Kort før afgørende møde: Zoom-demonstration mod Amager Fælled-byggeri

Mødeplatformen Zoom er ramme for online demonstration, inden Borgerrepræsentationens endelige stillingstagen til byggeplaner på Amager Fælled.

Bannere, slagsange og en fælles mission plejer at være blandt ingredienserne til en klassisk demonstration.

Torsdag aften er ingen undtagelse, når Amager Fælleds Venner demonstrerer forud for Københavns Borgerrepræsentationens endelige stillingstagen til de omdiskuteret byggeplaner på Amager Fælled.

Forstå sagen om Amager Fælled

Dog er der en ting, der er væsentlig anderledes end normalt: Deltagerne mødes digitalt i stedet for fysisk grundet corona.

- Vi anser det som uansvarligt at indkalde en masse mennesker med den nuværende coronasituation, siger Steffen Rasmussen, der er formand for Amager Fælleds Venner, til TV 2 Lorry og uddyber:

- Selvom vi har en demokratisk ret til at lave demonstrationer, er der mange, der ikke vil møde op grundet frygten for corona. Derfor har vi valgt at tænke i alternativer.

Demonstrationen vil foregå på den digitale mødeplatform Zoom.

Lydudstyr og et cirka tre gange fem meter stort lærred foran Københavns Rådhus skal sikre, at forbipasserende kan høre og se demonstrationen.

Restriktion af normal demokratisk indflydelse

Steffen Rasmussen glæder sig over, at det er lykkedes at finde en alternativ og coronasikker demonstrationsform. Men han frygter, at demonstrationen ikke vil skabe samme omtale, som en klassisk demonstration foran rådhuset ville have gjort.

- Men arrangementet kan vi skabe en fællesskabsfølelse hos dem, der er af samme overbevisning, men vi kan ikke påvirke dem, som ikke er en del af den.

- Vi kan ikke demonstrere, så vi sikrer, at Borgerrepræsentationen ser det, som vi normalt kan med en demonstration foran rådhuset. Det er en kraftig restriktion i forhold til vores normale demokratiske indflydelse, siger han.

Tidligere i år bad Amager Fælleds Venner i et åbent brev politikerne om at få beslutningen udskudt, netop fordi de gerne ville kunne demonstrere i forbindelse med mødet.

Kollektiv tale og kampråb

Ida Dalsgaard Nicolaisen, der er medarrangør for demonstrationen, fortæller til TV 2 Lorry, at der under demonstrationen blive gennemført en liveperformance af en kollektiv tale samt et fælles kampråb.

Amager Fælleds Venner har købt adgang så op mod 1.000 mennesker kan deltage i Zoom-mødet. Heraf vil 50 personer blive vist på skærmen ad gangen.

Torsdag formiddag har 172 personer tilkendegivet deres deltagelse i arrangementet på Facebook, mens omkring 500 personer har vist interesse.

Amager Fælleds Venner opfordrer ikke folk til at dukke op på Rådhuspladsen, men til at de deltager online i demonstrationen mellem klokken 18.00 og 19.00.

Borgerrepræsentationen i København tager på mødet torsdag aften endelig stilling til de omdiskuteret byggeplaner på Amager Fælled.

I januar gav et flertal i Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg bestående af Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative en endelig godkendelse til byggeprojekterne i naturområderne på Amager Fælled.