Kortere arbejdsuge øger omsætning og trivsel: "Det her er fremtiden"

Flere og flere virksomheder vælger at gå ned til en fire-dages arbejdsuge. En af dem er den københavnske designvirksomhed UMAGE, og de oplever, at en kortere arbejdsuge gavner både trivslen og produktiviteten.

1924 timer om året, 37 timer om ugen - fordelt på 5 arbejdsdage og 2 weekenddage.

Sådan ser arbejdstiden ud for de fleste danskere.

quote Jeg tror, at de fleste der har børn, de kender til det med, at weekenderne ikke altid er et sted, hvor man lader op.

Jonas Søndergaard Nielsen, designer i UMAGE

Men ikke for medarbejderne i designvirksomheden UMAGE.

- Vores medarbejdere møder ind mandag morgen og går på weekend torsdag eftermiddag og længere er den sådan set ikke.

Sådan siger medejer og kreativ chef i UMAGE, Søren Ravn Christensen, til TV 2 Lorry.

UMAGEs medejer Søren Ravn Christensen fortæller, at omsætningen steg med 32 procent det første år efter, at de indførte en fire-dages arbejdsuge.
UMAGEs medejer Søren Ravn Christensen fortæller, at omsætningen steg med 32 procent det første år efter, at de indførte en fire-dages arbejdsuge.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

UMAGE er en af de virksomheder i hovedstaden, som er hoppet med på en ny og stigende tendens. Nemlig at nytænke, hvordan den typiske arbejdsuge ser ud.

Ledelsen valgte for to år siden, at deres 40 medarbejdere skulle gå fra 37 ugentlige arbejdstimer til 30, og fra fem arbejdsdage til fire.

- Vi har to sæsoner i designbranchen, hvor vi altid har rigtig travlt, og hver eneste gang vi nærmede os de her sæsoner, så prøvede jeg altid at berolige medarbejderne og forsikre dem om at når sæsonen var overstået, så skulle det nok blive bedre. Det begyndte bare at klinge hult efterhånden fordi det blev ikke bedre, forklarer Søren Ravn Christensen og fortsætter:

- Jeg følte til sidst, at jeg ikke kunne se mig selv i spejlet, hvis der altid bare ventede mere travlhed. Derfor begyndte jeg at læse lidt op på det og finde ud af, hvad man kan gøre i sådan en situation. Her blev jeg bekendt med den fire-dages arbejdsuge og så kastede vi os ud i det.

40 ekstra fridage om året

I UMAGE er arbejdstiden sænket med 20 procent, mens lønnen er skåret med 10 procent. En beslutning som også medarbejderne er glade for.

- Jeg synes, det er helt fantastisk. Dengang det blev fremlagt var jeg en af dem, som virkelig tænkte "wauw"! Det her er fremtiden, og det vil jeg gerne være en del af, siger Jonas Søndergaard Nielsen.

Jonas Søndergaard Nielsen er glad for, at sin arbejdsplads UMAGE gik over til en fire-dages arbejdsuge.
Jonas Søndergaard Nielsen er glad for, at sin arbejdsplads UMAGE gik over til en fire-dages arbejdsuge.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Udover timenedgangen er der blevet ryddet op i UMAGEs møde og mail-kultur, så en del af de tidsrøvende opgaver er forsvundet.

Samlet bliver det til 40 ekstra fridage om året, og det har givet medarbejderne et pusterum.

- Jeg tror, at de fleste, der har børn, kender til det med, at weekenderne ikke altid er et sted, hvor man lader op. Det kan være et sted, hvor der skal bruges rigtig meget energi på at få det hele til at køre, og så kommer mandag morgen, hvor man traditionelt kommer tilbage på kontoret og føler sig lettet over, at alt weekendens postyr er forbi. Så at have en ekstra weekenddag, det gør, at jeg kan få nogle projekter realiseret. Jeg kan tage ud at fiske eller køre en tur på motorcykel. Jeg kan have lidt mig-tid, forklarer Jonas Søndergaard Nielsen, der er designer og produktudvikler i UMAGE.

quote Idéen er, at du når det samme på fire dage, som du ellers ville have nået på fem dage.

Pernille Garde Abildgaard, arbejdslivsekspert

Og mere mig-tid er blot en af fordele ved en fire-dages arbejdsuge. Det mener Pernille Garde Abildgaard, der står bag virksomheden Take Back Time, som hjælper virksomheder med at nytænke deres arbejdsuge.

- Idéen er, at du når det samme på fire dage, som du ellers ville have nået på fem dage. Det er en helt ny måde at se på, at man kan arbejde mere effektivt i de timer, hvor man arbejder, og så kan man til gengæld holde mere fri, og ved at holde mere fri er der mere restitution, mere reflektion og det betyder, at når du møder ind på arbejde igen, så er du faktisk meget friskere og kan så arbejde mere intensivt, oplyser hun.

Pandemien har udløst en tendens

Selvom UMAGE gik over til en fire-dages arbejdsuge for to år siden, så er det først her under coronapandemien, at tendensen med en kortere og mere fleksibel arbejdsuge for alvor har fået luft under vingerne.

- Det er en helt klart stigende tendens. Da jeg skrev min første bog, som jeg udgav i 2019, der var der to danske virksomheder, som arbejdede fire dage om ugen. Nu er der over 30, oplyser Pernille Garde Abildgaard.

Pernille Garde Abildgaard er arbejdslivsekspert og direktør i virksomheden Take Back Time.
Pernille Garde Abildgaard er arbejdslivsekspert og direktør i virksomheden Take Back Time.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Det er ikke kun virksomheder, men også kommuner, der har taget ideen om en anderledes arbejdsuge til sig.

For eksempel har Solrød Kommune indført fleksibel fredag. Det betyder, at medarbejderne selv bestemmer, om de vil arbejde eller holde fri om fredagen.

Vi har undersøgt, hvilke andre kommuner i TV 2 Lorrys område der arbejder på at indføre en kortere eller mere fleksibel arbejdsuge. 25 kommuner har besvaret vores henvendelse og kun en af dem kan fortælle, at de allerede nu har foretaget justeringer.

Nemlig Egedal Kommune.

- Det som er helt særligt ved at være en kommune, det er, at vi har åbent 24/7 i rigtig mange af vores forskellige tilbud, og derfor kan det ikke være valgfrit for alle, hvornår man har lyst til at arbejde. Vores oplevelse er dog, at hvis vi får sat os ned og får talt om det, så er der rigtig mange forskellige livsformer, som faktisk sagtens kan tilgodeses, forklarer Christine Brochdorf, der er kommunaldirektør i Egedal Kommune.

Kommunaldirektøren i Egedal Kommune Christine Brochdorf forklarer, at kommunen de seneste par år har arbejdet på at lave en fleksible arbejdsplads for medarbejderne.
Kommunaldirektøren i Egedal Kommune Christine Brochdorf forklarer, at kommunen de seneste par år har arbejdet på at lave en fleksible arbejdsplads for medarbejderne.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Kommunens indsats ser forskellig ud, afhængig af om du er hjemmehjælper, tandplejer eller kontormedarbejder, men kommunen høster allerede gode erfaringer.

- Idéen med den her indsats er, at vores livssituation hele tiden ændrer sig, og derfor skal vores muligheder også være flydende. Det er al den mangfoldighed, vi skal gribe for at gøre en arbejdsplads rigtig fleksibel, og det er det, vi stræber hen imod, siger Christine Brochdorf, og fortsætter:

- Jeg vil gerne fremhæve et eksempel fra vores tandpleje, som faktisk er endt med en løsning, hvor de både tilgodeser deres egne behov, men holder fire timer længere åbent om ugen til gavn for borgerne.

Mere effektiv i færre timer

At tandplejen i Egedal Kommune både har kunne tilgodese deres egne behov og udvide åbningstiderne er et godt eksempel på, at man kan nå langt med at omtænke arbejdsugen, mener Pernille Garde Abildgaard.

- Det med at vi har sat 37 timer om ugen som en standard for en uges produktivitet, det er i virkeligheden en lidt kunstig valuta, fordi man er ikke lige effektiv i alle 37 timer. Derfor er det en god idé at se på, hvordan man kan arbejde mere intensivt i færre timer. På den måde kan du faktisk nå det samme eller mere på de fire dage, end du gjorde på fem, forklarer hun.

quote Vi oplevede i det første år en 32 procent omsætningsstigning og endnu mere på bundlinjen.

Søren Ravn Christensen, medejer af UMAGE

At færre arbejdstimer giver øget produktivitet er også erfaringen hos UMAGE.

- Vi oplevede i det første år en 32 procent omsætningsstigning og endnu mere på bundlinjen. Her på andet år har der været corona, så det har været lidt svært at sige, men omsætningen er steget med 50 procent, så det er ikke fordi, at det er blevet dårligere, fortæller Søren Ravn Christensen.

Og Jonas Søndergaard Nielsen har en forklaring på, hvorfor produktiviteten ikke daler.

- Før vi indførte en fire-dages arbejdsuge, der skulle man altid over et langt bump med en masse arbejde. Så blev det endelig weekend, og så var weekenden ovre lige med det samme. Nu føles det meget mere balanceret. Det vil sige, at jeg arbejder, arbejder, arbejder og så lige pludselig... Hov! Gud, er det weekend nu? Så bare det at man ikke går og længes efter weekenden hele ugen, det gør, at man har ligevægt i tingene, og at man ikke når at køre død. Tiden flyver afsted på en helt anden måde, siger han.

Alt i alt er de hos UMAGE ikke i tvivl om, at de tog den rigtige beslutning.

- Vi sagde allerede dengang, vi indførte fire-dages arbejdsuge, at det her kommer vi ikke til at køre tilbage igen. Det skal lykkes. Nu er vi to år inde, og vi har aldrig vækstet mere, end vi har nu, og vi har de bedste medarbejdere, og de store organisationer kan ikke længere tage vores bedste medarbejdere med en løncheck, fordi der er lige pludselig noget andet, som de ikke kan konkurrere med, og det er nemlig en fire-dages arbejdsuge.