Kunst skal gøre op med uro på bandeplaget plads

Ved Krakas Plads på Nørrebro er et nyt kunstprojekt lige nu ved at blive til. Projektet skal blandt andet skabe tryghed og nye fællesskaber i et område, der har været hårdt plaget af bandekonflikt.

00:52

Projektet hedder Usynlige Stier. Video: TV 2 Lorry

Bilræs, trusler og hærværk.

Det er nogle af de ord, som mange forbinder med Krakas Plads på Nørrebro. Men det skal være slut nu. Et tre-årigt kunstprojekt skal nemlig være med til at skabe tryghed og nye fællesskaber i området.

- Vi ved, at kunst har en stor kraft. Kunst kan skabe forandring og glæde. Og så er kunst godt for fællesskabet, siger Annette Skov, der er formidlingschef hos kunstcenteret Copenhagen Contemporary.

Læs også Berygtet bande skaber utryghed omkring Krakas Plads

Projektet hedder Usynlige Stier, og bag det står netop Copenhagen Contemporary med donation fra Kulturstyrelsen.

Kunstprojektet blev onsdag skudt i gang på Krakas Plads, men vil i løbet af de tre kommende år brede sig over hele Sigynsgadekvarteret. Og det skal være med til at skabe et helt nyt område. 

De har gjort stedet til et forstyrrende og farligt sted at være. Det har været et stort problem for beboerne i området. Men vi tror, vi kan forandre det ved at involvere beboerne og ved at bruge kunsten.

Annette Skov, Formidlingschef, Copenhagen Contemporary

Fra utryghed til fællesskab

Spørger man folkene bag projektet, skal kunsten nemlig være den gyldne vej til at sikre, at området igen bliver et trygt sted at færdes.

Kunstprojektet blev onsdag skudt i gang på Krakas Plads, men vil i løbet af de tre kommende år brede sig over hele Sigynsgadekvarteret. Foto: TV 2 Lorry

Det vil de blandt andet gøre ved at inddrage beboerne i området. Og i løbet af sommeren kan børn og unge hjælpe med at lave kunstværket. 

- Jeg tror, at alle projektets samarbejdspartnere er opsatte på, at denne her plads bliver for alle. Det er jo et dejligt sted, hvor der er sol, træer, og plads til leg. Men det er desværre forsvundet, fordi andre kræfter har indtaget pladsen, fortæller Annette Skov.

Annette Skov er formidlingschef hos kunstcenteret Copenhagen Contemporary. Foto: TV 2 Lorry

- De har gjort stedet til et forstyrrende og farligt sted at være. Det har været et stort problem for beboerne i området. Men vi tror, vi kan forandre det ved at involvere beboerne og ved at bruge kunsten, fortsætter hun.

Læs også Loyal To Familias synderegister - så kriminel er "forbudt" bande

Belastet område

Stedet har da også brug for en opblomstring efter mange års uro. For selvom det egentligt var meningen, at Krakas Plads skulle være et dejligt sted at lege for de lokale børn, da den i 2014 blev lukket for trafik, så blev virkeligheden en anden.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan pladsen i stedet blev tilholdssted for bandemedlemmer fra Loyal to Familia, mens flere naboere også berettede om salg af narkotika på området. 

Sådan så der ud for tre år siden. På billedet ses Michael Hansen, der er formand for den lokale ejerforening på Sigynsgade, ved siden af noget graffiti, der hylder gadebanden Loyal To Familia.   Foto: Jens Jacob Juulsager

I 2018 blev problemerne så store, at ejerforeningen satte et stort antal overvågningskameraer op. Nu skal pladsen indtages af kunst, som forhåbentligt kan være med til, at stedet bliver et trygt sted at færdes. 

Læs også Beboere vil øge overvågning i bandeplaget kvarter

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik