Lotte afslørede falsk politimand: Ringede til det rigtige politi samtidig

Det kunne have endt både dyrt og besværligt, da Lotte Ventrup lørdag modtog et opkald fra en mand, der udgav sig for at være fra politiet.

Lørdag eftermiddag klokken 15.20 ringede Lotte Arntkløv Ventrups telefon. Nummeret kendte hun ikke, men det sluttede på 1448, og i røret var en mand, der introducerede sig som Jeppe fra en af politiets afdelinger for it-kriminalitet.

Han spørger Lotte Ventrup, om hun har optaget et stort forbrugslån indenfor de sidste 48 timer, hvilket hun ikke kender noget til.

Det får manden i røret til at sige, at det drejer sig om en kending, som før har forsøgt at optage forbrugslån i andre folks navne, og han begynder at stille spørgsmål om, hvem der eksempelvis ellers har adgang til Lotte Ventrups konti.

På det tidspunkt ved han ikke, at Lotte Ventrup allerede er begyndt at fatte mistanke til manden.

- Jeg er bare kritisk anlagt, og når der er nogen, der ringer og siger, de er fra politiet, men ikke virker som om de har helt styr på det, så reagerer jeg, siger Lotte Ventrup til TV 2 Lorry.

Eksempelvis undrer det hende, at manden gerne vil vide, hvem der ellers har adgang til hendes konti, hvis han kan se, det er en gammel kending, der har forsøgt at optage forbrugslånet. 

Og med en voksende mistanke beslutter hun i fællesskab med sin kæreste at ringe til politiet - det rigtige af slagsen - for at tjekke manden i telefonens identitet.

- Politiet kunne ikke genkende manden, og nummeret var heller ikke et, de havde i politiet mere, siger Lotte Ventrup.

Ville ikke udlevere identifikationsnummer

Herefter blev hun opfordret til at bede manden i røret om at udlevere sit WRX-nummer, der er et nummer alle ansatte i politiet har. Dette var den falske betjent dog ikke så frisk på:

- Så siger han til mig, at der først er nogen ting, der skal snakkes igennem og spurgte mig, hvorfor jeg ikke troede på ham, siger Lotte Ventrup.

Da manden hverken vil udlevere WRX-nummer eller give røret til en kollega, der kan underbygge mandens påstand, smækker Lotte Ventrup med egne ord røret på og anmeldte herefter episoden til Københavns Politi, der bekræfter at have modtaget anmeldelsen.

- Jeg tænker, jeg nok ikke er den rette, han har fået fat i. Jeg synes, at det er grotesk, for der er jo nok nogen, der vil hoppe i. Det er respektløst, og jeg blev så vred, siger Lotte Ventrup til TV 2 Lorry og tilføjer:

- Jeg ærgrer mig her bagefter over, at jeg ikke fik sat ham lidt mere på plads, men det var nok godt for alles vedkommende.

Politi: Vi ved, at det foregår

Københavns Politi oplyser, at sagen på nuværende tidspunkt behandles i Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK), der før har modtaget anmeldelser af denne type.

- Vi oplever desværre fra tid til anden, at borgere anmelder, at de er blevet kontaktet af personer, der udgiver sig for at være fra politiet eller banken. Svindlerne har ofte et formål, nemlig at få lokket oplysninger om NemID eller andre fortrolige oplysninger ud af de mennesker, de ringer op, skriver vicepolitiinspektør i LCIK Jesper Cederholm i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Vicepolitiinspektøren anerkender, det kan være svært, hvis eksempelvis telefonnummeret syner af at tilhøre politiet, men han opfordrer til generelt at forholde sig skeptisk til den slags opkald:

- Vores råd er helt enkelt, at man aldrig giver den slags oplysninger videre til personer, der ringer og påstår, at de ringer fra banken eller politiet. Det kan være svært at gennemskue, når der bliver ringet fra et nummer, der minder om politiets, men selv om disse mennesker lyder troværdige i telefonen, så vil politiet aldrig bede om den slags personlige oplysninger, og man skal derfor aldrig oplyse andre om dem, skriver Jesper Cederholm.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Den falske betjent ringede fra et telefonnummer der slutter på 1448, ligesom politiets lokale numre ofte gør det.
Den falske betjent ringede fra et telefonnummer der slutter på 1448, ligesom politiets lokale numre ofte gør det.
Foto: Privatfoto

Lotte Ventrup har - udover at indgive en anmeldelse - valgt at dele en advarsel på Facebook, så andre forhåbentlig ikke lader sig narre af den falske betjent.

- Jeg tror efterhånden, at det sidder i baghovedet, at man skal være mere kritisk end normalt overfor sådan noget. Men der er da sikkert også nogle - især ældre mennesker - som ville tage det for gode varer, når de siger, at de er fra politiet, siger Lotte Ventrup.