Lokale politikere i desperat opråb for at redde kendt museum i 11. time

Flere partier i Københavns Borgerrepræsentation henvender sig nu til politikerne på Christiansborg i håb om at sikre Københavns Fængslers Museums overlevelse.

I et sidste forsøg på at redde Københavns Fængslers Museum ved Vestre Fængsel henvender flere partier på Københavns og Frederiksbergs Rådhus sig nu til retsordførerne på Christiansborg.

De vil have landspolitikerne til at lave en økonomisk aftale med Kriminalforsorgen, der kan sikre, at det 25 år gamle museum og otte frivillige rundvisere fortsat vil kunne fortælle historien om det københavnske fængselsvæsen fra 1662 til i dag.

Allan Mylius Thomsen (EL), der indtil for nylig sad i Borgerrepræsentationen som suppleant for den sygemeldte Enhedslisten-borgmester, Ninna Hedeager Olesen, er sammen med Nikolaj Bøgh (K), der er rådmand i Frederiksberg Kommune, initiativtagere til opråbet.

"Lad os nu finde en løsning"

De er begge byhistorikere og kæmper nu indædt for, at “det unikke museum kan bevares i København.”

- Det er de frivilliges indsats for det her museum, der gør, at Nikolaj og jeg er gået sammen og har sagt: 'Lad os nu for helvede finde en løsning på det her,’ siger Allan Mylius Thomsen til TV 2 Lorry.

De har nu formelt henvendt sig til Folketingets Retsudvalg, og indtil videre bakker Venstre, Dansk Folkeparti og altså Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti i København op om sagen.

“Et stykke historie forsvinder”

Fængslets lokaler ved Vestre Fængsel skal fra det nye år nu i stedet bruges til en nyoprettet transportafdeling med 130 medarbejdere, har Kriminalforsorgen tidligere oplyst til TV 2 Lorry.

- Vores primære opgave er jo at føre fængselsdrift, så derfor vil vi altid have driften i centrum.

- Men det er klart for os alle sammen, at det er et stykke historie, der forsvinder. Det er vi alle sammen ærgerlige over, men det kan ikke være anderledes desværre, sagde Lea Bryld, institutionschef for Københavns Fængsler, i september til TV 2 Lorry. 

Københavns Fængslers Museum

  • Otte frivillige tidligere fængselsfunktionærer har i årenes løb samlet cirka 800 historiske genstande fra seks forskellige københavnske fængsler.
  • Samlingen har cirka 3000 årlige besøgende. 
  • Fængselsmuseet har stadig forudbestilte rundvisninger frem til årsskiftet.
  • Det er Kriminalforsorgen, der ejer museumsgenstandene, og de vil i videst mulig omfang prøve at få andre museer til at overtage effekterne.  
  • Museet er blandt andet i besiddelse af gamle såkaldte undvigelses-remedier og tilhørende historier, ulovlige genstande, fængselsgenstande fra krigsårene 1940-45 og eksempler fra tiden, hvor fængslet producerede legetøj.

Det er Københavns Kommune, der ejer de fleste af grundene omkring Vestre Fængsel. Allan Mylius Thomsen udpeger naboer som de gamle sporvognremisser og HT-administrationsbygninger ved Vester Fælledvej som oplagte alternative lokaler til den nye transportafdeling.

Koster penge

Det kræver dog, at Kriminalforsorgen og Københavns Kommune kan blive enige om en lejeaftale. 

- Vi håber, at retsordførerne vil finde nogle penge til Kriminalforsorgen. Så kan de få råd til at betale huslejen til Københavns Kommune og lave de sikkerhedsforanstaltninger, der skal til, siger Allan Mylius Thomsen.

Nu afventer de to byhistorikere tilbagemeldinger fra retsordførerne. Indtil da kan der frem til årsskiftet stadig forudbestilles rundvisninger på museet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik