Lokale politikere i desperat opråb for at redde kendt museum i 11. time

Flere partier i Københavns Borgerrepræsentation henvender sig nu til politikerne på Christiansborg i håb om at sikre Københavns Fængslers Museums overlevelse.

I et sidste forsøg på at redde Københavns Fængslers Museum ved Vestre Fængsel henvender flere partier på Københavns og Frederiksbergs Rådhus sig nu til retsordførerne på Christiansborg.

De vil have landspolitikerne til at lave en økonomisk aftale med Kriminalforsorgen, der kan sikre, at det 25 år gamle museum og otte frivillige rundvisere fortsat vil kunne fortælle historien om det københavnske fængselsvæsen fra 1662 til i dag.

Allan Mylius Thomsen (EL), der indtil for nylig sad i Borgerrepræsentationen som suppleant for den sygemeldte Enhedslisten-borgmester, Ninna Hedeager Olesen, er sammen med Nikolaj Bøgh (K), der er rådmand i Frederiksberg Kommune, initiativtagere til opråbet.

"Lad os nu finde en løsning"

De er begge byhistorikere og kæmper nu indædt for, at “det unikke museum kan bevares i København.”

- Det er de frivilliges indsats for det her museum, der gør, at Nikolaj og jeg er gået sammen og har sagt: 'Lad os nu for helvede finde en løsning på det her,’ siger Allan Mylius Thomsen til TV 2 Lorry.

De har nu formelt henvendt sig til Folketingets Retsudvalg, og indtil videre bakker Venstre, Dansk Folkeparti og altså Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti i København op om sagen.

“Et stykke historie forsvinder”

Fængslets lokaler ved Vestre Fængsel skal fra det nye år nu i stedet bruges til en nyoprettet transportafdeling med 130 medarbejdere, har Kriminalforsorgen tidligere oplyst til TV 2 Lorry.

- Vores primære opgave er jo at føre fængselsdrift, så derfor vil vi altid have driften i centrum.

- Men det er klart for os alle sammen, at det er et stykke historie, der forsvinder. Det er vi alle sammen ærgerlige over, men det kan ikke være anderledes desværre, sagde Lea Bryld, institutionschef for Københavns Fængsler, i september til TV 2 Lorry. 

Københavns Fængslers Museum

Det er Københavns Kommune, der ejer de fleste af grundene omkring Vestre Fængsel. Allan Mylius Thomsen udpeger naboer som de gamle sporvognremisser og HT-administrationsbygninger ved Vester Fælledvej som oplagte alternative lokaler til den nye transportafdeling.

Koster penge

Det kræver dog, at Kriminalforsorgen og Københavns Kommune kan blive enige om en lejeaftale. 

- Vi håber, at retsordførerne vil finde nogle penge til Kriminalforsorgen. Så kan de få råd til at betale huslejen til Københavns Kommune og lave de sikkerhedsforanstaltninger, der skal til, siger Allan Mylius Thomsen.

Nu afventer de to byhistorikere tilbagemeldinger fra retsordførerne. Indtil da kan der frem til årsskiftet stadig forudbestilles rundvisninger på museet. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Julevindue 1

Landets mest julepyntede vindue? Michaels har brugt en uge og 1.500 kugler

20180511-071052-L-1920x1279we

Nørrebro-drengen Mads Mikkelsen erstatter Johnny Depp i storfilm

Køge Julerute

Trine fik en god idé: Arrangerer alternativ til julemarked - men på coronasikker måde

CopenhagenPride2018_16 CREDIT Tobias Jørgensen

Kæmpe prideevent i København vil tiltrække 750.000 til august: Vi hverken aflyser eller udskyder

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere