Københavnske natklubber får uanmeldt besøg: Skal have styr på sikkerheden

Flere natklubber i København kan i de kommende måneder forvente uanmeldt besøg fra Hovedstadens Beredskab, der har øget fokus på brandsikkerheden efter genåbningen.

Skal du byen i København henover weekend kan det være, at du kommer til at møde ansatte hos Hovedstadens Beredskab.

For henover de næste par måneder har Hovedstadens Beredskab tænkt sig at dukke uanmeldt op på cirka 40 natklubber, spillesteder og diskoteker i København.

Men beredskabet kommer hverken for at få en kold øl eller svinge basarmen. Tværtimod.

De kommer for at tjekke op på, om der nu også er helt styr på brandsikkerheden, fortæller forebyggelseschef i Hovedstadens Beredskab, Cecilie Lillund, til TV 2 Lorry.

Ikke stor velvillighed ved blind alarm

- Det er vores indryk, at natklubber og spillesteder har meget forskelligt fokus på brandsikkerheden. I begejstringen over at have fået lov til at åbne igen, vil vi derfor sikre os, at brandsikkerheden stadig er i fokus og helt i top, siger Cecilie Lillelund.

quote Vi håber også, at det har en præventiv effekt. Vi har jo ikke ansvaret for sikkerheden.

Cecilie Lillelund, forebyggelseschef i Hovedstadens Beredskab

I første omgang vil der være fokus på København og især på brokvarterene og indre by, hvor der hver weekend er rigtig mange ude i byen.

- Der har været nogle hændelser de seneste par uger, der har gjort, at vi har fået fokus på det her. Det kan være ved en automatisk brandalarm, hvor der måske ikke har været den helt store velvillighed til at få folk ud, når man har opdaget, at det bare var en alarm. Proceduren med at få evakueret folk er jo vigtig, og vi vil gerne være sikre på, at de får den hjælp og rådgivning, de kan have brug for, siger Cecilie Lillelund til TV 2 Lorry.

Tilsynet med natklubberne kommer til at have særligt fokus på de problemstillinger og risici, der er særligt gældende for natklubber og spillesteder.

- Dels handler det om at sikre frie flugtveje. Der må ikke stå ting i vejen. Man må heller ikke lukke for udgange, som folk skal kunne komme ud af. Samtidig skal skiltningen være på plads, så man kan se, hvor nødudgangene er. Det kan være en udfordring nogle steder, hvor man af æstetiske hensyn har valgt at dække af for de her ting. siger Cecilie Lillelund.

Man skal ikke være bange for at gå i byen

Evakueringsplaner vil også blive tjekket op på, ligesom der holdes øje med, at natklubberne ikke lukker flere gæster ind, end stedet er godkendt til.

Skal man gå og være nervøs, hvis man skal en tur i byen i weekenden?

- Det synes jeg ikke, man skal være. Mit indtryk er, at der gennemsnitligt er fint styr på det. Vi er bare særligt opmærksomme på, at der er mange mennesker ude i byen, og at klubberne lige har været lukket ned og derfor nok gerne vil have lidt ekstra økonomi ind. Derfor er det vigtigt, at vi er sikre på, at der findes et fælles fodslag, og at stederne indrettes hensigtsmæssigt og har styr på sikkerheden, siger Cecilie Lillelund:

- Vi håber også, at det har en præventiv effekt. Vi har jo ikke ansvaret for sikkerheden. Men meget enkelt vil vi bare gerne sikre os, at de tager sig af den sikkerhed, de har ansvaret for. Derfor kan man håbe, at det giver anledning til at få kigget og afstemt sine planer, hvis natklubberne ved, at vi kommer forbi uanmeldt, siger hun.