Mens danskerne sparer, lader flere virksomheder lyset brænde: "Dårlig stil"

Vi skal huske samfundssindet, mener den grønne tænketank Concito. Det betyder, at også virksomheder skal tænke over deres energiforbrug. Men det er ikke så enkelt, fortæller Dansk Erhverv.

Vi skal spare på strømmen. 

Du hører det hele tiden. Måske slukker du febrilsk på alle stikkontakter, når du forlader dit hjem. Måske har du slet ikke tændt for varmen endnu. 

Men hvis du cykler gennem Københavns gader i nattetimerne, vil du opleve, at flere virksomheder lader lyset brænde. 

Og det er et problem, mener den grønne tænketank Concito. 

- I øjeblikket er der et generelt fokus på, at vi skal nedsætte energiforbruget alle de steder, vi kan. Energistyrelsen bruger mange penge på kampagner rettet mod dig og mig med budskaber om, at vi skal skrue ned for temperaturen og slukke lyset, siger seniorrådgiver Michael H. Nielsen: 

- Hele adfærdsdelen betyder noget i forhold til energiforbruget, og derfor bør man også se på, hvad man kan gøre i resten af vores samfund, eksempelvis i butikker. 

Det er et spørgsmål om samfundssind, mener Michael H. Nielsen. Energi bliver en mangelvare, understreger han. Det er et faktum. Og det bliver den formodentlig igen til næste år, mener han. 

Samtidig hjælper vi dem, der har sværest ved at betale for strømmen, når vi andre sparer på forbruget, da det er med til at presse prisen ned. 

quote Jeg håber ikke, vi kommer ud i sådan noget energishaming. Det bliver lidt for skingert

Søren Faerber, adm. direktør, Scandic Hotels

Derfor er det en god idé - også for virksomhederne - at tillægge sig nogle sunde vaner nu. 

- Samtidig har det nogle økonomiske omkostninger. Det er jo ikke gratis at bruge energi. Derfor skal vi alle sammen spare på den, og det gælder også erhvervslivet, siger Michael H. Nielsen. 

Energishaming bliver for skingert

Ifølge Ulrich Bang, klima- og energichef i Dansk Erhverv, må danskerne stole på, at de, som er bedst til at drive virksomhederne, er dem, som ejer dem. 

- Mange virksomheder har elregninger, der er fem-seksdoblet, og tjener stort set ingen penge længere. Så når virksomheder bruger strøm på at have lys i vinduet, gør de det af en årsag, siger han:

- Så er det fordi, de gerne vil udstille deres varer, så folk kan se dem, og blive inspirerede til at købe dem, da det jo også er et reklamevindue. De betaler selv deres elregning, og de ved godt, hvad der er bedst for virksomheden Det er forkert at tro, at de bare fråser. 

En af de virksomheder, du vil opleve lyser op i nattetimerne, er landets Scandic-hoteller. 

Eksempelvis på Frederiksberg, hvor dele af loungeområdet og baren på den anden side af de store vinduespartier holder lyset tændt.

Men Scandic Hotels er meget opmærksomme på energiforbruget, oplyser administrerende direktør, Søren Faerber, til TV 2 Lorry.

Pærerne er skiftet til LED, og al overflødig lys er skåret fra.

- Vi balancerer mellem, at det skal være en god gæsteoplevelse, og at det skal være forsvarligt, siger han.

Hotelkæden benytter sensorer, så lyset slukker af sig selv, når ingen er i nærheden, og varmelamperne er slukket. Tilbage står lyset på parkeringspladser, så det er sikkert og trygt for gæsterne at færdes, og lyset de steder, hvor gæster og personale er til stede.

- Men det er jo helt klart et dilemma, og desværre ikke noget, der er sort og hvidt. På et tidspunkt kommer hele julebelysningsspørgsmålet. Det bliver også interessant, hvordan industrien håndterer det, siger Søren Faerber.

quote Jeg kan godt forstå, at man gerne vil forlænge sæsonen udendørs, men så må man tage et tæppe på eller sætte sig ind. Det er dårlig stil at have gaslamper kørende

Michael H. Nielsen, seniorrådgiver, Concito

Her er det igen en balancegang, mener direktøren. Scandic kommer ikke til at have alverdens glødepærer tændte i juletiden, men der kommer altså et juletræ med lys og lidt hyggebelysning i vinduerne, fortæller han.

- Jeg håber ikke, vi kommer ud i sådan noget energishaming. Det bliver lidt for skingert, siger Søren Faerber. 

En hårfin afvejning

Også Salling Group, der ejer Føtex, Netto og Bilka, lader lyset stå tændt i nogle af deres butikker. 

Salling Group oplyser dog til TV 2 Lorry, at nogle butikker har lys om natten, fordi der er personale til stede mange timer i døgnet.

Blandt andet får flere butikker leveret varer eller har rengøring om natten.

Ifølge Salling Group skal deres butikker slukke lyset, når ingen er til stede i butikken. 

Det er ikke kun belysningen, der er på spil i aftentimerne. Også caféers varmelamper skaber dilemmaer rundt omkring i hovedstaden. 

Eksempelvis lader Café Victor i København varmelamperne brænde, skriver Berlingske

Den ikoniske café forsøger at begrænse forbruget af varmelamper mest muligt, men det er et dilemma, oplever de. 

- Det er en hårfin afvejning af gæstens forventning til os som restaurant og på den anden side det samfundsansvar, vi gerne vil tage, og som gæsten også forventer, at vi tager, siger Lasse Sørensen, partner i Sovino, der er selskabet bag Café Victor til Berlingske. 

Manglende samfundssind

De glødende varmelamper har Michael H. Nielsen fra Concito dog svært ved at se fidusen i. 

- Jeg synes også, at man tit ser steder, hvor varmelamperne bare brager derudaf, selvom der måske kun sidder et enkelt par udenfor. Det er jo ikke at vise samfundssind, siger han: 

- Jeg kan godt forstå, at man gerne vil forlænge sæsonen udendørs, men så må man tage et tæppe på eller sætte sig ind. Det er dårlig stil at have gaslamper kørende. 

I andre lande er det helt forbudt at bruge varmelamper, mens energikrisen kradser, fortæller Michael H. Nielsen. Der er også lande, der laver vidtgående regler for belysning. 

- Blandt andet er Tyskland gået ret radikalt til værks og har stort set droppet al belysning af offentlige bygninger, siger han. 

Så vidt er vi ikke gået herhjemme, men virksomheder bør overveje, hvilket signal, de sender, mener seniorrådgiveren. 

- De kan spørge sig selv, om de bidrager til den ændrede adfærd, vi alle sammen skal udvise i forhold til at spare på energien, siger han: 

- Du og jeg har sikkert også råd til at have en lampe tændt i et rum, vi ikke bruger, men den situation, vi er i, kræver, at vi alle sammen bidrager. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik