Københavns Kommune forventer ekstraregning på 1,5 milliard for covid-19

Især stigende ledighed fra brancher hårdt ramt af coronakrisen fører til stor ekstraregning for Københavns Kommune.

Coronakrisen har kostet kassen for staten, regionerne og kommunerne. Og i landets største kommune, Københavns, kan udgifterne fra covid-19 i den grad aflæses i regnskabet.

Her står kommunen til at få ekstraudgifter på lige over 1,5 milliard kroner alene i 2020 fra den verdensomspændende coronapandemi.

Det viser bilag fra Økonomiforvaltningens regnskabsafdeling.

I det første halve år af 2020 har kommunens merforbrug som følge af Covid-19 beløbet sig til 323,6 millioner kroner.

Men forvaltningens prognoser for resten af året peger i retning af en endnu større ekstraregning. Alene den stigende ledighed ventes at koste næsten en milliard kroner over det kommende halve år.

- Coronaen påvirker fortsat store dele af erhvervslivet i København, hvor især turismen og oplevelsesbranchen er i knæ. Det er alarmerende og har i særlig høj grad ramt København, siger overborgmester Frank Jensen (S) i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.

Således oplyser Økonomiforvaltningen, at der forventes et merforbrug på 957 millioner kroner på overførselsområdet, som blandt andet dækker over ydelser som førtidspension, kontanthjælp og andre overførselsindkomster.

Derudover forventes der en ekstraregning på 221 millioner kroner på service (for eksempel sundhedsområdet og folkeskoler) og anlæg (for eksempel bygge- og renoveringsprojekter).

- Vi har store udgifter forbundet med håndteringen af corona-krisen. Mange københavnere har desværre mistet deres job, og har nu brug for hjælp. Samtidig har vi sat ind med værnemidler, ekstra rengøring og flere medarbejdere på for eksempel skoler, dagtilbud og plejehjem for at efterleve myndighedernes krav til afstand og hygiejne, siger Frank Jensen.

Sådan fordeler ekstraregningen sig

Service: For eksempel rengøring, værnemidler, ekstra personale i servicefag

  • 323 millioner kroner allerede brugt
  • 215 millioner kroner i forventet ekstraudgift

 

Overførsler: For eksempel ledighedsydelser, kontanthjælp, beskæftigelsesordninger

  • 2 millioner kroner allerede brugt
  • 957,1 millioner kroner i forventet ekstraudgift

 

Anlæg: For eksempel byggeprojekter, vejarbejde, renovering

  • 1,1 millioner kroner allerede brugt
  • 5,9 millioner kroner i forventet ekstraudgift

 

 

Kilde: Københavns Kommune

Det meste godtgøres af staten

En væsentlig del af beløbet kan lappes med penge, kommunen modtager fra staten i en såkaldt midtvejsregulering.

Efter det stod klart, at coronakrisen ville give den danske økonomi et ordentligt spark over skinnebenet, blev Kommunernes Landsforening (KL) og regeringen i Økonomiaftalen fra maj måned enige om at tilføre landets kommunekasser flere penge, som kan hjælpe med at lappe de løbske kommunekasser.

København modtager lidt mere end 1,2 milliard fra denne pulje. De skal bruges på at finansiere merudgifterne til stigende ledighed.

- Gennem efteråret kommer vi til at følge udviklingen i meget tæt dialog med erhvervslivet for at se, hvordan vi kan hjælpe erhvervslivet og de københavnere, der har mistet deres job, siger Frank Jensen.

Ekstraudgifter til stigende ledighed ventes at udgøre op mod en milliard kroner for kommunen alene i 2020.
Ekstraudgifter til stigende ledighed ventes at udgøre op mod en milliard kroner for kommunen alene i 2020.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Men der er fortsat et hul på flere hundrede millioner

De mange udgifter på serviceområdet – som for eksempel værnemidler, ekstra personale og øget rengøring – som altså ventes at udgøre i omegnen af en halv milliard dækkes dog ikke helt af staten.

Indtil videre har Københavns Kommune modtaget 147 millioner kroner fra staten til at dække de stigende serviceudgifter.

Dermed står overborgmester Frank Jensen og de øvrige kommunalpolitikere fortsat med et regnestykke, hvor der skal findes et par hundrede millioner kroner – sådan cirka en ny, mindre folkeskole – for at sætte coronaudgifterne i skak.

- Vi fortsætter naturligvis med at levere den nødvendige corona-indsats i København så længe, der er brug for det. Men det bliver nødvendigt, at staten også kompenserer kommunerne for de udgifter, vi har til corona resten af året, hvis vi skal undgå, at de kommer til at påvirke kernevelfærden til københavnerne.

Onsdag skal Økonomiudvalget på Københavns Rådhus beslutte, hvordan resten af ekstraregningen fra covid-19 skal dækkes.

Her foreslås det, at der afsættes yderligere 150 millioner kroner til at håndtere resterende merudgifter. Kommunalpolitikerne har allerede tidligere på året afsat 89 millioner kroner til de løbske coronaudgifter.

Regeringen og KL skal inden udgangen af 2020 drøfte en yderligere håndtering af kommunernes Covid-19 udgifter i 2020. Her skal der blandt andet tages stilling til, om kommunerne skal kompenseres fuldt ud for alle ekstraudgifter forbundet med covid-19.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik