Merete hjælper kemopatienter med særlige huer - nu er hun for syg til at fortsætte

Da Merete Andersen mistede håret efter en kemobehandling for syv år siden blev det startskuddet til et projekt, der siden har gjort en forskel for mange kemopatienter.

- Det startede jo egentlig som en slags terapi for mig selv, så jeg kunne beskæftige mig selv, mens jeg hvilede min krop og ladede den op igen efter kemoterapien.

Sådan fortæller Merete Andersen, når snakken falder på, hvordan projektet Kemoheads begyndte. Et projekt, hvor frivillige landet over kreerer huer til kvinder og mænd, der har mistet håret efter at have modtaget kemoterapi.

For at forstå, hvordan idéen til projektet helt præcis opstod, skal vi spole tiden tilbage til efteråret 2014.

quote Det med at skulle sidde stille og lade min krop hvile, det er jeg ikke særlig god til

Merete Andersen, stifter af Kemoheads

Her blev Merete Andersen diagnosticeret med sygdommen AL Amyloidose: En kræftlignende sygdom i knoglemarven, der behandles med højdosis kemoterapi og stamcelle-støtte.

Med den alvorlige sygdomsdiagnose og behandling fik hendes krop et behov for ro og hvile i en sådan grad, at hendes rastløshed blev sat på prøve.

- Jeg har altid haft krudt i nummeren, så det med at skulle sidde stille og lade min krop hvile, det er jeg ikke særlig god til, fortæller hun til TV 2 Lorry. 

Derfor dykkede Merete Andersen ned i kreativiteten og strikkede en hue til sig selv, nu hvor hun alligevel vidste, at hun ville miste sit hår som konkvens af kemoterapien.

Men de kreative sysler blev hurtigt mere end terapi for hende selv. Og her blev særligt en oplevelse afgørende.

Under et indlæggelsesforløb fik hun nemlig øjnene op for, at huerne kunne gøre en forskel for andre kemopatienter, der mistede håret.

Her kom Merete Andersen til at dele stue med en patient, der efter en tumor i hjernen og en efterfølgende kemobehandling kun havde få hårtotter tilbage.

- Jeg bad straks mine besøgende om at tage noget garn og nogle pinde med, og så fik hun hurtigt en hue, husker Merete Andersen og uddyber:

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Når Merete er ankommet med nye huer på Rigshospitalet, har sygeplejerskerne gået en runde for at dele dem ud blandt patienterne eller stillet en kurv på gangen som her.
Når Merete er ankommet med nye huer på Rigshospitalet, har sygeplejerskerne gået en runde for at dele dem ud blandt patienterne eller stillet en kurv på gangen som her.

- Der gik det op for mig, at hun ikke var den eneste, der nok frøs og kunne have glæde af en hue. Så tænkte jeg straks: ”Jeg kan da lave nogle flere huer og dele dem ud”, forklarer hun.

Gør en forskel både for giver og modtager

Senere fik Merete Andersen med egne ord lokket sine kreative veninder med på idéen, lavet en facebook-side og skabt et projekt, der siden blot har vokset sig større.

I dag har Kemoheads - som projektet kom til at hedde - 12 såkaldte indsamlere, der tager imod hjemmestrikkede, -syede, -hæklede og -filtede huer 12 forskellige steder i landet.

- Jeg er helt vildt stolt, men det er også blevet et stort arbejde. Jeg er så stolt af, at der er andre, der vil være med.

quote Når man kæmper med næb og klør for at overleve og samtidig føler sig enormt syg af udseende og fryser, fordi man ikke har noget hår på hovedet, så har sådan en hue stor værd

Merete Andersen, stifter af Kemoheads

Ifølge Merete Andersen er huerne mere end bare huer, fordi de både skaber glæde og varme i en svær tid. 

- Da jeg ikke selv havde noget hår og gik ud, så havde jeg brug for, at der var noget, der fyldte på mit hoved, så jeg ikke så syg ud. Det ændrede en hue på, siger hun.

Det er netop også noget af det, som der bliver lagt vægt på strikkerne imellem.

- Man ved, at når man laver én hue, så er der én derude, som både får varmen og bliver glad for at se sig selv i spejlet, siger Merete Andersen og uddyber:

- Det er vigtigt, at huerne gør noget. Det handler ikke om, at man får ud og køber en masse huer, som man deler ud. Det er enormt vigtigt, at der er nogle, der sidder og hygger sig med at skabe den enkelte hue. 

For vigtigt til at lukke ned

Merete Andersens egen sygdom er på det seneste igen begyndt at røre på sig. 

Derfor søger hun en, der kan overtage rorpinden for Kemoheads.

For selvom der er blevet kreeret og uddelt hundredvis af huer, så mener Merete Andersen, at projektet er for vigtigt til, at det kan lukke ned.

- Når man kæmper med næb og kløer for at overleve og samtidig føler sig enormt syg af udseende og fryser, fordi man ikke har noget hår på hovedet, så har sådan en hue stor værdi.

- Derfor håber jeg ikke, at projektet kommer til at forsvinde, og det tror jeg heller ikke, at det gør, siger Merete Andersen og understreger, at hun ikke vil stoppe med at kreere huer til projektet.

I TV 2 Lorrys sendeområde har Kemoheads indsamlere i Hillerød, Herlev, Roskilde samt København, Frederiksberg og Solrød.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik