Kommune tvinger café til at lukke efter 17 år – nu kommer gæsterne ejeren til undsætning

Københavns Kommune, som ejer grunden, har endnu ikke besluttet, hvad der skal være i stedet.

I Valbyparken hos Café Rosenhaven har man gennem 17 år kunnet få serveret dansk mad i form af smørrebrød, rejecocktail og stegt flæsk. Maden har kunnet nydes i grønne omgivelser og med koldt eller varmt at drikke til. 

Men alt dette får snart en ende. Forpagter af caféen Annette Søndergaard har fået at vide af Københavns Kommune, at hun per 31. december i år får sit lejemål opsagt. Og det har vakt stor utilfredshed blandt caféens gæster.

quote Den var svær at sluge, for det er et livsstykke, jeg har lavet. Det har taget tid at komme til der, hvor jeg er

Annette Søndergaard, forpagter af Café Rosenhaven

I en Facebook-gruppe “Er du vokset op i Sydhavnen?” har flere udtrykt deres ærgrelse over, at Café Rosenhaven, som grænser op til Sydhavnen, må dreje nøglen om efter 17 års tro tjeneste i dansk madkultur.

"Det vil være svært at undvære så dejligt et sted, som har så god mad. Det er altid en fornøjelse at komme der", skriver en bruger.

"Det er en del af Sydhavnens historier - hvor er det trist", skriver en anden.

Hård periode

Flere gæster har lavet en underskriftsindsamling for at redde Café Rosenhaven. Og det er forpagter Annette Søndergaard meget rørt over, for hun har ikke selv haft energi til at kæmpe for sin café, efter hun fik at vide, at nøglen skal drejes om. 

- Jeg synes, det er dejligt, at så mange gæster kæmper for at bevare caféen, og at de ikke finder sig i, at den lukker. For jeg kan jo ikke gøre noget alene. Gæsterne skal med i kampen for at bevare det, der er nu, siger hun til TV 2 Lorry.

Det var i marts, at Annette Søndergaard fik beskeden om, at lejemålet ikke kunne forlænges. Og det har været en hård periode for hende efterfølgende. 

- Den var svær at sluge, for det er et livsstykke, jeg har lavet. Det har taget tid at komme til der, hvor jeg er. Det er et specielt sted. Det vil aldrig blive det samme sted, hvis det lukker ned, og der kommer noget andet, fortæller hun.

Kommune har ikke taget beslutning om lejemålets fremtid

Beskeden kom fra Københavns Ejendomme & Indkøb, som hører under Københavns Kommune, men ifølge Annette Søndergaard har hun ikke fået nogen begrundelse for, hvorfor hun ikke må forlænge lejemålet, som hun tidligere har gjort efter hvert 10. år. 

- De siger, at de skal bruge bygningen, men jeg tror, den bliver sat i udbud, lyder det fra forpagteren

I et svar til TV 2 Lorry fra Økonomiforvaltningen lyder begrundelsen:

- Når et tidsbegrænset lejemål ophører, skal det altid undersøges, om kommunen selv kan anvende lejemålet. Det ville være i strid med kommunalfuldmagten, hvis Københavns Ejendomme og Indkøb uden videre forlængede den tidsbegrænsede lejekontrakt.

Kommunen har endnu ikke truffet en beslutning for, hvad der skal ske med Café Rosenhavn.

- Som en konsekvens af at lejemålet hele tiden har været tidsbegrænset, skal det nu afklares, om der er et kommunalt behov for lejemålet, eller om lejemålet skal udbydes.

Annette Søndergaard holder fast i det lille håb, der er for at bevare Café Rosenhaven med de underskriftindsamlinger, der er lavet. Her er der i skrivende stund indsamlet 600 underskrifter. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere