Mens foreninger demonstrerer, vil to partier i dag bremse byggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen

Mens to store partier i Københavns Borgerrepræsentation vil have de omdiskuterede byggeprojekter sat i bero, demonstrerer naturforeninger torsdag aften foran Rådhuset.

Området, hvor Vejlands Kvartér skal bygges, har sammen med Stejlepladsen i Sydhavnen været genstand for modstand fra folkebevægelser. Foto: By & Havn

Med pibe og trommer samles naturforeninger torsdag aften til demonstration foran Rådhuset i København for at genoplive diskussionen om en årelang politisk polemik: Byudviklingen af København på grønne områder.

Stop byggerierne på Amager Fælled og Stejlepladsen. Det er det efterhånden velkendte budskab fra de mange folkebevægelser mod byudviklingen anført af Amager Fælleds Venner, Fiskerihavnens Venner og Danmarks Naturfredningsforening, og torsdag gentager de beskeden.

Vi er her stadig, og vi fortsætter med at kæmpe for vores grønne natur.

Steffen Rasmussen, Amager Fælleds Venner

- Vi er her stadig, og vi fortsætter med at kæmpe for vores grønne natur, for vi har ikke særlig meget tilbage af den, siger Steffen Rasmussen fra Amager Fælleds Venner.

- Vi skal vise politikerne på Rådhuset, at det, de har gang i, er forkert. København har brug for grønne områder. Det er urimeligt, at den lille smule natur, vi har tilbage, skal sælges for at finansiere en metrogæld, siger Pernille Sonne fra Fiskerihavnens Venner.

Læs også Udskældt byggeri på Amager Fælled står over for ekstraregning på op til 300 millioner

Forslag: Køb grundene tilbage og gør dem til naturpark

Timingen på demonstrationen kobles sammen med, at der nu er et konkret forslag om at sætte de planlagte byggerier på Amager Fælled og Stejlepladsen i bero på dagsorden torsdag i Borgerrepræsentationen.

Bag forslaget står Enhedslisten og Alternativet, som siden idéen om at bebygge områderne først kom på tale for flere år siden har været indædte modstandere.

For Enhedslistens Gorm Anker Gunnarsen, der er pennefører bag forslaget, har aktuelle begivenheder som coronakrisen og spildevandssagen tydeliggjort behovet for at vægte natur og miljø højere end profitmaksimering fra boligudvikling.

- Vi er nødt til at sikre et ordentligt miljø i København for byens beboere. Det er klart, at vi skal udvikle byen for mennesker, men der er simpelthen for meget spekulation i boliger og i at tjene penge på dem, siger han.

Baggrund: Det handler sagen om

Med budgetaftalen for året 2019 vedtog et flertal i Borgerrepræsentationen at bygge boliger og erhverv på tre grønne områder i København, der kort forinden var blevet erklæret affredet.

 

Det drejer sig om Stejlepladsen i Sydhavnen, Vejlands Kvarter – også kendt som Lærkesletten – på Amager Fælled, samt Selinevej på Kalvebod Fælled.

 

Felterne blev frasolgt til kommunens selvstændige byudviklingsselskab, By & Havn, så Københavns Kommune kunne lappe et hul på 1,9 milliarder kroner, som den skylder for metrobyggeriet.

 

Særligt områderne på Amager Fælled og i Sydhavnen har været genstand for kritik fra naturforeninger, folkebevægelser og miljøorganisationer, der peger på naturødelæggelser og skader på dyrelivet samt biodiversiteten ved at omdanne de grønne områder til beboelse og erhverv.

 

I februar kom det frem, at grunden under Vejlands Kvarter på Amager Fælled er så forurenet fra dens tidligere virke som losseplads, at det vil koste op mod 300 millioner i ekstraomkostninger at oprense jorden tilstrækkeligt til, at der kan bo mennesker oven på den.

Se mere

I forslaget lægges der op til, at man ændrer kategoriseringen af Stejlepladsen og Vejlandskvarter fra boligområder til offentlige formål, hvilket kan muliggøre at lade arealerne indgå i Naturpark Amager.

Samtidig forslås det, at man går i dialog med By & Havn, der har købt grundene af Københavns Kommune, om at kompensere dem økonomisk, så kommunen kan købe grundene tilbage.

Læs også By & Havn politianmeldt af grønne organisationer: "De bryder loven"

Flertal for forslag ser svært ud

Enhedslisten kan tælle 11 mandater i Borgerrepræsentationen, mens Alternativet har fem styks – den tidligere borgmester Niko Grünfeld er løsgænger.

Det kræver 28 stemmer at opnå flertal i det 55 medlemmer store byråd, så derfor skal Enhedslisten og Alternativet håbe på, at nogle af de partier, der tidligere har stemt for byggeriet, skifter mening.

Men den opgave ser mere end almindelig svær ud. Faktisk så godt som umulig.

Borgerrepræsentationens to andre partier med miljø og natur som mærkesager, De Radikale og SF, kommer ikke til at støtte forslaget med de 11 mandater, partierne til sammen råder over, og som dermed i teorien kunne danne flertal (hvis Grünfelds løsgænger-stemme medregnes).

Visualisering af projektet på Stejlepladsen i Sydhavnen. Foto: By & Havn

For det første, forklarer SF-gruppeformanden Klaus Mygind, så er økonomien bag byggerierne allerede vedtaget af er flertal i et budgetforlig fra 2018, som så skal genforhandles fra bunden, hvis byggefelterne tages ud af ligningen.

- Og for det andet er der nogle præmisser, vi stiller spørgsmålstegn ved. Eksperter peger ikke på, at behovet for lejeboliger falder i fremtiden, tværtimod. I SF havde vi også helst set, at der ikke blev bygget på Lærkesletten eller Stejlepladsen, men vi valgte at indgå i budgetaftalen der tillod byggerierne, fordi det var det kompromis, der var en mulig løsning dengang, hvor Strandengen på Amager Fælled også var i spil, siger han.

Læs også For anden dag i træk bremser aktivister kran på Amager Fælled

Byggegrundene splittede Rådhuset

De tre byggefelter, som der demonstreres mod, blev vedtaget som en del af Københavns Kommunes budgetaftale i efteråret 2018 for det kommende år. Det er udviklingsselskabet By & Havn, der står for at bebygge grundene, hvor der skal laves boliger og erhverv.

Enhedslisten og Alternativet stod som de eneste partier uden for budgetaftalen.

Borgerrepræsentationen mødes torsdag aften klokken 17 på Københavns Rådhus og skal tage stilling til en række punkter, herunder forslaget om at sætte byggeplanerne på Amager Fælled og på Stejlepladsen i bero.

Men selv hvis forslaget forkastes, fortsætter kampen mod byggeplanerne, forsikrer både Amager Fælleds Venner og Fiskerihavnens Venner.

Sidstnævnte har netop indsendt klager over kommunens hidtidige miljøundersøgelser for Stejlepladsen til Planklagenævnet, fordi de anser undersøgelserne for at være mangelfulde. For de medhold, kan det forsinke projektet.

- Så kampen fortsætter. Det er helt sikkert, siger Pernille Sonne fra Fiskerihavnens Venner og fortsætter:

- Den er faktisk kun lige begyndt.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik