Magtkamp i Radikale Venstre - gruppeformand udfordrer borgmester

Gruppeformand Mette Annelie Rasmussen har valgt at udfordre socialborgmester Mia Nyegaard som Radikale Venstres spidskandidat ved det kommende kommunalvalg. Gruppeformanden vil i en grønnere retning.

Som om der ikke var nok intern kamp i Radikale Venstre for tiden, er der kommet endnu en magtkamp i partiet. Mens den altoverskyggende sexismedebat om partiets tidligere formand Morten Østergaard og de interne kampe om partiets nyvalgte formand, Sofie Carsten Nielsen, raser på Christiansborg, udspiller der sig en anden kamp på Københavns Rådhus.

Her har Radikale Venstres gruppeformand på rådhuset, Mette Annelie Rasmussen, valgt at udfordre partiets nuværende socialborgmester, Mia Nyegaard, som spidskandidat til det kommende kommunalvalg.

Ved det seneste kommunalvalg i 2017 var det socialborgmesteren, der stod øverst på stemmesedlen for Radikale Venstre

quote Radikale Venstre skal være et grønnere parti. Det skal vi levere på, og det har vi ikke gjort i tilstrækkelig grad.

Mette Annelie Rasmussen, gruppeformand, Radikale Venstre

Med sit kandidatur har Mette Annelie Rasmussen en ambition om at føre København i en grønnere retning end hidtil. 

- Jeg mener, der er behov for en ny grøn retning for København. Radikale Venstre skal være et grønnere parti. Det skal vi levere på, og det har vi ikke gjort i tilstrækkelig grad, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Hvad kan du gøre bedre som Mia Nyegaard ikke kan?

- Jeg vil sætte klimaet først. Det er den absolut vigtigste udfordring. Det skal vi handle på. Grøn betyder rent faktisk nu. Vi har ikke tid til at hænge i bremsen.

Overrasket over timing

Til TV 2 Lorry fortæller Mia Nyegaard, at hun er uforstående overfor det øgede fokus på klimaet, som hendes modstander og partifælle ønsker. 

quote Jeg er lidt overrasket og over, at det kommer nu.

Mia Nyegaard, socialborgmester, Radikale Venstre

- Jeg har ført en linje, hvor hver enkelt ordfører har fået frie tøjler til at føre radikale linjer i udvalgene. Jeg kan ikke se, hvordan det skal blive grønnere. Jeg har været stolt over den grønne linje, som vi har lagt, siger hun og samtidig hæfter sig ved timingen af Mette Annelie Rasmussens offentliggørelse af kandidaturet.

- Jeg er lidt overrasket og over, at det kommer nu.

Mette Annelie Rasmussen mener ikke, at hendes kandidatur kunne komme på andre tidspunkter.

- Den kommer nu, fordi vi har et opstillingsmøde 14. november, og jeg mener, det er vigtigt at præsentere min grønne retning. Jeg er klar over, at vi står i en krise, men vi har været i kriser før, og det vi gør, når vi er i krise, er, at vi taler politik, forklarer gruppeformanden.

Halter bagefter målsætning

København har en ambition om at være CO2-neutral i 2025. Ifølge Mette Annelie Rasmussen bliver det svært ved at nå hovedstadens mål med den nuværende retning byen bevæger sig i.

- Jeg vil mene, at vi ikke har sat barren højt nok på klimaområdet, for det er den vigtigste udfordring. Der skal handling til. Vi har en kæmpe klimaudfordring, som vi skal levere på. Vi kan se, at vi halter bagefter, fortæller hun.

Derfor har gruppeformanden tre konkrete politiske visioner for hovedstaden. Hun ønsker at omlægge en tredjedel af vejarealet i byen til grøn natur og cykelstier samt at indføre en grøn afgiftsreform, så københavnske virksomheder beskattes efter deres CO2-udledning.

Hendes sidste vision går på, at ingen københavnere i 2030 skal dø før tid af luftforurening. I dag dør flere end 460 københavnere hvert år før tid af luftforurening i byen, viser en rapport udarbejdet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen fra 2019.

Om Mette Annelie Rasmussen får fuldt udbytte af sit kandidatur som Radikale Venstres spidskandidat, får vi svar på til kommunalvalget den 16. november næste år.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik