Massiv mangel på betjente i københavnsk fængsel: - Vi er reduceret til nøglebærere, siger tillidsmand

I Vestre Fængsel mangler man i øjeblikket 28 betjente, og det påvirker både ansatte og indsatte.

Fast overarbejde har været hverdag længe for de fængselsbetjente, der står for at drive Vestre Fængsel.

Fængslet har et personaleunderskud på 28 betjente. 18 stillinger skyldes sygdom og andet fravær, mens 10 stillinger er ubesatte.

Det skriver Fængselsforbundet i en pressemeddelelse.

- Vi er hårdt spændt for og har været det længe. Det er hårde tider, må jeg sige. Jeg har ellers set en del i mine 28 år i fængslet, siger tillidsrepræsentant David Jensen.

Personalemanglen svarer til 10 procent af bemandingen. 

Samtidig er det ikke et særsyn, at fængselsbetjente bliver udlånt en måned ad gangen til for eksempel Horserød Fængsel eller Helsingør Arrest, hvor personaleunderskuddet er endnu større.

Overarbejdet påvirker betjentene, men det er mindst lige så meget udhulingen af deres faglighed, der dræner.

- Vi bruger ikke vores faglighed på en tilfredsstillende måde. Vi er efterhånden reduceret til at være nøglebærere. Vi deler mad ud, følger de indsatte på toilettet og lukker dem på gårdtur. Det er det. Vi har ikke tid til at tale ret meget med dem længere, siger David Jensen.

Vestre Fængsel
Foto: Dennis Lehmann - Scanpix

Små ting skaber konflikter

Og det påvirker sikkerheden i fængslet, forklarer tillidsmanden.

Han oplever, at det tidligere var sådan, at fængselsbetjentene ofte fik besked, hvis der var optakt til en konflikt på gårdturen. 

- Så var der lige en, der tog fat i os og sagde, at vi skulle holde øje med den og den. Sådan er det ikke længere. De indsatte kan godt mærke, vi ikke har tid, og så fjerner de sig fra os, siger tillidsrepræsentanten.

Men det er ikke kun de ansatte i Veste Fængsel, der bliver ramt af underbemandingen. Det gør de indsatte også.

quote Det er hårde tider, må jeg sige. Jeg har ellers set en del i mine 28 år i fængslet.

David Jensen, tillidsrepræsentant Vestre Fængsel

Der er nemlig mange små ting i dagligdagen, som bliver nedprioriteret, hvilket påvirker den indsattes varetægtsfængsling

- Det kan være sådan noget som at ringe hjem til familien. Det har vi ikke ressourcer til, så det bliver måske en gang om ugen. Det er langt fra optimalt, siger David Jensen.

Og lægger igen ekstra pres på personalet, da det skaber frustrationer, som vokser sig større og større og til sidst ofte ender i en eller anden form for konflikt enten med en medindsat eller med fængselsbetjentene.

Vestre Fængsel
Vestre Fængsel
Foto: Emil Enemark Sørensen

Chef oplever ikke faglig udhuling

Københavns Fængslers institutionschef, Lea Bryld, forstår godt, at David Jensen og hans kollegaer føler sig pressede.

- Det har været nogle hårde år på bemandingsfronten, og det bedste ville være, hvis det ikke var sådan. Vi trækker store veksler på personalet og skylder dem en stor tak. Det kunne simpelthen ikke hænge sammen for os, hvis ikke de var så beredvillige, siger hun i pressemeddelelsen.

Hun oplever dog ikke den faglige udhuling, som bliver beskrevet. Hun mener, at man fra ledelsens side ser, at betjentene gør et rigtig godt stykke arbejde, også på relationsfronten.

- De formår at udnytte de situationer, der opstår på gårdturen og ved madudleveringen for eksempel, siger institutionschefen.

Hun påpeger samtidig, at der er lys forude, da man i maj, juni og juli kan sætte faste overarbejdstimer på pause, fordi det på nuværende tidspunkt ser mere fornuftig blandt andet på grund af faldende sygefravær.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik