Kolde kontanter skal fastholde og tiltrække nye pædagoger

Manglen på pædagoger i København er nu så stor, at en kontant bonus skal være med til både at fastholde eksisterende og tiltrække nye.

København sætter pris på sine pædagoger. Bogstaveligt talt. Der er nemlig så stor mangel på netop pædagoger, at Københavns Kommune nu indfører kontante engangsbonusser på 15.000 kroner for at tiltrække og fastholde flere pædagoger til byens daginstitutioner, fritidsklubber og skoler.

Det er resultatet af en ny aftale indgået mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen i København og pædagogernes fagforbund i København LFS og BUPL Hovedstaden.

Mere attraktivt at være pædagog

- Det skal være mere attraktivt for flere at være pædagog i København. Både for de unge og de ældre pædagoger. Vi vil så gerne have, at de bliver hos os lidt længere. Manglen på pædagoger er alvorlig. 

- Og vi kan ikke undvære dem. Også selvom vi har mange dygtige pædagogmedhjælpere. Uddannede pædagoger passer ikke bare børn. De er specialister i børns udvikling og trivsel, siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S) i en pressemeddelelse.

Nyuddannede pædagoger kan se frem til en bonus efter 12 måneders ansættelse. Er man ansat i forvejen, venter der en fastholdelsesbonus, når man har været ansat som pædagog i kommunen 8 år i træk.

Også bedre seniorordninger

Desuden indfører København bedre adgang til seniorordninger og ekstra seniorfridage til de 55-57-årige pædagoger. Alle pædagoger over 60 år får ret til at gå ned i tid til 30 timer om ugen med delvis lønkompensation. Og pædagoger, der arbejder frem til de er mindst 65 år uden at gå ned i tid, får en bonus på 30.000 kroner, når de fratræder.

- Vi er rigtig glade for anerkendelsen af pædagogerne, og at politikerne tager rekruttering og fastholdelse alvorligt, udtaler Britt Petersen og Henriette Brockdorff, der er formænd for de to fagforbund i en fælles erklæring.

Særpulje til pædagoger

Pengene kommer fra efterårets budgetaftale, hvor partierne på Københavns Rådhus afsatte en pulje på 300 millioner kroner over de næste fire år til at rekruttere og fastholde kernemedarbejdere på udvalgte velfærdsområder med rekrutteringsudfordringer.

Pengene blev øremærket til pædagoger, socialpædagoger, SOSU-assistenter, SOSU-hjælpere og sygeplejersker. Heraf er næsten halvdelen af pengene, 144 millioner kroner afsat til pædagogerne.

Stor mangel på pædagoger

Der er blevet stor mangel på pædagoger de seneste år, særligt i hovedstadsområdet. Børnetallet stiger, og indførelsen af minimumsnormeringer skaber behov for flere pædagoger. Samtidig søger færre unge mod pædagogfaget, og høje boligpriser gør det svært for pædagoger at købe bolig i København.

Den cocktail betyder, at der mangler pædagoger i et omfang så næsten halvdelen af de knap 1.200 pædagogstillinger, som Københavns Kommune slog op i dagtilbud sidste år, ikke blev besat af en uddannet pædagog.

Derfor er andelen af pædagog-uddannet personale i byens dagtilbud faldet flere år i træk, fra 57 procent i 2017 til 51 procent i 2020. Der mangler ikke personale ude i daginstitutionerne, da stillingerne i stedet bliver besat af pædagogmedhjælpere. Men København er kommet længere væk fra byens målsætning om, at to ud af tre medarbejdere i daginstitutionerne skal være pædagoger.

Fakta: Bedre rekruttering og fastholdelse af pædagoger i København


Spørg Os - Afstemning

Spørg Os - Formular

Valg til Folketinget