Københavnske svaner ruger igen i år på skraldereder – derfor er det livsfarligt

Igen i år har svaner i Søerne i København bygget rede på københavnernes efterladte to go-kaffekrus og plastikposer.

Svaner, der bygger reder med efterladte plastikposer og henkastede take away-affald, er en historien, der efterhånden er blevet fortalt igen og igen.

Og i år bliver ingen undtagelse.

Svanerne i Søerne i København har nemlig igen bygget rede oven på københavnernes efterladte skrald. Det oplyser Dyrenes Beskyttelse, der har fået flere henvendelser fra borgere igen i år.

- Svaner vender som regel tilbage og bygger rede det samme sted år efter år. Redematerialet er det, som de kan finde i nærheden, så når det er skrald, bliver det en skralde-rede, de ruger på, forklarer Anne Sofie Meilvang, der er biolog ved Dyrenes Beskyttelse, til TV 2 Lorry.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

Og det er altså netop det, der igen i år er sket i Søerne i København, hvor svanerne har bygget rede på københavnernes affald, der har fundet vej til Søerne.

Men det er altså ikke uden fare.

- Det er farligt, hvis det sætter sig fast rundt om deres næb eller benene, kan det være skyld i, at svanerne ikke kan indtage føde eller svømme. Det kan i værste tilfælde koste dem livet, siger Anne Sofie Meilvang.

Hos Dyrenes Beskyttelse er det da heller ikke uvant, at organisationens reddere må rykke ud til svaner eller andre dyr, der er i nød, fordi de er endt i karambolage med efterladt affald.

- Hvis redderne kan fange dem (dyrene, red.) - det kan være svært -, så må de prøve at få dem fri, hvis de ikke kan det, må de tage dem videre til dyrlægen, hvor dyrene kan modtage den rette behandle, fortæller Anne Sofie Meilvang.

Dyrenes Beskyttelse oplyser til TV 2 Lorry, at man i 2021 fik 508 henvendelser om dyr, der enten havde plast, snor, metal eller lignende om kropsdele eller i svælg. Af de mange henvendelser var 210 fra københavnsområdet. 

Klar opfordring

Fra Anne Sofie Meilvang og Dyrenes Beskyttelse er opfordringen klar. For med en ganske simpel handling, kan vi alle sammen være med til at mindske problemet:

- Vi skal være bedre til at rydde op efter sig selv, og proppe skraldet i skraldespanden, så det ikke kommer ud søerne eller andre steder i naturen.

Ser eller oplever man en svane, der allerede har bygget en rede af skrald, er der ifølge biologen ikke det store at stille op.

- Hvis de ikke umiddelbart er i fare, kan man ikke gøre noget, men ser man en svane eller et andet dyr, der er i nød, så skal mange ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, siger hun.

Svane gik verden rundt

I april 2018 gik en dansk svane således verden rundt, efter den havde bygget en rede i søen ved Dronning Louises Bro  København.

Reden var nemlig delvist bygget af affald, og det fik læsere verden over til at interessere sig for fuglen.

Da svanen lagde sine æg, stimlede folk til Dronning Louises Bro for at tage billeder. Siden tog både danske og udenlandske nyhedsmedier historien op.

Billederne nåede blandt andet helt til Kina, hvor China Global Television Network omtalte reden. Det samme gjorde engelske Daily Mail.