Københavnske børnehaver kan blive dyrere

Med et snuptag vil Københavns Kommune gøre børnenes første måneder i børnehave markant dyrere.

Et spareforslag foreslår, at børnehavebørn skal betale den dyre vuggestuetakst de første måneder af deres tid i børnehaven i København. Det får kritik fra Marie Blønd, der er talsperson for "Hvor er der en voksen?" være vuggestuebørn til det er tre år gamle - også selv om de går i børnehave. Det kan kommunen få over 12 millioner ekstra i kassen for. Foto: TV 2 Lorry

Fremover bliver det markant dyrere at starte i børnehave i København. For hvor det normalt er billigere at have et barn i børnehave end i vuggestue, så lyder et spareforslag i København nu, at der for alle børn op til tre år skal betales vuggestuetakst.

Det vil ramme mange nye vuggestuebørn og deres forældre, da mange af børnene rykker fra vuggestue til børnehave, når de er to år og ti måneder gamle. Nogle gange sker det endnu tidligere.

Læs også Talsmand for forældrebevægelse er ikke tilfreds med minimumsnormeringer

Og det vil forældrene kunne mærke på pengepungen.

En børnehaveplads koster normalt 1.700 kroner om måneden i København, mens en vuggestueplads koster 3.000 kroner.

Så hvis barnet starter i børnehave to måneder før sin tre års fødselsdag, skal der altså betales to gange 1.300 kroner mere end i dag.

Her ses prisforskellen på en vuggestue- og en børnehaveplads i Københavns Kommune. Foto: TV 2 Lorry

Kritik fra forældregruppe

Udsigten til dyrere børnehavepladser medfører omgående kritik fra organisationen "Hvor er der en voksen", der sidste år demonstrerede for bedre normeringer i de danske børnehaver.

Herfra siger talsperson Marie Blønd:

- Hvis forældre i København skal betale vuggestuetakst, indtil børnene er tre år, så vil det være et modkrav, at forældrene selvfølgelig kan kræve, at børnene skal vente med at starte i børnehave, indtil de er tre år, siger hun.

Et flertal vil stemme for

Men trods protesten er der udsigt til, at den forhøjede takst bliver stemt igennem til efteråret, når spareforslaget skal behandles.

TV 2 Lorry har talt med Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF, der vil stemme for forslaget, og dermed er der politisk flertal i børne- og ungeudvalget i København.

Socialdemokraterne stemmer for forslaget, fordi der mangler penge.

Læs også Victor fra 0. klasse bad om 5000 kroner til klassefest: Nu svarer borgmesteren

Antallet af børn i de københavnske institutioner er steget, uden at bevillingerne er fulgt med.

- Alternativet ville være at kigge efter besparelser, og vi vil meget meget nødig ud i at skulle skære i normeringen. Derfor beder vi forældrene om at betale vuggestuetakst til børnene er tre år gamle, forklarer Sofie Seidenfaden, der er socialdemokratisk medlem af Borgerrepræsentationen.

Ændringen vil betyde, at Københavns Kommune får cirka 12,2 millioner kroner ekstra i kassen.

Marie Blønd beskylder de københavnske politikere for "krumspring".

Læs også Coronakrisen har gjort børnehavebørn mindre stressede og mere selvstændige, viser ny undersøgelse

- Det her er jo en spareøvelse. Det er klart, at politikerne laver alle mulige økonomiske krumspring for at komme rundt om det her, siger hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik