Grå betonbygninger. Glasfacader. Stilladser af råt jern. Og lyden af horn og hvinende bremser fra bilerne, der ustandseligt kører forbi.
Stemningen på taget af den tre etagers høje kontorbygning på Østerbro emmer af klassisk metropol.
Og dog.
Vi byboere ved alt for lidt om, hvordan vores mad bliver til. Og det er det, vi arbejder for at skabe fokus på.
En lille plet - eller rettere godt 600 kvadratmeter - i horisontens grå masse er nemlig grøn.
Her ligger Danmarks første tagfarm; en lille oase af grøntsagsmarker, bikasser, blomsterbede, høns og kaniner.
Alt det, der umiddelbart udgør et ganske almindeligt landbrug. Bare på toppen af et gammelt bilauktionshus. Og midt i byen.
31-årige Livia Haaland er en af initiativtagerne til tagfarmen ved navn Østergro. Et sted, hun blandt andet har skabt ud fra en vision om at skabe jordforbindelse hos byboerne.
- Vi byboere ved alt for lidt om, hvordan vores mad bliver til. Og det er det, vi arbejder for at skabe fokus på, fortæller hun.
Alle må være med
Østergro er skabt for at give byboere mulighed for at følge råvarernes rejse fra jord til bord på tætteste hold.
Taglandbruget bliver nemlig - foruden initiativtagerne - drevet af medlemmer og frivillige fra lokalområdet.
- Vi involverer alle, der har lyst til at være med. Til både at så, plante, luge, kompostere og høste grøntsager. Man kan også være med til at passe høns og kaniner og få æg med hjem.
Østergro
Østergro ligger på Ydre Østerbro i København og tilbyder både rundvisninger, oplæg og læringsforløb. Derudover er det muligt at blive medlem, hvor man kan hjælpe med at passe taglandbrugets høns og kaniner, ligesom der hver onsdag er mulighed for at hjælpe med at høste.
Ifølge Livia Haaland har urbaniseringen medvirket til, at vi har mistet grundlæggende viden om, hvordan vores fødevarer dyrkes og produceres. Og det er den viden, taglandbruget skal bringe tilbage til byen.
Med det hele vil vi bare gerne sætte fokus på, hvordan ordentlige råvarer bliver til.
- Vi kan rent faktisk skabe mad i byen. Og vi kan skabe nogle fantastiske rum, så byen bliver mindre domineret af asfalt og bliver meget mere levende, fortæller Livia Haaland.
- Og det er virkelig noget, København har taget til sig. Og som rigtig mange tager del i.
Og netop på grund af den store opbakning har Østergro udviklet sig fra udelukkende at være et taglandbrug til også at indbefatte en drivhusrestaurant og et fødevarefællesskab, Fællesgro, der eksisterer i seks bydele.
Og så har Livia Halaand og de øvrige initiativtagere netop skrevet under på en grund på Refshaleøen, hvor der skal laves endnu et bylandbrug, som skal stå klar til næste sommer.
- Og med det hele vil vi bare gerne sætte fokus på, hvordan ordentlige råvarer bliver til, afslutter Livia Halaand.