Menighedsråd efterlyser svar: Hvornår åbner kirken?

Menighedsrådet i Bellahøj Kirke savner vished om, hvornår de kan åbne igen, og har nu skrevet et åbent brev til kirkeministeren. Men de må vente på svar.

Menighedsrådet ved Bellahøj Kirke har skrevet til ministeren.

Siden 11. marts har dørene til Guds hus på Frederikssundsvej på Bellahøj været lukkede og låste. Hvornår de åbner igen, ved ingen.

Heller ikke formanden for menighedsrådet, Lis Lynge.

- Vi går i et limboland og aner intet, siger Lis Lynge, som jævnligt bliver mødt med netop det spørgsmål fra kirkens normale brugere.

- De savner helt enormt at kunne komme i deres kirke. En stor del af dem, der kommer her, er oppe i årene. De siger: ’Får jeg lov at komme i min kirke, inden jeg dør?’.

Men Lis Lynge kan ikke give et svar, for lige nu er alle landets kirker lukkede, og det er stadigvæk usikkert, om de kan åbne i den kommende anden fase af samfundets genåbning.

- Lige nu vil jeg gerne have at vide, om vi overhovedet er med i fase to – om vi har en chance i fase to. Vi har intet hørt fra vores minister, siger Lis Lynge, der sammen med menighedsrådet netop har sendt et åbent brev til kirkeminister Joy Mogensen, hvori de efterlyser svar på, hvornår de kan åbne igen.

Det åbne brev til ministeren

Kære Joy Mogensen.

Lige nu er Bellahøj kirke i gang med at klargøre lokaler til udlån til en børneinstitution fra Brønshøj-området. Fra tirsdag den 28.4 og frem til sommerferien vil der møde 10 børn og 10 voksne ind på alle hverdage. Børnene vil blive afleveret og afhentet i kirken.

 

Vores sognelokaler er sammenbyggede med vores kirkebygning. Det er derfor vores plan, at en af vores præster skal introducere børnene til at være tæt på et kirkerum. Vi skal gøre vores bedste for at skærme børnene for de bisættelser der uvægerligt vil komme i den periode de er hos os.

 

Og der er ingen tvivl om, at pædagogerne vil have stort fokus på overholdelse af sundhedsmyndighedernes anvisninger. Og vi hjælper meget gerne børnene og deres voksne med rammer til en tryg hverdag

 

Når nu vi kan skabe rammerne for børnene, hvornår vurderer du – og den øvrige regering og Folketinget - så, at vi kan åbne op for kirken og dens kernefunktioner, og samtidig overholde myndighedernes sundhedsfaglige retningslinjer?

 

Vi vil kunne åbne gradvist. Der er så mange fra vores menighed, der dagligt kontakter menighedsrådsmedlemmer og præster med spørgsmålet om, hvornår vi åbner. De efterspørger muligheden for rum til personlig bøn og det at kunne tænde et lys. De savner muligheden for at deltage i andagter og gudstjenester.

 

Vi vil kunne fjerne stole i kirkerummet, så der kun vil være stolepladser til det antal, vi nu får tilladelse til at lukke ind. Med 4 m2 pr. kirkegænger vil vi kunne fordele op til 50 stole i vores kirkerum. Så vi kan nemt supplere de 10 stole, som på nuværende tidspunkt benyttes ved bisættelser.

 

Jeg ser frem til at modtage dit svar. Du er også velkommen til et besøg i kirken.

 

Med venlig hilsen
Lis Lynge Menighedsrådsformand Bellahøj-Utterslev sogn, Bellahøj kirke

 

Se mere

Kun adgang for børnehavebørn

Fra i morgen, tirsdag, skal Bellahøj Kirke lægge lokaler til ti børn og to voksne fra en lokal børnehave. Kirken låner sognelokalerne ud, for at børnehaven kan leve op til sundhedsmyndighedernes krav om plads og afstand mellem børnene.

Når det kan lade sig gøre at oprette en midlertidig institution i kirkens lokaler, mener Lis Lynge også, at det må være sundhedsmæssigt forsvarligt at begynde en genåbning af kirken, hvis man træffer de rette foranstaltninger.

- Når de kan finde ud af det, så kan vi andre da også, siger hun til TV 2 Lorry.  

I dette rum i Bellahøj kirke rykker en børnehave ind.

I brevet til kirkeministeren foreslår menighedsrådet en gradvis genåbning, hvor man for eksempel fjerner nogle af stolene i kirken for at skabe bedre plads mellem kirkegængerne.

- Vi vil jo tilpasse os, så vi overholder myndighedernes retningslinjer. Vi vil gerne kunne åbne forsigtigt op, så kirken er åben for dem, der vil søge ro og måske gerne snakke med en præst, siger Lis Lynge.

Forhandlinger i gang

I Kirkeministeriet var det ikke muligt at få en kommentar fra Joy Mogensen, som afventer planerne for fase to af genåbningen. Elementerne i genåbningsplanen er noget, som partierne drøfter i disse dage. Mandag eftermiddag holder partilederne møde om netop det.

Mette Frederiksen har tidligere udtalt, at elementerne i fase to først vil blive meldt ud umiddelbart inden 10. maj.

Indtil da må Lis Lynge vente på et svar. 

Som reglerne er nu, skal kirkesalen stadig stå tom.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik