"Man kan godt se sådan her ud og være rødglødende feminist"

Sune Csonka undrede sig over, hvor få kvinder, han mødte i de københavnske bokseklubber. Nu har han startet et boksehold for kvinder for at overkomme den stigma, han mener, kvinder ofte møder i en mandsdomineret kultur.

- Du slipper. Prøv at se ... må jeg røre dig på skulderen?

Sune Csonka er i færd med at instruere en ung kvinde i en boksekombination.

- Ja, svarer hun. Nærmest selvfølgeligt. 

Boksestudiet er badet i lilla lys, ligesom boksehandskerne er pink.

Højttalerne vibrerer til basrytmerne, mens Beyoncé kolerisk synger om, hvem der styrer verden.

quote Det starter hos os mænd. Det starter med, at vi lærer at opføre os ordentligt

Sune Csonka

- Hos mig er der ikke noget, der hedder kropskontakt uden samtykke. Det absolut maksimale er at spørge, om jeg må røre dem på skulderen, forklarer den 28-årige boksetræner.

- Det starter hos os mænd. Det starter med, at vi lærer at opføre os ordentligt, siger han. 

Det er hurtigere at lære kvinder at slås end at opdrage patriarkatet

I Sune Csonkas boksestudie i Københavns Nordvestkvarter afholder han boksetræning for kvinder.

Han mener nemlig, at det manglede før. Et trygt og sikkert rum for kvinder, hvor de kun bliver udfordret inden for rammerne af deres egne grænser. Og hvor sportens brutalitet holdes på et leje, der hverken udløser et sæbeøje eller skrammer i ansigtet.

- Hvis du går ind i en bokseklub, er der typisk to ud af 30, som er kvinder. Og så er der 28 hårde, svedige mænd. Stor salut til de kvinder, der alligevel deltager, men der skal du altså være skabt af noget specielt, forklarer han.

- Jeg vil gerne skabe et trygt rum for de kvinder, der ikke deltager under de rammer.

quote Kvinder skal lære at slås, fordi din kropsholdning ændrer sig, når du ved, at du kan slå hårdt

Sune Csonka

Kvinderne på Sunes boksehold træner ofte til tonerne af Beyoncé, Rihanna og Destiny's Child. Sune spiller nemlig fortrinsvist musik af kvindelige kunstnere for at skabe den rette stemning.
Kvinderne på Sunes boksehold træner ofte til tonerne af Beyoncé, Rihanna og Destiny's Child. Sune spiller nemlig fortrinsvist musik af kvindelige kunstnere for at skabe den rette stemning.

Men faktisk er et trygt rum ikke det eneste, Sune Csonka mener, der mangler for i højere grad at give kvinder muligheden for at bokse.

Han oplever, at det er mere socialt acceptabelt for mænd at bokse og slås, end det er for kvinder. Og at kvinder støder på det, han kalder et 'pæn pige'-stigma, der gør det svært at få fysisk afløb for aggressionerne, vi alle rummer.

- Kvinder skal lære at slås. Ikke fordi de skal ud og tæve nogen, men fordi din kropsholdning ændrer sig, når du ved, at du kan slå hårdt, forklarer han.

- Det kan potentielt afværge nogle ubehagelige situationer, hvis der kommer en skummel type ved at busstoppested.

Skal vi ikke hellere lære mænd at opføre sig ordentligt, fremfor at lære kvinder at forsvare sig eller slås?

- Jo, men desværre tror jeg, det går hurtigere at lære en kvinde at slå en lige højre, end det gør at lære et patriarkat at opføre sig ordentligt.

Sune Csonka

Pas nu på dig selv og din fine næse

At boksning i høj grad er domineret af mænd, er et faktum, der har fulgt sporten fra dens spæde start.

På trods af, at boksning er en godt 5000 år gammel sport, blev kvindeboksning først tilladt i Danmark i 1994. Dette på trods af, at den første danske boksekamp i klassisk udformning allerede blev afholdt i 1896. Selvsagt mellem to mænd.

Og selv om der i de seneste år er flere kvinder, der dyrker boksning og kampsport, er sportsgrenene stadig fortrinsvist domineret af mænd.

I sæsonen 2021 til 2022 var der, ifølge Danmarks Bokse-Union, 584 mandlige kampboksere i dansk boksning, mens der til sammenligning var 79 kvinder. Altså udgjorde kvinder kun knap 12 procent af samtlige danske kampboksere. De regner dog med, at de numeriske tal generelt kommer til at stige i kølvandet på corona.

Og så mener de, ligesom Sune Csonka, at der skal flere kvinder i landets bokseringe.

Derfor startede unionen i 2020 et tiltag, der skulle styrke og udvikle flere kvindelige talenter inden for boksning. Den såkaldte Kvindeudviklingstrup består af syv til 14 kvindelige boksere fra hele landet, der jævnligt samles om forskellige aktiviteter i Storkøbenhavn.

quote Vi vil gerne give de her piger og kvinder nogle rollemodeller for at vise, at det er fedt at smide pænheden fra sig og lugte lidt af sved

Signe Kirse Ellegaard, udviklingschef i Dansk Bokse Union

Målet med truppen er at fastholde de relativt få kvindelige boksere, der findes i miljøet - og at give flere kvinder lyst til at starte.

- Vi vil gerne skabe opmærksomhed på piger og kvinder i boksning. I mange af landets bokseklubber er der én eller måske maks to kvindelige kampboksere. Dem vil vi gerne forsøge at skabe et fællesskab for, siger Signe Kirse Ellegaard, der er udviklingschef i Danmarks Bokse-Union.

Hun har været kampbokser i mange år og har selv oplevet, hvilke fordomme der kan følge med, når man er kvinde i en mandsdomineret sport.

- Da jeg boksede, sagde folk: "Pas nu på dig selv og din fine næse", og fordi jeg er kvinde, tror jeg lige, den fik et nøk mere på forsigtighedsbarometeret, fortæller hun, men understreger samtidig, at det er en del år siden, hun var aktiv kampbokser, og at omverdenen trods alt har rykket sig siden. Hun mener dog stadig ikke, vi er i mål.

Sune har i mange år brugt boksningen til at få fysisk afløb for frustrationer og aggressioner i hverdagen. Den følelse håber han nu at kunne give videre til en masse kvinder. Han mener nemlig, at boksning giver en ganske særlig følelse af empowerment, som man ikke kan få et i fitnesscenter.
Sune har i mange år brugt boksningen til at få fysisk afløb for frustrationer og aggressioner i hverdagen. Den følelse håber han nu at kunne give videre til en masse kvinder. Han mener nemlig, at boksning giver en ganske særlig følelse af empowerment, som man ikke kan få et i fitnesscenter.

Hun håber, at Kvindeudviklingstruppen kan gøre det nemmere for piger og kvinder at engagere sig i boksningen, og at den ligeledes kan være med til at nedbryde nogle af de fordomme, der kan følge med.

- Vi vil gerne give de her piger og kvinder nogle rollemodeller for at vise, at det er fedt at smide pænheden fra sig og lugte lidt af sved.

Selv om truppen har været udfordret af corona, har de mødtes fysisk såvel som virtuelt for at dyrke fællesskabet og motivationen lige siden opstarten. Og hos Danmarks Bokse-Union vil de også fremover fortsætte kampen for flere kvindelige boksere.

- Vi slipper ikke opmærksomheden, for vi har brug for piger og kvinder i boksning, understreger Signe Kirse Ellegaard.

Jeg skal kæmpe for at få lov til at være feminist

Sune Csonka er glad for tiltagene og for, at udviklingen trods alt betyder flere piger og kvinder i landets bokseklubber.

Han mener dog samtidig, det er vigtigt, at der i miljøet - og i samfundet generelt - skabes de rette forudsætninger for, at kvinderne føler sig accepteret og inkluderet.

- Det er vigtigt, at de mænd, der arbejder med kvinderne ude i klubberne husker på den gode opdragelse, forklarer han.

- Jeg er feminist, fordi jeg heldigvis har en ekstrem stærk og dygtig mor, der har husket, at det er vigtigt at tale om de her værdier, selvom hun har tre sønner, fortæller Sune Csonka. Han når da også at sende en hilsen til sin mor for rullende kamera, da jeg taler med ham.
- Jeg er feminist, fordi jeg heldigvis har en ekstrem stærk og dygtig mor, der har husket, at det er vigtigt at tale om de her værdier, selvom hun har tre sønner, fortæller Sune Csonka. Han når da også at sende en hilsen til sin mor for rullende kamera, da jeg taler med ham.

- Vi skal have fokus på samtykke og respekt. Nogen synes, jeg er lidt sensitiv, men jeg har for eksempel hørt udtrykket "din lille luder" eller ordet "kælling" blive brugt i nogle af klubberne, og det skal simpelthen ikke ske. Jeg hørte desuden fra en kvinde, at træneren havde blinket og lavet kyssemund til hende, og det ville han jo aldrig gøre over for mig. Så mænd og kvinder skal simpelthen behandles ens, forklarer han.

Han oplever ofte, at folk bliver overraskede, når han fortæller om sine værdier og om, at han er feminist og træner kvinder.

- Jeg skal kæmpe for at få lov til at indtage min rolle som feminist, fordi jeg ser ud som jeg gør. Det er et tabu. Men i en meget mandsdomineret kultur tror jeg, det er vigtigt, at jeg tager et standpunkt og siger det højt, forklarer han.

- Det handler om, at mænd og kvinder skal have lige muligheder og behandles med samme respekt.

Du kan møde Sune og komme med til et boksehold for kvinder i videoen øverst i artiklen.