Mens Gadejuristen smuldrer byder tidligere ansatte sig til i nyt format

Der er ikke flere medarbejdere tilbage i den prisbelønnede retshjælpsorganisation Gadejuristen, og der er nu stor usikkerhed om, hvad det kommer til at betyde for Gadejuristens fremtid.

Den prisbelønnede retshjælpsorganisation Gadejuristen er endt i et voldsomt stormvejr, der nu truer hele foreningen på sin eksistens. 

Baggrunden er en medarbejderflugt henover foråret, hvor syv ud af ti ansatte valgte at opsige deres stillinger. Den udvikling fik efterfølgende bestyrelsen til at føle sig nødsaget til at fyre de tre resterende ansatte og samtidig meddele, at alle retshjælpsaktiviteter foreløbig bliver indstillet. 

Maja Løvbjerg Hansen er en af de ansatte, der sagde op i foråret, og hun har svært ved at forklare, hvordan Gadejuristen på få måneder er gået fra at være en sund organisation til at være truet af lukning. 

quote Det er åbenlyst en utrolig trist situation

Kristian Andenæs, bestyrelsesmedlem Gadejuristen

Omstruktureringer og dårlig dialog

Hun peger dog på de ansattes forhold til bestyrelsen som en væsentlig årsag. Det dårlige forhold brød for alvor ud, da Gadejuristens stifter, Nanna W. Gotfredsen, i februar gik på orlov.

- Der har grundlæggende bare været en mangel på dialog. Bestyrelsen har ønsket at komme tættere på driften, og de har truffet beslutninger, der har været uhensigtsmæssige for både brugere og os ansatte, og derfor har vi set os nødsaget til at gå, siger Maja Løvbjerg Hansen til TV 2 Lorry.

Hun mener, at der skal sidde brugerrepræsentanter i bestyrelsen, og det gør der ikke på nuværende tidspunkt, anfører hun. 

Hun mener, at især en række omstruktureringer satte fart på den negative udvikling mellem de ansatte og bestyrelsen. 

- Bestyrelsen meldte ud, at der skulle ske omstruktureringer, og i den forbindelse bad vi om møder, men det blev afvist, og vi fik at vide, at vi bare skulle gøre, som der bliver sagt, siger Maja Løvbjerg Hansen, der også mener, at de ansatte har gjort, hvad de kunne for at få situationen løst. 

- Vi fremsatte et tilbud om et dialogforum, hvor vi kunne finde frem til en fælles forståelse med bestyrelsen. Derudover forsøgte vi også at få nogen ind udefra til at hjælpe med at komme videre, men det blev afvist af bestyrelsen, siger Maja Løvbjerg Hansen. 

'Utrolig trist situation'

Gadejuristens bestyrelse har udsendt en kort pressemeddelelse i forbindelse med sagen, hvor det blandt andet fremgår, at det endnu er for tidligt at melde noget ud i forhold til Gadejuristens fremtid. 

- Vi arbejder aktivt med at håndtere problemerne, men det er på nuværende tidspunkt vanskeligt for os præcist at skitsere, hvad udfaldet af den aktuelle reorganiseringsproces vil blive, skriver bestyrelsen i pressemeddelelsen. 

TV 2 Lorry har været i kontakt Kristian Andenæs, der er et af fem bestyrelsesmedlemmer i Gadejuristen. Han har ikke ønsket at stille op til interview i sagen, men i en skriftlig kommentar kalder han sagen 'utrolig trist'.

Frie Gadejurister

- Gadejuristens problemer skyldes samarbejdsproblemer mellem de involverede parter, og det har ført til, at de fleste medarbejdere har sagt op. Det er åbenlyst en utrolig trist situation, Gadejuristen er endt i, og vi håber, at udsatte borgere fremadrettet kan få en ligeså god hjælp, som de har fået indtil nu, lyder det fra Kristian Andenæs. 

I maj måned dukkede der en konto op på Instagram ved navn Frie Gadejurister, ligesom navnet blev registreret i CVR-registeret. Derudover blev internetdomænet friegadejurister.dk registreret i Maja Løvbjerg Hansens navn, men hun ønsker ikke at kommentere nærmere på, om det har noget at gøre med situationen omkring Gadejuristen.

- Det ønsker jeg ikke at kommentere nærmere på nuværende tidspunkt. Vi har købt domænet, og det er ikke aktuelt nu her, men det kan være, det bliver det på et senere tidspunkt. Vi stiller os til rådighed for gaden, såfremt de politiske forudsætninger herfor bliver skabt. Så må vi se, om det bliver det navn eller et andet, siger Maja Løvbjerg Hansen.

De tidligere medarbejdere rækker dog hånden frem til samarbejde, hvis bestyrelsen kommer til at afspejle og vise forståelse for gadejuristerne. 

- Vi stiller os selv til rådighed, hvis der sker ændringer i bestyrelsen, og hvis der opstår et dialogforum, hvor vi kan tale sammen, siger Maja Løvbjerg Madsen. 

De hjemløses organisation, SAND, mener, at det kan få store konsekvenser, hvis de opsøgende medarbejdere fra Gadejuristen forsvinder. 

- Det kan være et spørgsmål om liv eller død, siger Daniel Høybye fra SAND Hovedstaden.

- De har fyldt et tomrum, vi ikke har haft før. Den juridiske bistand, vi har haft, kommer til at mangle. 

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Nanna W. Gotfredsen. 

I klippet nedenfor kan du se et tidligere indslag fra TV 2 Lorry, hvor Gadejuristen blev belønnet med hjemløseprisen. 






Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik