Med Oskar og Olivers klima-app kan du måle og mindske dit CO2-aftryk

Oliver Whimster Martinsen og Oskar Dahl Hansen har udviklet en app, der hjælper dig med at leve mere klimavenligt. Tilslutningen til projektet vokser stødt.

196 kroner.

Det var, hvad 26-årige Oliver Whimster Martinsen brugte på mad i december.

For at reducere sit CO2-aftryk skralder han nemlig alt det, han kan.

quote Vi manglede noget information om, hvad vi selv kunne gøre, hvis vi ikke havde lyst til at lægge alle vores penge på politikerne

Oskar Dahl Hansen

Sammen med gymnasiekammeraten Oskar Dahl Hansen har han i det hele taget ændret sin livsstil drastisk efter det, han kalder en "opvågning" på klimaets vegne.

- Det gik op for os, at vi stod over for en ret stor udfordring i klimakrisen. Men vi manglede noget information om, hvad vi selv kunne gøre, hvis vi ikke havde lyst til at lægge alle vores penge på politikerne og systemerne, siger 25-årige Oskar Dahl Hansen.

Og netop derfor besluttede de sig for at udvikle en app, der gjorde klimahandling simpelt.

Klimahandling skal ikke være langhåret

App'en - og det, der i tillæg nærmest er blevet en bevægelse - hedder Climaider og er både et redskab til at beregne, reducere og kompensere for sit personlige CO2-aftryk.

I skrivende stund har den et år gamle app omkring 40.000 brugere, hvoraf de 35.000 er kommet til i løbet af det seneste halve år.

- På det sidste er der virkelig kommet mange med, der gerne vil være en del af den her bevægelse, siger Oskar.

- Vi er lidt på vej ud af coronakrisen og jeg tror, at klimakrisen begynder at blive mere dominerende for folk derude.

Climaider

App'en fungerer ved, at man som bruger stilles små, daglige udfordringer - som for eksempel at afmelde papirreklamer - så man kan spare en vis mængde CO2. Og man kan faktisk spare 140 kilo CO2 alene ved at droppe papirreklamerne. Der svarer til en tur i benzinbil fra København til Paris.

- Det er helt vildt forvirrende, hvad man som privatperson kan gøre ved klimaforandringerne. CO2-regnskaber kan hurtigt blive meget langhårede, og man kan hurtigt blive handlingslammet, siger Oliver Whimster Martinsen.

- Så vi har prøvet at gøre det så konkret som muligt, så man ikke bare står forvirret tilbage.

Climaider er en app, hvorigennem du kan beregne dit personlige CO2-aftryk ved at svare på en række spørgsmål: Fokuserer du på at minimere madspil? Hvor meget kød spiser du? Hvor stor er din bolig, og hvordan er den opvarmet?
Climaider er en app, hvorigennem du kan beregne dit personlige CO2-aftryk ved at svare på en række spørgsmål: Fokuserer du på at minimere madspil? Hvor meget kød spiser du? Hvor stor er din bolig, og hvordan er den opvarmet?

Det skal ikke være en begrænsning

Det var den klassiske dannelsesrejse og et arbejde på et landbrug i Sydamerika, der gav de to stiftere en form for klarsyn og idéen til app'en.

Førhen tænkte de ikke ret meget over klimakrisen.

- Vi fløj rundt, spiste store bøffer og gjorde alle de der ting, siger Oliver Whimster Martinsen.

De to stiftere har ændret drastisk på deres livsstil, siden de startede Climaider. Blandt andet ved at skralde, droppe kød og fly og ved næsten udelukkende at købe genbrug.
De to stiftere har ændret drastisk på deres livsstil, siden de startede Climaider. Blandt andet ved at skralde, droppe kød og fly og ved næsten udelukkende at købe genbrug.

Og selv om de to nu har mere end halveret deres personlige klimaaftryk ved blandt andet at droppe at spise kød, købe nye ting og flyve, så føler de faktisk ikke, at de lider afsavn.

- Jeg føler ikke, at vi har givet afkald på noget. Man har bare lidt ændret måden, man er på, siger Oliver og tilføjer:

- Når jeg for eksempel kun køber genbrug er det mere en mulighed end en begrænsning. Jeg får mulighed for at købe en del mere tøj, selv om jeg tjener meget få penge.

Det gør en forskel, når mange gør lidt

En vigtig pointe for de to er netop, at klimahandling ikke behøver at være forbundet med store afsavn eller en forringelse af ens livsstil.

- Vi forstår godt, hvis det er svært at ændre så radikalt på sit liv, som vi har. Vi har gjort det lidt ad gangen over en årrække, så det har ikke føltes så drastisk, som det lyder, understreger Oliver.

- Man behøver ikke være veganer og bo i en jordhule. Hvis man bare kan skære ét ton fra, så er det fucking fedt.

Det kan du selv gøre

De håber, at app'en kan gøre det mere overskueligt at gøre en lille smule. Det kan nemlig gøre en stor forskel, når bevægelsen er så stor.

- Det gør en forskel, når så mange mennesker bare gør lidt. Vi har 40.000 mennesker, der har hentet vores app. Når de hver især tager seks eller syv udfordringer, gør det tilsammen en virkelig stor forskel, afslutter Oliver Whimster Martinsen.

Du kan møde Oskar og Oliver i videoen øverst i artiklen.

Hvad undrer du dig over?