Line Barfod vil være overborgmester i København: Jeg kommer til at udfordre forvaltningen

Lørdag afholdt Enhedslisten I København generalforsamling, og her slog en afstemning blandt medlemmerne endelig fast, at Line Barfod bliver partiets 1. kandidat til posten som overborgmester i København. 

Posten som overborgmester i København har været på socialdemokratiske hænder i så mange år, at det kan være svært at forestille sig, en politiker fra et andet parti sidde på den mest magtfulde post i landets hovedstad. 

Ved valget i 2017 blev Enhedslisten det næststørste parti i København, og med udnævnelsen lørdag af den 56-årige politiske sværvægter Line Barfod som spidskandidat, er der en forhåbning i partiet om, hun kan være i stand til at gribe fast om borgmesterkæden. 

Men hovedpersonen selv er ikke ligeså klar til at gå ind i en konkret vurdering af chancerne. 

- Det er svært at sige på nuværende tidspunkt, for det kommer helt an på vælgerne. Og selv hvis vi bliver det største parti, vil det stadig kræve forhandlinger med de andre partier. Men med de politiske opbrud, der er i tiden, og hvor der sker nye mobiliseringer, så er der da en reel mulighed for, Enhedslisten kan komme mere styrket ud af et valg, siger Line Barfod til TV 2 Lorry.

Vil stadig kæmpe mod byggeri på Amager Fælled

Line Barfod er derimod ikke bange for at pege på et konkret område, hun og Enhedslisten vil sætte deres kamp for stemmer ind på, og det er miljø og mennesker, hvor hun mener, der sker alt for meget kasse- og systemtænkning i kommunen.

Det netop godkendte byggeri på Lærkesletten på Amager Fælled skal stoppes, og skal der laves forhandlinger om at finde pengene fra salget andre steder - eksempelvis ved langsigtet låntagning til lave renter eller i de kommunal kasser.

Og så skal der tages et opgør med de mange biler i København. 

- Der skal være færre biler og især færre lastbiler. Jeg siger ikke, at der ikke må være biler i København, men de skal i langt højere grad være drevet af elektricitet end benzin og diesel. Og med færre biler vil vi eksempelvis kunne gøre en del parkeringspladser om til grønne områder i stedet, siger Line Barfod til TV 2 Lorry.

Vil udfordre forvaltningen

Line Barfod sad i Folketinget i 10 år fra 2001 til 2011, og efterfølgende har hun arbejdet som advokat. Men hun mener ikke, den manglende erfaring med lokalpolitik bliver en hindring for hendes evner til at føre visionerne ud i livet. Tværtimod. 

- Som kommunalordfører i for Enhedslisten i Folketinget har jeg opnået en stor viden om de forhold, der gør sig gældende, og som advokat har jeg haft kontakt med mange kommunale forvaltninger, og her har jeg lært, at selvom noget virker i én kommune, så sker det ofte, at en anden kommune siger, det samme ikke kan lade sig gøre hos dem. Og de erfaringer gør, at jeg uden tvivl kommer til at udfordre forvaltningen på mange områder, siger hun.