Lufthavnen vil have hurtigtest

Københavns Lufthavne vil have coronatest, der giver svar inden for et kvarter. En test, der allerede eksisterer og tilbydes i Aalborg Lufthavn.

Københavns Lufthavne mener, at løsningen for det hårdt pressede turismeerhverv i hovedstadsområdet er hurtigtest, hvor man kan få svar på, om man er smittet med coronavirus inden for et kvarter.

- Et hurtigt svar har stor betydning for blandt andet de erhvervsrejsende, der gerne vil vide, om de kan gå på arbejde næste dag, siger Peter Krogsgaard, der er kommerciel direktør i lufthavnen.

- Vi tror på, at man med hurtigtest kan ændre hele rejse-setuppet, så vi kan gå fra anbefalinger til test. Med hurtige test kan vi gå fra rejsevejledninger med COVID-19-restriktioner for orange lande til at åbne op for rejsende til og fra destinationerne, mod at de fremviser en negativ test, som kan tages i lufthavnene umiddelbart inden afrejsen og ved ankomst, uddyber han.

Der findes allerede hurtigtest, men det er ikke et offentligt tilbud.

Blandt andet i Aalborg Lufthavn kan passagerer betale 375 kroner for at få en coronatest med svar inden for 15 minutter. Lufthavnen i Nordjylland er nemlig indgået i et samarbejde med den private virksomhed SOS International, der tilbyder hurtigtestene.

Et samarbejde, Københavns Lufthavne også overvejer at indgå i.

Folketinget vil have undersøgt testkrav

Torsdag blev regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier enige om seks nye initiativer, der skal støtte hovedstadens eksport og turismeerhverv.

Et af forslagene går netop på, at en arbejdsgruppe nu skal undersøge, om man kan lave en offentligt anerkendt liste over resultater fra private test, hvor kvaliteten er godkendt, for på den måde at sikre at et svar for eksempel fra en hurtigtest er valid og registreret.

6 initiativer, der skal hjælpe hovedstadsområdet:

- Det giver god mening, så de rejsende har sundhedsmyndighedernes godkendelse af det testresultat, de får. Derfor håber vi også, at myndighederne hurtigt behandler sagen, da vi oplever en reel efterspørgsel efter hurtigtest, lyder det fra den kommercielle direktør i Københavs Lufthavn.

Ifølge SOS International er den test, de tilbyder, offentligt godkendt i Frankrig, hvor den også er produceret og de mener, at testens nøjagtighed er på linje med den, man kan få i de offentlige testcentre i Danmark i dag, men hvor man skal vente op til 72 timer på et testsvar.

- Vi har gjort os umage med at finde den bedste test på markedet, der ovenikøbet er produceret i EU. Det er en helt ny testform, og det kan tage noget tid for det offentlige at ændre på deres procedurer. Men vi vil meget gerne dele al vores viden med de danske myndigheder, siger Janus Von Platen, der er afdelingschef for Medicinsk Center i SOS International.

Men så simpel er virkeligheden ikke, lyder det fra Anders Fomsgaard, der er virolog og professor ved Statens Serum Institut.

Virolog: Kvalitet og registrering skal være i orden

Anders Fomsgaard forklarer, at hurtigtestene ikke er en del af det offentlige tilbud i Danmark af to årsager.

- For det første er der det tekniske. Den test, der skal bruges, skal valideres i Danmark. Det er ikke nok, at den er blevet valideret i Frankrig. Vi skal være sikre på, at kvaliteten er i orden, siger han og fortsætter:

- For det andet handler det om, at vi skal sikre, at de personer, der bliver testet, bliver registreret, blandt andet i forhold til smitteopsporing. Samtidig skal de positive prøver videreanalyseres på seruminstuttet, lyder det.