Københavns politikere til Hofor: Stop alle planlagte udledninger af spildevand

Presset på spildevandsselskabet Hofor vokser, efter Novafos har valgt at stoppe alle planlagte udledninger af spildevand. Samtlige politikere i Københavns Borgerrepræsentation vil nu have Hofor til at gøre det samme.

Opdatering klokken 16.25:
Hofor oplyser, at de stopper alle planlagte udledninger af spildevand i havet, søer og vandløb efter "meget stort politisk pres".

Det skal være slut med planlagte udledninger af kloakvand hos Danmarks største spildevandsselskab Hofor.

Sådan lyder det fra samtlige politiske partier på Københavns Rådhus, efter at spildevandsselskabet Novafos, der håndterer kloakvandet hos en række kommuner nord for København, har fortalt til TV 2 Lorry, at de ikke kommer til at planlægge udledninger af spildevand nogensinde igen.

- Der er en enstemmighed blandt samtlige 55 medlemmer af Borgerrepræsentationen: Man kan ikke planlægge med urenset spildevand, siger gruppeformand Lars Weiss på vegne af det største parti i København, Socialdemokratiet, til TV 2 Lorry.

Onsdag kom der en lodret ordre fra politikerne - derefter rettede Hofor ind.

S: Sagen skal medføre permanent ændring

Sagen om spildevandsudledning i Øresund tog fart, da det kom frem, at de to spildevandsselskaber Hofor og Novafos planlagde at hælde 290 millioner liter urenset kloakvand i havet over fem dage i forbindelse med en renovering af hovedspildevandsåren Lynetteledningen.

Efter massiv kritik og medieomtale blev udledningen først udskudt i 24 timer, og kort tid efter stod det klart, at udledningen først ville finde sted i efteråret.

Siden lød det fra overborgmesteren, at de mange hundrede millioner liter spildevand slet ikke skulle pumpes ud i Øresund, og lige nu ser Hofor og Novafos sammen på alternative løsninger til den konkrete udledning.

Men den planlagte udledning af 290 millioner liter spildevand er ikke den eneste, der skal findes alternative løsninger på, lyder det fra Socialdemokratiet – heller ikke selvom Hofor ikke ønsker at svare på, om de vil gøre som Novafos.

- Som politiker og københavner vil jeg sætte pris på, at vi slog det fast som et generelt princip for Hofor. De kan ikke sige, at det ikke kan lade sig gøre. Men de kan sige, at det koster. Og hvis vi som ejere siger, at vi ikke vil have det, så skal de ikke gøre det, siger Lars Weiss.

Han bakkes op af samtlige partier i Københavns Borgerrepræsentation, som alle mener, at Hofor, som Københavns Kommune ejer 73,59 procent af, ikke skal planlægge at skylle toiletvand ud i havet i fremtiden.

Samtlige politikere på Københavns Rådhus vil have stoppet planlagte udledninger af spildevand fra Hofor.
Samtlige politikere på Københavns Rådhus vil have stoppet planlagte udledninger af spildevand fra Hofor.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Københavnske politikere: Slut med planlagte spildevandsudledninger

Det Konservative Folkepartis gruppeformand Jakob Næsager (K) har sammen med en række partier på tværs af det politiske landskab rejst et forslag ved onsdagens Borgerrepræsentationsmøde, der vil sikre en større og aktiv indflydelse i de selskaber, som kommunen er medejere af gennem bestyrelsesarbejdet.

- Historisk set har det været accepteret, og det er så det, at denne sag har afdækket. At det her ikke længere er accepteret i København. Og vi vil meddele forvaltningen, at vi i København ikke ønsker at planlægge mere udledning af spildevand.

- Den politik, vi har i København, skal også efterleves i de selskaber, som arbejder for København, siger han til TV 2 Lorry.

Det forslag står også Radikale Venstre bag, og de har samme ønske om, at Hofor stopper med at planlægge udledning af spildevand i fremtiden.

- Vi skal gerne kunne forklare og forsvare de beslutninger, der er taget af vores selskaber, og der har der været nogle eksempler på, at det har man ikke kunnet. Og det vil vi gerne have bedre styr på.

- Radikale vil gerne have, at det er et mål at stoppe med planlagte udledninger af spildevand. Det er svært at se, at det hænger sammen med de grønne visioner, vi har i København, når man planlægger at udlede spildevand, siger Radikale Venstres gruppeformand på Københavns Rådhus, Mette Annelie Rasmussen.

Foruden Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti, står også Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og løsgænger Niko Grünfeld bag forslaget.

"En kæmpe skandale"

SF er ikke medstiller af forslaget til Borgerrepræsentationen, men ifølge Klaus Mygind, der også er medlem af Teknik- og Miljøudvalget i København, stemmer partiet for forslaget. Han mener, at Hofor bør være mere innovative på området.

- Hofor skal slet ikke ansøge om at udlede spildevand – de skal finde ud af, hvilke teknologier og kapaciteter, der skal være, for at man kan undgå det. Derfor forventer jeg også, at Hofor ser på, hvordan det her skal gribes an uden at udlede i Øresund, lyder det fra Klaus Mygind (SF), mens hans kollega Fanny Broholm fra Alternativet også peger pilen mod politikerne selv:

- Det er meget overraskende og en kæmpe skandale, at de har fået lov til at udlede så meget indtil videre, uden at vi har været opmærksomme på det. Så det skal der helt klart strammes op på. Det kan ikke være den måde, vi løser de her problemer på. Slet ikke når vi går så meget op i at holde vores klima rent, siger hun.

Både Venstre og Socialdemokratiet vil også stemme for forslaget.