Løfter sløret for ny plan: Børn skal passes i Parken og på hoteller

100 ekstra pædagoger, 300 ekstra rengøringsfolk og børnepasning i Parken, Tivoli og beboerhuse skal sikre, at flere børn kan passes i Københavns Kommunes dagtilbud.

Frustrationerne blandt københavnske forældre vokser i disse dage lige så hurtigt som rynkerne i panden på politikerne og dagtilbudsledere i Københavns Kommune.

Der er ganske enkelt ikke pasningsmuligheder til alle, efter at dagtilbuddene er genåbnet.

Men nu skal en såkaldt 7-punktsplan “Sammen om byens børn” sikre flere pasningsmuligheder til hovedstadens børn og sørge for at flere forældre kan gå på arbejde. 

Det oplyser børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (S), til TV 2 Lorry.

- Vi knokler benhårdt på at komme derhen, hvor alle med behov kan få pasning af deres børn - sundhedsmæssigt forsvarligt og i gode pædagogiske rammer, siger han.

Børnepasning i Telia Parken og på hoteller

Lige nu er der kun er plads til under halvdelen af byens børn i vuggestuer og børnehaver.

Men i den nye plan er der lavet aftaler med kulturinstitutioner som fodboldstadionet Telia Parken, forlystelsesparken Tivoli samt almenboligforenigernes beboerhuse om, at de kan facilitere lokaler til børnepasning.

Kommunen arbejder også på at skaffe lokaler til børnene hos blandt andet hoteller og kongrescentre og menighedshuse.

- Vi er lykkedes med at tilvejebringe rigtig mange nye kvadratmeter, blandt andet med hjælp fra kulturinstitutioner og erhvervsliv og andet. Det får vi nu sat i system, så vi bedre kan matche de behov, københavnerne har, siger han

Kommunernes egne biblioteker og kulturhuse kan også blive taget i brug som midlertidige dagtilbud.

Dermed vil der ifølge kommunen mandag være 16.000 pladser, hvilket er 3.000 mere end sidste uge.

Betalingsfrihed, hvis man passer børnene hjemme

Planens syv konkrete punkter indeholder også 100 ekstra pædagoger, 300 ekstra rengøringsfolk og en akutlinje til et vikarkorps, der kan rykke ud med ekstra personale.

Samtidig indfører kommunen også betalingsfrihed til forældre, hvis de passer børnene hjemme lidt endnu.

Hvornår kan I tilbyde pasning til alle byens børn?

- Ambitionen er at kunne tilbyde forældrene pasning af deres børn i den hastighed, hvormed samfundet åbner. Det vil sige, at når man har et behov for at vende tilbage til arbejde, så skal der også være en plads til børnene, siger Jesper Christensen (S).

- Vores ambition med denne her plan er, at vi kan følge med Københavnernes efterspørgsel i takt med, at samfundet åbner, så vi er klar til at kunne sikre, at når man skal tilbage til arbejdet, så er der også en plads.

Hvordan vil I sikre, at alle retningslinjer fra myndighederne bliver overholdt, når I rykker ind på eksempelvis hoteller og i Parken?

- Det gør vi ved at sikre ved at have teams; nogle, der er gode til rengøring, nogle der er gode til organisering af værnemidler og så videre. Det får vi sat i system. Vi laver også nogle task forces og nogle hotlines, hvor man kan ringe til, hvis det brænder på. Vi har også 100 pædagoger, der står klar til at kunne rykke ud.

7-punktsplanen "Sammen om byens børn"

Børne- og Ungdomsforvaltningen oplyser i en pressemeddelelse, at en fjerdedel af alle børn, der indtil nu har meldt deres ankomst i dagtilbud, ikke er dukket op.

Samtidig er der nu opbygget gode rutiner i dagtilbuddene, og derfor vil kommunen åbne op for flere børn i vuggestuer og børnehaver. 

Over 90 procent af institutionerne er åbne mandag den 20. april. De har en samlet kapacitet på 50 procent. Alle institutioner i København er åbne fra onsdag den 22. april, oplyser børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen. 

- Vi må være realistiske at sige, at vi formentlig ikke får etablere lige så mange pladser som før coronakrisen, givet de stramme retningslinjer fra sundhedsmyndighederne, men ambitionen er at kunne matche forældrenes behov, mens samfundet gradvist åbnes, siger Jesper Christensen i en pressemeddelelse. 

Flere tiltag skulle skaffe mere plads

Da myndighederne gav skoler og dagtilbud mulighed for at åbne efter påske kom det samtidig med nye krav til at afværge smitte. 

Nye retningslinjer betød, at pasning af børn nu kræver dobbelt så mange kvadratmeter, langt mere personale og langt mere rengøring. 

Københavns Kommune var med det in mente klar til at åbne 26 skoler og 124 daginstitutioner onsdag, lød det sidste søndag fra overborgmester, Frank Jensen (S). 

Tirsdag gik hovedstadskommunen ud til forældrene med et tilbud om at refundere dagtilbudsbetalingen, hvis de i stedet ville fortsætte med at passe deres børn hjemme. Det er punkt syv i den nye plan. 

Nyeste tiltag for at skaffe mere plads i dagtilbuddene kom fredag, da Københavns Kommune indgik aftale med forlystelseshaven Tivoli om, at en børnegruppe kan bruge havens Rasmus Klump legeplads og H.C. Andersen Slottet. Det er en del af punkt et i den nye plan. 

Hvis man som københavner har kvadratmeter,., som man vil låne ud til kan man se mere på www.kk.dk/corona.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

gfnfgn

Akutberedskabet opfordrer borgere i Københavns nordvestkvarter til corona-test inden genåbning

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Coronatest

Restriktioner forlænget: Corona udskyder skoleåbning i Ishøj

955dc6b6-d7f0-4492-9047-3091410b64f0

Lange køer for at blive testet efter smitteudbrud i København

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere