Lange ventetider: Christianes søn har ventet over et år på at komme til tandlægen

Christiane Kuhrts' søn har ventet over et år på at komme til tandlægen. Ingen ved, hvornår han bliver kaldt ind.

Børn og unge i Københavns Kommune må gå længe med skæve smil og strittende fortænder.

Lange ventetider hos børne- og ungdomstandplejen i kommunen betyder nemlig, at børn og unge kæmper for at få en tid til tandregulering.

En af dem er Christiane Kuhrts’ søn på 13 år, der allerede har ventet i over et år.

- Han har haft en tid siden februar sidste år, siger Christiane Kuhrts til TV 2 Lorry.

Hun fortæller videre, at hendes søn heller ikke blevet kaldt ind til sit årlige tjek, og nu er tålmodigheden altså sluppet op.

Derfor har Christiane Kuhrts selv taget kontakt til kommunen, for at høre hvornår hendes søn kan forvente at blive kaldt ind.

- Jeg fik oplyst, at nogle børn skulle vente flere år på en tandreguleringstid, og de kunne heller ikke sige, hvornår min søn kunne komme til sit årlige tjek, fortæller hun.

Derimod fik hun et andet tilbud af kommunen.

- Kommunen sagde, at jeg kunne tage min søn til en privatklinik, men så skal vi selv betale 35 procent af omkostningerne, siger hun og fortsætter:

- Det er ikke alle, der kan betale sådan noget, så jeg blev lidt sur over, at det kun er børn med ’’rige forældre’’, der kan få fikset deres tænder.

quote Det betyder alt for børnene at få skæve tænder eller lignende fikset.

Niels Langkilde, landsformand for Patientforeningen

Derfor håber Christiane Kuhrts, at kommunen vil gøre noget, for at sikre at hendes søn og de andre børn og unge i kommunen kan komme til tandreguleringen.

- Jeg undrer mig over, at børn ikke kan komme til tandregulering. Der er jo en grund til, de skal have kigget på tænderne og specielt i en alder, hvor kroppen ændrer sig meget. Man må kunne gøre noget, siger hun.

Erkender lange ventetider

Københavns Kommune erkender, at der er mange på ventelisten til tandreguleringer, og det skyldes blandt andet et efterslæb fra corona.

- Vi har igennem flere år haft store udfordringer med at rekruttere og fastholde bøjletandlæger. Det skyldes et landsdækkende problem med stor mangel på specialtandlæger. Dem er der stor konkurrence om mellem kommuner og private tandklinikker, siger Majken Munkgaard Kailow, der er overtandlige i Børne- og Ungdomstandplejen i Københavns Kommune , i et skriftligt svar til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- Det har ført til, at de tandreguleringer, som ikke er akutte, må vente i hvad for brugerne kan opfattes som lang tid. En udvikling som blev forstærket af nedlukninger og restriktioner under corona-pandemien, som betød, at vi i den periode kunne gennemføre færre behandlinger end normalt.

Ventetiderne er dog ikke noget, kommunen umiddelbart er bekymret for. Man sørger nemlig for, at de børn og unge, hvis tandstillingsfejl kræver hurtigst igangsættelse, kommer forrest i køen. 

- Andre børn vil komme til at vente, når vi fagligt vurderer, at det er forsvarligt at udskyde behandlingen. Derfor kan nogle børn opleve at vente flere år på at få bøjle.

- Det er vi naturligvis rigtig kede af. Både på børnenes og forældrenes vegne. Vi kan godt forstå deres frustration, siger Majken Munkgaard Kailow.

Ifølge Patientforeningen kan det dog have store konsekvenser for de børn, der bliver sendt bagerst i køen.

- Det betyder alt for børnene at få skæve tænder eller lignende fikset. Hele humøret og den mentale sundhed bliver langt bedre, når man tør vise sit smil frem. Det er bestemt ikke sjovt for nogen at skulle vente så længe, siger Niels Langkilde, der er landsformand for Patientforeningen.

Han foreslår, at kommunen bør indføre ventetidsgaranti til patienterne fremover.

- Patienterne vil være langt bedre stillet med en ventetidsgaranti, så de maksimalt kan være på ventelisten i to år for eksempel. Det er måden, vi beskytter patienterne på, siger han. 

Arbejder på at nedbringe ventetiden

Alle børn og unge i Danmark kan frit vælge helt at skifte tandlæge til en privatklinik. Men her er der en brugerbetaling på 35 procent af prisen, hvis man er under 16 år.

Københavns Kommune oplyser til TV 2 Lorry, at man arbejder målrettet på løsninger, som kan nedbringe ventetiden på tandreguleringer. 

- I efteråret 2021 afsatte kommunen midler til formålet, så vi nu dels kan ansætte ekstra personale og igangsætte flere tandreguleringer og dels henvise flere børn og unge til privat praksis på kommunens regning. Vi fik også midler til at hæve lønnen for vores specialtandlæger. Det har for nu skabt større stabilitet i denne medarbejdergruppe.

- Vi forventer, de nye indsatser vil have en gunstig effekt på ventetiden. Men vi vil nok altid skulle prioritere, hvornår den konkrete behandling skal sættes i gang, så længe der er mangel på fagpersonale til tandregulering både hos kommunerne og i det private, siger Majken Munkgaard Kailow.

Selvom det - ifølge kommunen - går den rigtige vej, så er Niels Langkilde ikke tilfreds.

- Det er ikke i orden. Det er et håbløst system, og det er en utålelig måde at stå i kø på, da man hele tiden bliver overhalet af mere akutte sager, siger han.

Men de siger, det går den rigtige vej. Skal man ikke bare væbne sig med tålmodighed?

- Det bliver til et ræs om at komme foran i køen. Dem, der er gode til at snakke og gøre skaden værre, kommer foran i køen, og dem er der altid nogen af, svarer han.

Christiane Kuhrts’ søn må altså fortsat vente på, det bliver hans tur, men ingen ved, hvor lang tid, der kan gå. 

- Vi må bare blive ved med at vente, siger Christiane Kuhrts.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik