Københavns Kommune indfører kønskvoter på kunstindkøb

Halvdelen af den kunst, som Københavns Kommune indkøber, skal fremover være skabt af kvinder.

Der bliver ikke købt nok kunst, der er skabt af kvinder. Men det vil Københavns Kommune sætte en stopper for.

Rådet for Visuel Kunst, der står for køb af kunst til kommunen, har i enighed besluttet at indføre kønsvoter på kommunens kunstindkøb fremover.

Kommunen ligger inde med i alt 4.500 værker, der hænger på på kommunale institutioner og kontorer.

- Det er ikke, fordi vi tror, vi får anderledes eller bedre kunst. Men det er et spørgsmål om at vise virkeligheden, som den ser ud, siger medlem af Rådet for Visuel Kunst og museumsleder på Kastrupgaardsamlingen, siger Mette Sandhoff Mansa.

- Hvis vi ikke får kunst lavet af kvinder i dette tilfælde i Københavns Kommunes kunstsamling, så får vi et billede af, at en kunstner er en mand. Og sådan er virkeligheden jo ikke. Virkeligheden er, at verden består af mænd og kvinder, siger hun.

Så meget kunst købes af kvinder:

Organisationen Danske Museer offentliggjorde i november en undersøgelse af ligestillingen på danske museer

Den viste, at 22 procent af de værker, danske kunstsamlinger erhvervede i 2004-2019, var skabt af kvindelige kunstnere, og 29 procent af soloudstillinger var med kvindelige kunstnerne.

Vil inspirere

Rådet har de seneste år været opmærksomme på ligestilling i kunstverdenen, og har derfor bestræbt sig på at indkøbe kunst, der var skabt både af kvinder og mænd.

Den endelige beslutning skete, efter Kultur- og Fritidsudvalget bad rådet om en ligestillingsredegørelse.

- Vi taler ligestilling i bestyrelser og på arbejdsmarkedet - så hvorfor ikke også tale ligestilling i kunstens verden.

Beslutningen har rådet truffet for at sikre, at ligestillingen fortsætter, og for at inspirere andre kommuner og kunstsamlinger til at følge trop.

- Det er et forsøg på at sige, at vi inspirerer hinanden og vi inspirere verden og vi inspirere i dette tilfælde Københavns Kommune til at gå efter mere ligestilling. Vi tør, fordi vi ved, at det i udgangspunktet ikke handler om god eller dårlig kunst, siger Mette Sandhoff Mansa.

De sidste seks år har rådet indkøbt 109 værker af mandlige kunstnere og 81 værker af kvindelige kunstnere.

Litografiet af Kristine Roepsdorf er et af de værker, som Københavns Kommune har købt af kvindelige kunstnere inden for de to sidste år.
Litografiet af Kristine Roepsdorf er et af de værker, som Københavns Kommune har købt af kvindelige kunstnere inden for de to sidste år.
Foto: Kristine Roepsdorf

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik