Kulturminister vil hjælpe lukket jazzsted

Coronakrisen og manglende tilskud førte forleden til lukningen af det historiske jazzsted Montmartre. Nu er der måske politisk hjælp på vej fra både stat og kommune.

- Det er en tragedie for dansk jazz, hvis det bliver coronakrisen, der skal tage livet af Montmartre.

Sådan lyder det i et Facebook-opslag fra kuturminister Joy Mogensen (S). Ministerens melding kommer efter, at Montmartre onsdag meddelte, at de lukkede med omgående virkning. Årsagen var dels coronakrisen og dels manglende tilsagn om støtte til musikstedet, der i øjeblikket kun kan lukke godt 30 publikummer ind til en koncert.

Dermed hænger økonomien ikke sammen.

Men nu kan der være hjælp på vej fra kulturministeren.

- Jeg har bedt om et møde med Københavns Kommune om situationen for jazzhuset. Hvis en håndsrækning i krisen er det, der skal til, for at vi sammen med Københavns Kommune kan bevare jazzhuset, så vil jeg gerne tilbyde at tage en snak med ordførerne i Folketinget og foreslå dem en håndsrækning, skriver Joy Mogensen.

quote Det er en tragedie for dansk jazz, hvis det bliver coronakrisen, der skal tage livet af Montmartre.

Kulturminister Joy Mogensen

Indstilling fra København afvist

Københavns Kommune har tidligere indstillet Montmartre til at være et af fire regionale spillesteder, der skulle have offentlig støtte (sammen med Loppen, Vega og Alice).

Men Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg vendte tommelfingeren nedad til det kendte jazzsted, og dermed forsvandt Montmartres mulighed for at planlægge fremtiden. Og samtidig betyder coronakrisen, at jazzhuset kun må lukke 35 publikummer ind til en koncert, og så blev det svært.

- Vi begræder situationen, men det er ikke muligt for os at drive huset på det ønskede niveau med indtægterne fra kun 35 billetter mod normalt 85 pladser. Vi havde håbet, at staten ville komme med en større hjælpepakke, som kunne afværge situationen, men det netop indgåede forlig er for lidt og for sent. Det er trist set i lyset af, at Montmartre satte rekord i besøgstal op til coronakrisen, lød det fra husets direktør, Jonas Dyrved.

Vi talte med ham onsdag aften - det kan du se i videoen herunder.

Artiklen fortsætter under videoen

Historisk spillested i København har fyret direktør og opsagt lejemålet på grund af manglende finansiering.

Driftsstøtte på en million

Men nu er hjælpen måske på vej.

I forbindelse med indstillingen om at gøre Montmartre til regionalt spillested stod Københavns Kommune selv med en pose penge i form af driftstilskud, og efter afvisningen fra Starens Kunstfond er pengene stadig til rådighed.

Det er noget kulturudvalget i Københavns Kommune skal diskutere på deres møde 24. september, hvor politikerne kan bevilge Montmartre et årligt driftstilskud på en million kroner. På samme måde ligger der også en pose penge til spillestedet Loppen.

Og samtidig kan der altså også være hjælp at hente hos kulturminister Joy Mogensen, der på Facebook skriver:

-Hvis kommunen sammen med fonden bag spillestedet kan lave en plan for at bevare Jazzhus Montmartre, så samler jeg ordførerne i Folketinget og hører dem, om de vil være med til at give den særlige hjælp. Vi har mulighed for at give særlig hjælp her i krisen, og den mulighed vil jeg gerne undersøge.

Venter på invitation

Københavns Kultur- og fritidsborgmester borgmester, Franciska Rosenkilde (Alt.) har endnu ikke modtaget invitationen fra Joy Mogensen. Men til TV 2 Lorry siger hun.

- Jeg glæder mig til at modtage henvendelsen. Kultur- og fritidsudvalget har hele tiden været optaget af at finde en løsning for Jazzhouse Montmartre, og det var jo derfor, vi indstillede dem som regionalt spillested. Men det ville staten jo ikke være med til.  Vi arbejder på at finde en løsning - men vi er nødt til at have staten med, siger hun.

quote Det er ikke et "quick fix", der er brug for - men en langvarig løsning

Franciska Rosenkilde, Kyltur- og fritidsborgmester.

Og Franciska Rosenkilde understreger, at det ikke kun handler om Montmartre. Ligesom det heller ikke kun handler om corona.

- Det er ikke et "quick fix", der er brug for - men en langvarig løsning. Vi ønsker at bevare de her spillesteder. De er nødvendige og mange af dem er ikoniske. De gør København til en mangfoldig og kulturtel hovedstad, som  trækker folk til fra hele verden. Og det har staten et medansvar i at holde hånden under, fastslår hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik