Københavnske forskere bag ny dopingtest, der afslører snyd ved hjælp af få bloddråber

Indtørrede bloddråber på et stykke filterpapir kan nu bruges i stedet for egentlige blodprøver. Københavns Universitet har været med til at udvikle testen.

Kampen mod doping i sportsverdenen er langvarig. De præstationsfremmende midler, atleter kan tage, bliver stadigt mere sofistikerede, og det bliver også sværere at afsløre dem.

Men sideløbende foregår et intenst arbejde med at forbedre de tests, der kan afsløre atleter, der ikke har rent mel i posen, og nu har et projekt fra Københavns Universitet, Anti Doping Danmark og Norges Laboratorium for Dopinganalyse vist så lovende resultater, at det muligvis bliver taget i brug allerede ved det igangværende OL i Tokyo.

Det skriver Københavns Universitet på deres hjemmeside.

Den nye metode, som bare kræver få dråber indtørret blod kan vise sig at være effektiv i en verden, hvor formentlig kun få bliver pågrebet for at forbryde sig mod reglerne.

Nogle lande har ikke udviklet effektive dopingkontroller, og samtidig er doping blevet så effektiv, at der nu kan bruges så små mængder, at de er svære at spore i en test.

Et prik i fingeren og få dråber blod

Men, oplyser Københavns Universitet,  i 2017 fik blandt andre en række KU-forskere en god idé til, hvordan man via et lille prik i fingeren og et par bloddråber, kan gøre det lettere og mere effektivt at finde dopingsynderne.

- Metoden går ud på, at man stikker atleten i fingeren eller i overarmen med en nål og opsamler et par blodråber på et stykke filterpapir. Derefter analyserer man de indtørrede bloddråber for dopingstoffer i laboratoriet.

- Metoden er smart, fordi den er hurtigere, mindre smertefuld og mindre intimiderende end de traditionelle metoder med blod- og urinprøver, forklarer Sara Amalie Solheim, som i dag er videnskabelig konsulent i Anti Doping Danmark.

Hun er en af forskerne bag idéen til den særlige testmetode, som hun var med til at udvikle som ph.d.-studerende på Københavns Universitet i fra 2017 til 2019 i samarbejde med blandt andet KU-forsker Nikolai Nordsborg, Norges laboratorium for dopinganalyse og Anti Doping Danmark, hvor hun i dag er ansat som videnskabelig konsulent.

Skånsom og effektiv

I en evaluering af metoden konkluderer forskerne, at idrætsudøvere, dopingkontrollanter og laboratoriepersonale foretrækker bloddråbe-metoden fremfor de konventionelle prøvemetoder.

- Idrætsudøverne finder metoden mere skånsom og effektiv, fordi det ikke gør ondt at blive prikket i fingeren eller overarmen, og at det er så hurtigt overstået, siger Sara Amalie Solheim.

Den nye metode gør samtidig transport af blodprøverne mere enkel, for de kan ifølge Københavns Universitet opbevares mere enkelt - på et stykke papir. Og Nikolai Nordsborg, der er professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet har været med til at udvikle teknikken tilføjer:

- Papiret med de tørrede bloddråber kan nemlig opbevares i en konvolut bag en bil og kræver ikke nedkøling og meget plads, som de nuværende blodprøver gør, siger han.

Verdens internationale dopingorganisation, WASA ser stort potentiale i de tørrede bloddråber og har netop godkendt metoden til implementering i Danmark og internationalt fra september 2021.

Derudover planlægger de ifølge universitetet at teste metoden allerede ved det igangværende OL i Tokyo.

Så lidt skal der til. Nogle få indtørrede bloddråber på et stykke filterpapir kan afsløre, om en atlet har taget ulovlige stoffer.
Så lidt skal der til. Nogle få indtørrede bloddråber på et stykke filterpapir kan afsløre, om en atlet har taget ulovlige stoffer.
Foto: Sara Amalie Solheim/Anti Doping Danmark