Københavnske forskere kan nu afsløre bloddoping fra plastik i urin

Identifikationen af sporstoffer efter plastik i urinen kan øge chancen for at afsløre atleter, der har benyttet sig af bloddoping. Det viser et nyt studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Københavnske forskere er kommet et skridt nærmere på, hvordan man fremover afslører bloddopende atleter.

- Med det her studie har vi taget et stort skridt i forhold til at fange flere af de atleter, der bruger bloddoping til at sikre sig en uretmæssig konkurrencefordel, siger lektor Nikolai Nordsborg, der er institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, i en pressemeddelelse. ​​​

Hidtil har et såkaldt 'biologiske pas' været antidopingmyndighedernes bedste værktøj til at undersøge, om der er udsving i atleternes blodværdier, og altså om de potentielt har bloddopet sig.

Men nu kan der potentielt være et mere effektivt redskab på vej mod den ulovlige bloddoping, som normalt er svær at spore.

Sporing af plastik 

Forskerne har nemlig opdaget, at bloddopede forsøgspersoner har spor af plastik i urinen flere dage efter, at dopingen har fundet sted.

Og den opdagelse kan vise sig at bane vejen for en ny metode til at afsløre dopingsyndere.

- Vores studie viste, at vi er i stand til at spore plastik i urinen på alle dem, der havde fået en blodtransfusion, i op til to dage efter bloddopingen er fundet sted. Og på tredjedagen kunne vi stadig spore 2/3-dele af dem, fortæller postdoc Jacob Bejder fra Institut for Idræt og Ernæring. ​​​

Sådan foregår bloddoping:

Åbner op for nye metoder

Det er identifikationen af såkaldte plakstikmarkører, forskerne mener, kan blive et stort fremskridt inden for antidoping.

- Udover at det er lykkedes os at finde denne plastikmarkør, kan vi også bruge studiet til at konkludere, at det er usandsynligt, at der findes andre af denne type sporstoffer i urinen, som vil være brugbare i forhold til at spore en blodtransfusion, siger han.

Det næste trin inden metoden kan tages i brug af antidopingmyndighederne vil være flere studier, der kan bekræfte og udbygge viden om mængder, tidsperspektiv, effekter på atletens præstationer og individuelle variationer.