Mia er pædagogstuderende og sendt hjem fra skole - men tvinges i praktik

Coronarestriktionerne betyder, at studerende sidder hjemme og passer studiet - men praktiktiden skal alligevel gennemføres som normalt. Pædagogstuderende Mia Lyngstorp finder det ulogisk og utrygt.

Hun har svært ved at se logikken. Og hun er bekymret.

Fra i morgen skal den 44-årige pædagogstuderende Mia Lyngstorp i praktik i en vuggestue i København. Men praktikken starter efter mange ugers hjemsendelse fra studiet, der er lukket af de gældende cornarestriktioner, som betyder, at de studerende passer studietiden hjemmefra.

quote De har sendt os hjem, for at vi ikke skal være smittespredere.

Mia Lyngstorp, pædagogstuderende

- De har sendt os hjem, for at vi ikke skal være smittespredere. Jeg har etableret min boble og holder den. Men nu får vi at vide, at vi skal ud. Det er bekymrende, lyder det fra Mia Lyngstorp.

Hun understreger, at det ikke er alle på studiet, der har det som hun. Andre mener, at man skal se en praktiktid i en usædvanlig tid som en oplevelse, fordi det er de omstændigheder, der gælder her og nu.

- Men jeg savner det frie valg. Det kan ikke passe, at os, der er bange for at skulle ud, risikerer at blive smidt ud af uddannelsen på grund af for meget fravær, mener Mia Lyngstorp.

Praktiktiden er afgørende

Hun er studerende på Københavns Professionshøjskole. Og her siger dekan Annegrete Juul, at hun kender til de studerendes bekymring,  - og at hun har forståelse for den.

- Med mindre praktikstedet bliver lukket ned, så bliver praktiktiden opretholdt med fysisk tilstedeværelse. Praktiktiden udgør en tredjedel af pædagoguddannelsen, og den er er helt afgørende for at studerende får trænet og øvet deres pædagogiske handlekompetencer. Derfor har der nationalt været stort fokus på at de studerende kan opretholde deres praktik under nedlukningen, siger hun til TV 2 Lorry.

quote Vi kan ikke ændre uddannelsens forløb. Der er 17.000 pædagogstuderende på landsplan.

Annegrete Juul, dekan, Københavns Professionshøjskole

Annegrete Juul siger samtidig, at når der - som i pædagogernes tilfælde - er tale om lønnet praktik, så er de i deres praktikforløb kommunernes - altså arbejdsgivernes ansvar.

- Og vi har selvfølgelig en løbende dialog med praktikstederne om, at de skal sikre sikkerheden. Men vi kan ikke ændre uddannelsens forløb. Der er 17.000 pædagogstuderende på landsplan, understreger hun.

Annegrete Juul gør samtidig opmærksom på, at praktikstederne regner med de studerende, som er en del af normeringen.

- Og så må vi omvendt gå ud fra, at de studerende bliver en del af vaccinationsprogrammerne på lige fod med de uddannede. Det gør sig jo også gældende for de sygeplejestuderende, siger hun.

Det har søndag ikke været muligt at få en kommentar fra Københavns Kommune om de studerendes sikkerhed, når de er i praktik.

Ikke i samme båd som de uddannede

Mia Lyngstorp har ikke bagvedliggende sygdomme, der giver grund til ikke at ville i praktik. Hun er bare bekymret - og så har hun en søn med astma.

- Og det er jo altså ikke fordi, jeg ikke vil i praktisk i øvrigt, understreger hun.

Men man kunne måske også vænne den om og sige, at nu, du skal i praktik, så skal du ud og prøve at arbejde som pædagog - og dermed arbejde i den virkelighed, som de uddannede pædagoger arbejder i?

- Men jeg er ikke uddannet. Det her er en ekstraordinær situation, og jeg er ikke færdig med min uddannelse,. Jeg har ikke lyst til at blive sammenlignet med nogen, jeg ikke er i båd med. Og jeg er en af dem, der er uenige med politikerne - jeg synes ikke, at pædagogerne bliver tilgodeset, lyder det fra Mia Lyngstorp.

De studerende udfører en vigtig opgave

Vi har forelagt Uddannelses- og Forskningsministeriet hendes bekymring. Men også her understreges praktikkens vigtighed. I en mail til os svarer de:

"De pædagogstuderende, der er i praktik, udfører en vigtig opgave ude i institutionerne. De er med til at sørge for at daginstitutionerne kan holde åbent, og kapaciteten kan opretholdes på trods af situationen med COVID-19"

Og mailen fortsætter:

"Dertil kommer, at praktikken er en væsentlig del af pædagoguddannelsen, der ikke kan gennemføres digitalt, som meget anden undervisning. Derfor er det vigtigt, at de studerende, så vidt muligt, får deres praktikforløb som planlagt. Uddannelses- og Forskningsministeriet er i tæt dialog med både studerende og uddannelsesstederne om situationen, og daginstitutionerne har et stort fokus på at overholde restriktionerne på området. Det gælder om, at så få som muligt bliver forsinket i deres uddannelse, ellers vil det på længere sigt gå ud over antallet af færdiguddannede pædagoger, som der er brug for ude i institutionerne", lyder det i mailen fra ministeriet"

Børnenes ubekymrede leg står i skærende kontrast til den bekymring voksne pædagoger og pædagogstuderende kan have i forhold til smittespredning på institutionerne.
Børnenes ubekymrede leg står i skærende kontrast til den bekymring voksne pædagoger og pædagogstuderende kan have i forhold til smittespredning på institutionerne.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix





 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik