Københavns nye overborgmester om Frank J.'s afgang: "Har aldrig oplevet noget lignende"

Som gruppeformand for Socialdemokraterne og 1. næstformand for Københavns Borgerrepræsentation har Lars Weiss ageret første styrmand og tættest allierede for overborgmester Frank Jensen. Nu skal han selv tage roret.

Sent søndag aften lykkedes det for den socialdemokratiske toppolitiker i København Frank Jensen at bevare grebet om det magtfulde hverv som overborgmester i København, men allerede mandag middag gik han af som overborgmester i København og trak samtidig stikket på en mere end 30 år lang karriere som toppolitiker i Socialdemokratiet.

- Nu forlader jeg – Frank Jensen – overborgmesterkontoret. Og det gør jeg fra i dag, lød det fra overborgmesteren til den fremmødte presse på Islands Brygge tæt på hans hjem.

quote Jeg har været med herinde på Københavns Rådhus i 11 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende

Lars Weiss (S), fungerende overborgmester i København

Frank Jensens afgang i dansk og københavnsk politik efterlader både store huller hos hovedpartiet Socialdemokratiet, hvor de nu skal finde en ny næstformand, og på Københavns Rådhus, hvor socialdemokraterne nu skal finde en ny overborgmester.

Garvet politiker tager roret

Indtil det sker, træder kommunalpolitikeren og gruppeformanden hos Socialdemokratiet på Københavns Rådhus, Lars Weiss, ind i rollen som den øverste politiske leder i Danmarks største kommune.

Det sker som følge af hans egenskab som 1. næstformand for Borgerrepræsentationen, og den nyslåede overborgmester sunder sig fortsat ovenpå en dag med utallige møder for et parti og en kommune, hvor han pludselig står i spidsen.

Se hele interviewet med Lars Weiss (S) her - artiklen fortsætter under videoen.

 

Lars Weiss, hvad er din reaktion på, at Frank Jensen er gået af som overborgmester?

- Voldsom overraskelse – så kort kan det siges. Jeg har været med herinde på Københavns Rådhus i 11 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende, siger han til TV 2 Lorry.

Og du vidste det ikke?

- Jeg vidste det ikke, nej.

- Det er en beslutning, som Frank har taget alene og sandsynligvis sammen med hans familie. Så nej, jeg var ikke forberedt på det, lyder det fra politikeren, som blev bekendt med Frank Jensens afgang bare en halv time før det varslede pressemøde på Islands Brygge.

Han beretter om en tætpakket dag med møder og en stor opgave, som både byder på møder i det magtfulde Økonomiudvalg og i Borgerrepræsentationen.

Lars Weiss skal foreløbigt være fungerende overborgmester i de kommende 10 dage.

- Så skal vi internt i Socialdemokratiet finde ud af, hvem der skal være overborgmester frem til næste valg, siger han.

Overvejer at gå efter overborgmesterposten permanent

Ser du dig selv om kandidat til overborgmesterposten?

- Jeg overvejer det. Skal jeg være kandidat, så kræver det, at der er bred opbakning – både fra gruppen på rådhuset og fra partiorganisationen. Jeg har også nogle overvejelser, jeg skal have gjort mig. Både med mig selv og mine nærmeste.

quote Skal jeg være kandidat, så kræver det, at der er bred opbakning – både fra gruppen på rådhuset og fra partiorganisationen.

Lars Weiss (S), fungerende overborgmester i København

Er du klar til at være overborgmester?

- Jeg var det ikke i morges. Men jeg er ved at være der.

Nu har der været de her sager – er du bange for, at der kommer noget frem om dig?

- Nej, det er jeg ikke.