Københavnske politikere vil have flere tests: "Vi kan ikke bare sidde og kigge ud af vinduet"

De københavnske politikere holder nøje øje med smittetallene, og flere efterspørger endnu mere testkapacitet - behovet for at teste alle københavnere er stort.

"Smittetallene er skræmmende" og "smitten er ude af kontrol". 

Sådan beskriver Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), og sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF), situationen i Københavns Kommune i disse dage, hvor antallet af smittede med covid-19 er firdoblet på syv dage, og hvor smitten, ifølge kommunen, er stigende i alle aldersgrupper. 

TV 2 Lorry har onsdag talt med flere af politikerne fra de forskellige partier for at høre, hvad de siger til den alvorlige situation. Flere af dem efterspørger øget testkapacitet. 

- Det er under al kritik, at man ikke kan blive testet hurtigere. Jeg er meget vred. Testkapaciteten skal øges, hvis vi skal have det her bekæmpet, siger gruppeformand for Konservative, Jakob Næsager til TV 2 Lorry. 

quote Der er efterhånden ved at være så lange testtider, at dem der har råd, de selv skal betale for en privat test, så der er plads.

Karina Vestergård Madsen, gruppeformand for Enhedslisten

Han foreslår, at alle gymnastiksale ryddes hurtigst muligt, og hvis der mangler personale til at kunne teste folk, så kan man bruge forsvaret og medicin- og sygeplejerskestuderende.

- Kriseledelsen (borgmestrene og repræsentanter fra De Konservative og DF, red.) i København burde træde i karakter og stille krav til regeringen. Vi kan ikke bare sidde og kigge ud af vinduet, mens smitten stiger, siger han. 

Her er smittetallene for de københavnske bydele den 16. december 2020.

Enhedslistens gruppeformand Karina Vestergård Madsen er også bekymret for de høje smittetal:

- Situationen udvikler sig ekstremt bekymrende. Vi skal passe på de allermest sårbare, og derfor er det så væsentlig at få det under kontrol. Det bekymrer mig, at vi har mange hjemløse i byen, for hvis de bliver smittede, skal de have muligheden for at komme i isolation under ordentlige forhold. Det er vigtigt, at smitten ikke kommer ind på hospitaler og plejehjem, siger Karina Vestergård Madsen til TV 2 Lorry. 

quote Det kan ikke være rigtigt, at de 15-25- årige skal stå i kø. Vi har brug for hjælp fra staten.

Henrik Svendsen, fungerende gruppeformand for Dansk Folkeparti

Hun mener, at der er gjort mange rigtige ting for at forhindre smitten i København og senest indførelsen af lyntest. Men fordi det er meget svært at få tid til test inden jul, ser hun gerne, at dem, der har råd, betaler for en test, så dem med færre ressourcer kan få en gratis test.  

- Dem, der har råd, de selv skal betale for en privat test, så der er plads. Vi skal udvise solidaritet og hjælpe hinanden, siger hun. 

Dansk Folkepartis fungerende gruppeformand Henrik Svendsen mener også, at testkapaciteten bør øges. 

- Vi skal have flere teststeder indendørs, og testkapaciteten skal øges. Det kan ikke være rigtigt, at de 15-25-årige skal stå i kø. Vi har brug for hjælp fra staten. Oplysningskampagnerne skal fortsætte, og det er vigtigt, at lærerne på den enkelte folkeskole i Købehavn taler om problematikken med elever og forældre, siger han. 

quote Det er under al kritik, at man ikke kan blive testet hurtige. Jeg er meget vred.

Jakob Næsager, gruppeformand for Konservative

Henrik Svendsen påpeger, at det kan være nødvendigt med yderligere stramninger, som eksempelvis at lukke storcentre, der var nedlukkede i marts. 

- Storcentre skal måske lukkes – det skal være en af de sidste muligheder, men det kan være nødvendigt. Vi skal prøve at begrænse indkøbene og julegaveindkøbene, siger han. 

De Radikale Venstres gruppeformand Christopher Røhl Andersen mener, at kommunen gør alt, hvad de kan for at få ekstra testcentre, sprede budskabet om at tage alle forbehold og forholde sig til, hvad sundhedsmyndighederne melder ud. 

- Det her med at lave ekstra restriktioner i kommunen er kun med til at forvirre billedet. Det bedste, vi kan gøre, er at forholde sig til retningslinjer, der kommer for sundhedsmyndighederne side, siger han til TV 2 Lorry. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

Sogne Corona

Overblik: Er dit sogn i fare for at blive lukket ned?

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Lyntest næse

playNyt hurtigtestcenter åbner i Københavns indre by

København skyline

Smitten stiger i København - Sogn lukkes ned

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere