Kostvejleder hitter på Instagram: "Min krop er ikke en klam ting, andre skal bedømme"

Kostvejlederen Katrine Gisiger er blevet populær på blandt andet Instagram, hvor hun deler ironiske billeder af sin og andres uperfekte kroppe. Formålet er at få andre til at være mere ligeglade med, hvordan de ser ud.

Overvægt kan for nogle både være uønsket og skamfuldt, men der er nogle, som ser anderledes på det at være overvægtig. 

quote Jeg troede, at hvis jeg bare fik en flad mave, så ville hele livet bare ændre sig.

Katrine Gisiger

En håndfuld kvinder her i hovedstadsområdet arbejder blandt andet via de sociale medier på at ændre vores syn på kroppen og vores forestilling om, hvordan kroppen skal se ud.

En af dem er Katrine Gisiger.

- Jeg er ikke der, hvor jeg prøver at få folk til at elske deres krop. Jeg er der, hvor jeg hellere vil hjælpe folk til at være mere ligeglade med, hvordan de ser ud. Jeg laver også et hashtag, der hedder: 'Det er bare en krop', siger hun til TV 2 Lorry.

Katrine Gisiger fandt ud af, at hun led af spiseforstyrrelsen "Binge Eating Disorder". Lidelsen er ikke anerkendt i Danmark, men indgår som en selvstændig diagnose i det amerikanske diagnosesystem DSM. Lidelse medfører, at personen i tidsafgrænsede perioder overspiser af andre årsager end fysisk sult.

- Ligesom så mange andre så har jeg altid været ked af min krop og troet, at hvis jeg bare fik en flad mave, så ville hele livet bare ændre sig. Jeg endte med at gå ned med stress, fordi det var simpelthen for hårdt hele tiden at føle, at jeg ikke var værdig til livet, og at jeg ikke var god nok. For mig var det en rigtig god ting, for så vågnede jeg op og fandt ud af, at det her det gider jeg bare ikke, fortæller Katrine Gisiger.

Artiklen fortsætter under billedet

Katrine Gisiger har cirka 35.000 følgere på Instagram.
Katrine Gisiger har cirka 35.000 følgere på Instagram.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry


Derfor satte hun sig et mål.

- Alt hvad jeg er bange for, at nogle opdager ved mig, det vil jeg sørge for, at nogle opdager, forklarer hun.

"Tag dig sammen"

I dag er Katrine Gisiger uddannet indenfor ernæring og sundhed har gennem de sidste syv år arbejdet målrettet med overspisning og kropssyn gennem foredrag, personlige samtaler, podcasts, bogudgivelser og på sociale medier, som Facebook og instagram.

quote Det er ønsket om vægttab, der har skadet så mange menneskers forhold til deres krop og deres mad.

Katrine Gisiger

Hun har oplevet, at der er mange, som adopterer modet til at stå ved sin egen krop.

- For mig har det været både en del af min egen heling at skulle sørge for, at min krop gerne må være her, og så har jeg fået flere og flere med, som alle sammen er lidt tykkere, og lidt tykkere, og lidt tykkere. Nu er der faktisk rigtig mange tykke, der tør at gå ud og sige: "Jeg må gerne være her og min krop er ikke en klam ting, som skal bedømmes af andre", siger Katrine Gisiger.

Om Katrine Gisiger

En af de fordomme, som Katrine Gisiger ofte er stødt på, handler om, at vægttab blot handler om viljestyrke, og det er hun meget uenige i.

- Det er næsten som at sige til en alkoholiker eller en narkoman, at du skal bare tage dig sammen. Vi lever i den her verden, hvor man tror, at hvis bare man gerne vil tabe sig, så taber man sig også. Men det er jo faktisk ønsket om vægttab, der har skadet så mange menneskers forhold til deres krop og deres mad og har gjort dem tykke. Så det er helt absurd at tænke, at de bare skal tage sig sammen, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Katrine Gisiger lægger bl.a. sjove billeder ud på de sociale medier, hvor hun efterligner modelbilleder.
Katrine Gisiger lægger bl.a. sjove billeder ud på de sociale medier, hvor hun efterligner modelbilleder.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Derfor er Katrine glad for, at hun kan være med til at nedbryde det stigmatiserende syn på overvægt og gøre andre mere tilpas i deres krop.

- Når jeg har en klient, som pludselig begynder at få lys i øjnene igen, så sker der noget i mig. Jeg har også prøvet, at en ung kvinde skriver til mig og fortæller, at hun på grund af mig for første gang har kunne sove på siden. Førhen var hun bange for, at maven flød ud. Men det vildeste er, når unge piger skriver, at de lever på grund af mig. Det har jeg svært ved at tro på, men det her er rent faktisk nogle piger, som for første gang føler sig set og hørt af noget, jeg har lavet, siger Katrine Gisiger og afslutter:

- Hvis man kan gøre en forskel ved bare at lægge nogle billeder op og sige nogle ting... Shit mand, hvad er potentialet så ikke? Så kan man rent faktisk hjælpe nogle mennesker.

Katrine Gisigers Instagram-profil kan findes her.