Lauritz blev gennemtæsket og smidt ud foran bil - nu kommer hans mor med opråb

Gymnasieeleven Lauritz blev brutalt og umotiveret overfaldet på Gothersgade i Indre By natten til lørdag. Overfaldet kunne have kostet ham livet – og nu vil hans mor få politikerne til at agere på det, hun mener er en stigende tendens.

- Lige pludselig er der en, som kommer bagfra og slår mig i baghovedet, så jeg bliver bevidstløs. Så har jeg fået at vide, at de har trampet på mig, slået mig og kastet mig ud foran en bil, som kommer kørende. Den når heldigvis at stoppe – ellers ville jeg være blevet kørt ned.

- Og da jeg ligger ude foran bilen, kommer der én eller anden løbende og hopper og lander med al sin kraft med hælen lige ned i baghovedet på mig, mens mit hoved i forvejen ligger plantet i asfalten.

Ordene er voldsomme, og de kommer fra den bare 19-årige gymnasieelev Lauritz Lindboe Wind, som fredag aften i sidste uge var taget med sine venner i byen i København. Nærmere bestemt på en natklub på Gothersgade i Indre By.

Her ses Lauritz Lindboe Wind på Rigshospitalets Traumecenter.
Her ses Lauritz Lindboe Wind på Rigshospitalets Traumecenter.
Foto: Privatfoto

Her blev han umotiveret og på brutal vis overfaldet med en sådan kraft, at han endte sin aften med en indlæggelse på Rigshospitalets Traumecenter.

Det har resulteret i en løs tand, mulig brækket næse og et flækket øjenbryn samt hudafskrabninger og skrammer efter mødet med næver, sko og asfalt. Desuden har han hjernerystelse og dybe sår i psyken, som nu skal have tid til at hele.

Men han er overbevist om, at han er sluppet billigt.

- Jeg kunne være død på flere forskellige måder den nat, siger Lauritz til TV 2 Lorry og uddyber, at tankerne om at han kunne have været død, og at nogen måske har ønsket det, er det, som gør mest ondt.

- Og så har man den tanke i baghovedet hele tiden, om nogen prøver at slå én ihjel, siger han.

Mor: Jeg blev chokeret - og vred

Episoden natten til lørdag har også gjort dybt indtryk på hans mor, som først lørdag morgen hører om det voldsomme overfald.

- Jeg var helt lammet over at se, hvad der var sket. Hvorfor var det sket mod ham?, siger Karina Lindboe Wind.

Hun fortæller, at episoden kun har taget få sekunder, og at ingen derfor nåede at reagere, før overfaldsmændene var væk igen.

Midt i følelsen af uretfærdighed, sorg, bekymring og uvished om eventuelle varige mén, fyldes Karina Lindboe Wind også med vrede.

Vrede over at det ikke er ubetinget trygt for unge mennesker at gå i byen, at voldsparate unge mennesker tilsyneladende venter på sagesløse ofre foran barer og natklubber med det ene formål at udøve vold – og vrede over, at hun ikke selv har reageret.

Lauritz brækkede næsen, flækkede øjenbrynet og fik adskillige knubs, da han blev slået ned og besvimede.
Lauritz brækkede næsen, flækkede øjenbrynet og fik adskillige knubs, da han blev slået ned og besvimede.
Foto: Privatfoto

Opkaldet for tre år siden

For tre år siden blev Lauritz’ storebror nemlig også umotiveret overfaldet i forbindelse med en bytur. Det skete på Nørreport Station, og han var også 19 år gammel – præcis som Lauritz er det i dag.

I forbindelse med at Karina Lindboe Wind og sønnen ville politianmelde overfaldet, spurgte hun ind til, om der ikke var overvågning, som kunne afsløre gerningsmændene bag. Men det var der ikke – og politiet kunne intet stille op.

Se TV 2 Lorrys indslag om sagen her. Artiklen fortsætter under videoen.

Lauritz Wind blev overfaldet i Københavns indre by, nu er det nok lyder det fra Lauritz mor

- Her var svaret, at det var kommunen, vi skulle tage fat i. Politiet kunne ikke – det er et kommunalt anliggende, så vi måtte gå til borgmesteren. Dengang gjorde jeg ikke noget – og det fortryder jeg i dag, siger Karina Lindboe Wind og fortsætter:

- Jeg føler, at det eskalerer, og at der sker mere og mere af det i nattelivet.

I sindstilstanden af afmagt og vrede satte Karina sig foran computeren, åbnede Facebook og skrev et langt opslag under overskriften ”Når en mors frygt bliver virkelighed”, hvor hun beskrev Lauritz’ overfald og gik til angreb på den forråelse af kulturen, som hun oplever, sker i det københavnske natteliv.

Og så opfordrede hun andre til at dele opslaget og kontakte hende, hvis de havde lignende oplevelser.

Viralt opslag skal råbe politikere op

I skrivende stund er opslaget blevet delt over 12 tusind gange, og Karina Lindboe Wind er overvældet over den store respons, som opslaget har givet.

Hun har ikke længere tal på, hvor mange henvendelser, hun har fået – men hun ved allerede nu, hvad hun skal bruge dem til.

- Jeg vil gerne høre andres historie, for jeg vil have, at vi skal gøre noget nu. Denne her gang skal vi gøre noget. Vi skal have politikerne og borgmesteren i København til at gøre noget, siger Karina Lindboe Wind og tilføjer:

- Der skal sættes overvågningskameraer op, mere politi i gaden eller privat vagtværn, eller forældreovervågning. Hvad som helst, der kan hjælpe til at få stoppet denne her vold. Jeg ved ikke, om hårdere straffe er vejen frem. Det er der delte meninger om, men lige nu eskalerer situationen. Det bliver værre og værre, så der må gøres noget.

Lauritz brækkede næsen, flækkede øjenbrynet og fik adskillige knubs, da han blev slået ned og besvimede.
Lauritz brækkede næsen, flækkede øjenbrynet og fik adskillige knubs, da han blev slået ned og besvimede.
Foto: Privatfoto

Derfor er hendes plan at tage de mange eksempler på voldsepisoder med til de relevante politikere på Københavns Rådhus og på den måde tvinge dem til at forholde sig til problemet.

- Vi er også en del mødre og fædre, der har snakket om at lave en demonstration. Vi har de her stakkels unge mennesker, som har fået ødelagt deres liv.

- Der er så mange, der har skrevet, at de unge må stoppe deres uddannelser, fordi de ikke kan koncentrere sig i skolen længere af frygt eller fordi deres hjerne ikke kan holde sig til det efter overfald. Og det er simpelthen ikke godt nok, siger hun til TV 2 Lorry.

Mange voldsepisoder

Historien om Lauritz' overfald er ikke den første voldsomme beretning om overfald i TV 2 Lorrys sendeområde den seneste tid.

For knap to uger siden blev den blot 17-årige Marcus Alexander Aroli overfaldet på Albertslund Station, hvilket kort tid efter fik borgmester i Albertslund, Steen Christiansen (S), til at fordømme overfaldet.

Den 17. februar blev en 23-årig groft overfaldet på stationen i Roskilde, hvor den 23-årige sad og ventede på sit tog, og allerede dagen efter kunne TV 2 Lorry fortælle historien om Lars Pless, der i 2016 forsøgte at stoppe et overfald men til gengæld selv blev overfaldet af de otte gerningsmænd, som tævede løs på et par på Valby Station.

Og senest mandag blev en bare 17-årig pige trampet på af fire drenge.

Antallet af voldsofre har siden 2015 været stigende på landsplan, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Tallene kan dog også være et tegn på, at flere anmelder voldsepisoder end tidligere, men i maj 2019 kom det frem, at mere end 1.000 voldssager i København end ikke var blevet begyndt efterforsket - et tal der var dobbelt så høj som året forinden.

Derfor lagde politiet sig også fladt ned og undskyldte, da TV 2 Lorry for knap to uger siden kunne fortælle, at to gerningsmænd, der blev efterlyst med billede, blev anholdt bare én dag efter billedernes offentliggørelse - selvom sagen var ni måneder gammel.

Behandlingstiden for sagerne er fortsat lang - men ifølge Jesper Beuschel, der er vicepolitiinspektør i afdelingen for borgernær kriminalitet hos Københavns Politi, er der håb forude.

- Det er dybt beklageligt, at vi ikke er hurtigere. Sidste år var vi ikke til stede på det niveau, vi gerne ville - vi har ikke haft ressourcerne. Men nu har vi fået tilført ekstra ressourcer og kommer igennem mange sager, fortalte han den 13. februar til TV 2 Lorry.

Også i sagen om det grove og umotiverede overfald på Lauritz Lindboe Wind har Københavns Politi udtalt sig.

Her står det klart, at politiet ser med stor alvor på sagen.

- Det er klart, at vi har en stor interesse for at få efterforsket denne her sag for at se, om vi kan få draget nogen gerningsmænd til ansvar. For det hører ingen steder hjemme, at man ikke kan færdes i byen som her, siger Jesper Beuschel til TV 2 Lorry tirsdag.

Lauritz brækkede næsen, flækkede øjenbrynet og fik adskillige knubs, da han blev slået ned og besvimede.
Lauritz brækkede næsen, flækkede øjenbrynet og fik adskillige knubs, da han blev slået ned og besvimede.
Foto: Privatfoto

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik