ikke gik ud over universitet.

Onsdag skal Jesper Petersen i samråd om sagen indkaldt af Venstre. Partiet ønsker svar på, hvad udsigten til en dobbelt husleje ville betyde for universitets fremtidige budgetter.

Nedenfor kan du se en tidslinje, der giver et overblik over sagen om byggeriet af Niels Bohr Bygningen.

Sagen kort

Her er et overblik over byggeriet af Niels Bohr Bygningen:

  • Sommeren 2013: Daværende bygningsminister Rasmus Helveg (R) tog første spadestik til det nye Niels Bohr-byggeri. Intentionen var, at det skulle stå færdigt i 2017.

  • Februar 2017: Den statslige bygherre, Bygningsstyrelsen, opsagde kontrakten med det spanske vvs-firma Inabensa, der stod for bygningens ventilations- og kølesystem. Begrundelsen var store forsinkelser og kvalitetsproblemer.

  • Ventilationsentreprenøren Proventilation bliver tilknyttet for at rette op på de fejl, Inabensa har lavet. Blandt andet skulle der udskiftet 2,5 kilometer ventilationsrør.

  • April 2017: Bygningsstyrelsen beslutter at færdiggøre byggeriet med to af de eksisterende entreprenører, Bravida og Aarsleff.

  • Efterår 2017: Bygningsstyrelsen politianmelder Inabensa for snyd med materialer.

  • November 2017: Konsulentrapport kritiserer ledelsen af byggeriet. Bygningsstyrelsens direktør fyres. Vejdirektoratet overtager ansvaret for Niels Bohr-byggeriet.

  • December 2017: Inabensa rejser et erstatningskrav på 100 millioner kroner mod Bygningsstyrelsen for uberettiget at være blevet sat fra arbejdet.

  • Kammeradvokaten lægger på vegne af Bygningsstyrelsen sag an mod Inabensa med et erstatningskrav på 625 millioner kroner.

  • Byggeriet var oprindeligt budgetteret til 1,6 milliarder kroner, men blev i december 2017 opjusteret til at ville koste 2,9 milliarder kroner.

  • Marts 2018: En ny tidsplan til Finansudvalget viser, at byggeriet tidligst vil stå færdigt i starten af 2019.

  • Juni 2018: Københavns Universitet anlægger en voldgiftssag mod Bygningsstyrelsen om principperne for den kommende husleje for Niels Bohr-byggeriet.

  • Juni 2019: Budgettet bliver endnu engang overskredet med 290 millioner kroner, og byggeriet har derfor behov for endnu en budgetbevilling.

  • August 2019: Byggeledelsen og bygherren på Niels Bohr-projektet tilbageholder betalinger til Proventilation for arbejde, som allerede er udført på byggepladsen.

  • Oktober 2019: Ventilationsentreprenøren, Proventilation, trækker sig fra arbejdet på grund af de ubetalte regninger.

  • Juni 2021: I løbet af de seneste knap 14 måneder er færdiggørelsen af forskningsbyggeriet Niels Bohr Bygningen i København blevet udskudt ikke færre end 20 gange med en samlet, yderligere forsinkelse på knap 11 måneder, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

  • August 2021: Flere tusind fejlbehæftede brandlukninger forsinker byggeriet af Niels Bohr Bygningen yderligere.

  • Oktober 2021: Færdiggørelsen af Niels Bohr Bygningen på Københavns Universitet udskydes igen - denne gang med to måneder. Årsagen er et udbedringsarbejdet, der er større end først antaget.

  • Februar 2022: Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) fortæller ifølge Ritzau, at man vil tilbyde en statsbetalt huslejerabat på op mod 100 millioner kroner om året.

Kilder: Information, Bygningsstyrelsen, Proventilation og Vejdirektoratet, Ritzau


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik