Kørestolsbrugere kritiserer handicaptoiletter: ”De er uanvendelige”

Flere handicaptoiletter med offentlig adgang i København møder kritik af kørestolsbrugere. Der er alt lidt plads, de er indrettet forkert og i nogle tilfælde er de decideret uanvendelige, lyder det.

Når man skal, så skal man.

Men for personer med handicap kan toiletbesøg i det offentlige rum være vanskelige.

Handicaptoiletter er nemlig ofte ikke byggede til kørestolsbrugere, og derfor går det ofte galt, når tissetrangen melder sig. 

- Ja, så er der jo kun at sørge for, når man kommer hjem, at vaske sædet. Det er sådan, det er, hvis man ikke kan komme ind et sted, der bare er nogenlunde i orden, siger Frank Erik Larsen, der er kæreste med kørestolsbrugeren Anne Thomsen.

Papirhåndklæder og sæbedispensere, der hænger for højt til at kunne nås, eller inventar, der er i vejen, er noget af det, som Anne Thomsen møder, når hun kører ind på et handicaptoilet.
Papirhåndklæder og sæbedispensere, der hænger for højt til at kunne nås, eller inventar, der er i vejen, er noget af det, som Anne Thomsen møder, når hun kører ind på et handicaptoilet.

Pladsmangel på handicaptoiletter

Frank Erik Larsen og Anne Thomsen har skrevet til TV 2 Lorry, fordi de gerne vil vise os de toiletfaciliteter, som de møder i hverdagen – faciliteter, som de ikke mener, er i orden.

quote Det er et generelt problem. Jeg kender kun til tre toiletter, der er tiptop i orden.

Frank Erik Larsen, pårørende til kørestolsbruger

TV 2 Lorry møder parret i Rødovre Centrum foran et af centrets handicaptoiletter. Her støder de på en ofte set udfordring: Pladsmangel.

- De er indrettet, som om at alle hjælpere er venstrehåndede, men de fleste af os er højrehåndede. Derfor er det upraktisk, at toiletkummen er placeret i højre side af toiletrummet, siger Frank Erik Larsen, der påpeger, at toilettet står for tæt på rummets højre væg.

Det siger bygningsreglementet

På handicaptoiletter skal der være mindst 90 cm fri afstand på den side af WC’et, der vender væk fra håndvasken.

Der skal nemlig være plads til en kørestol. Derfor må der heller ikke være fastmonteret inventar på denne side.

Toilettet kan dog være bygget på et tidspunkt, hvor bygningsreglementet var et andet.

På handicaptoilettet vi tilser i Rødovre Centrum, er der ikke den nødvendige plads på den side af toilettet, der er beregnet til en kørestol. Det skyldes, at toilettet er placeret for tæt på den væg, der vender væk fra håndvasken.

Der hænger samtidig fastmonteret inventar i form af to toiletpapirholdere på denne væg, hvilket også tager noget af pladsen. 

Forholdene er ikke gode nok

Problematikken, som parret oplever i Rødovre Centrum, er langt fra unik. Samme udfordring oplever de mange andre steder.

- Det er et generelt problem. Jeg kender kun til tre toiletter, der er tiptop i orden, siger Frank Erik Larsen.

Rødovre Centrum vil undersøge, om de kan ændre på forholdene, så der kommer mere plads på handicaptoilettet.
Rødovre Centrum vil undersøge, om de kan ændre på forholdene, så der kommer mere plads på handicaptoilettet.

TV 2 Lorry kontakter Rødovre Centrum om problematikken, og de forklarer fejlene med, at toiletterne er af ældre dato, hvor bygningsreglementet var et andet.

Shoppingcentret erkender dog, at forholdene ikke er gode nok.

- I det konkrete eksempel her ser vi, om vi ikke kan ændre på tingene, sådan så at borgeren her får den ordentlige plads, siger økonomidirektør i Rødovre Centrum, Jacob Birkbøll.

Et uanvendeligt handicaptoilet

Vi tager med parret videre til næste WC-stop. Nu er vi i det nyrenoverede Amager Center.

quote I en persons tilfælde som Annes, der er det uanvendeligt

Frank Erik Larsen

Også her påpeger parret den manglende plads på den ene side af toilettet, og det skaber problemer.

- Jamen, når der ikke er særlig meget plads, så kan jeg ikke få hende (Anne Thomsen, red.) derover - i hvert fald ikke alene. Så skulle vi være to mand og så tage hende ud af stolen og løfte hende ned, men det er ligesom ikke meningen med et handicaptoilet, siger en skuffet Frank Erik Larsen.

På det nyrenoverede handicaptoilet i Amager Centret kan Anne Thomsen ikke komme ordentligt til med sin kørestol. Blandt andet fordi håndtørreren er i vejen.
På det nyrenoverede handicaptoilet i Amager Centret kan Anne Thomsen ikke komme ordentligt til med sin kørestol. Blandt andet fordi håndtørreren er i vejen.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Lorry

- I en persons tilfælde som Annes, er det uanvendeligt - kort og godt, siger Frank Erik Larsen.

På det nyrenoverede toilet hænger spejlet over håndvasken desuden alt for højt, til at kørestolsbrugere kan bruge det, og sæbedispenseren er ligeledes svær at nå for Anne Thomsen.

Forholdene påvirker også Anne Thomsen.

- Jeg er faktisk skuffet. Det er blevet værre nu efter de har renoveret centret, siger Anne Thomsen. 

Forhold bliver forbedret

Amager Centrets ledelse afviser at stille op til interview om toiletfaciliteterne, men i et skriftligt svar lover de at gøre noget ved problemerne.

- Amager Centret skal være tilgængeligt for alle, og derfor vil vi straks sikre etableringen af et handicaptoilet, der lever op til kravene fra Dansk Handicap Forbund, skriver Kim Jensen, der er Center Manager i Amager Centret.

Det vækker glæde i Dansk Handicap Forbund, at de omtalte indkøbscentre vil forbedre forholdene. Men problemerne spreder sig til langt flere toiletter end lige de to steder, lyder kritikken.

Helga Mark fra Dansk Handicap Forbund mener, at der er et stort problem med tilgængeligheden på handicaptoiletter.
Helga Mark fra Dansk Handicap Forbund mener, at der er et stort problem med tilgængeligheden på handicaptoiletter.
Foto: Rasmus Ahlefeldt Simonsen / TV 2 Lorry

- Det er et stort problem, fordi folk, der laver handicaptoiletter rundt omkring i byen, i centre, butikker eller andre steder, de kigger ikke på det bygningsreglement, der er for handicaptoiletter, siger Helga Mark, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Handicap Forbund.

Hun opfordrer samtidig kommunerne til at minde bygherrerne om kravene til handicaptoiletter, når de giver byggetilladelser. 

"Jeg vil ikke håbe, at det går galt"

Indtil forholdene er optimerede overalt, vil Anne Thomsen dog fortsat tænke over sit daglige væskeindtag.

Hun vil nemlig helst undgå at ende ud i de situationer, hvor hun er nødt til at bruge et toilet med pladsmangel.

- Så tænker jeg nogle gange, at "nu skal jeg", og så må jeg prøve, og så vil jeg ikke håbe, at det går galt, når jeg prøver at flytte mig, men nogle gange bliver jeg nødt til det, siger Anne Thomsen.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik