Københavnere med minoritetsbaggrund oplever diskrimination på arbejdspladsen

Det skal en ny indsats dog forsøge at gøre op med. Flere store virksomheder har meldt sig som frontløbere.

Mange københavnere med minoritetsbaggrund føler sig diskriminerede på arbejdspladsen, og når virksomhederne skal rekruttere medarbejdere, lærlinge og elever.

Det viser en rapport, der undersøger og kortlægger ubevidst etnisk diskrimination på det københavnske arbejdsmarked – en rapport, som Københavns Kommune bestilte sidste efterår.

Og det problem vil kommunen nu forsøge at komme til livs. 

Det annoncerer de i hvert fald selv i en pressemeddelelse.

Derfor er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune gået sammen med Foreningen Nydansker og Als Research i en ny indsats målrettet virksomhederne, der skal gøre op med den ubevidste (og den bevidste) diskrimination på det københavnske arbejdsmarked.

Indsatsen har fået titlen 'En by af talenter' og er en del af Københavns Kommunes integrationshandleplan.

Skal bygge bro

Ifølge beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) skal indsatsen fremme etnisk mangfoldighed på det københavnske arbejdsmarked.

- Undersøgelsen viser, at københavnere med minoritetsetnisk baggrund udgør et uforløst potentiale for københavnske virksomheder. Eksempelvis er der et relativt højt antal ledige ikke-vestlige indvandrere med en kompetencegivende uddannelse, der burde matche efterspørgslen på den slags arbejdskraft, siger hun og fortsætter:

- Vi vil derfor gerne bygge bro mellem virksomheder og kandidater med minoritetsetnisk baggrund og fremhæve mangfoldighedens mange styrker.

Virksomheder går glip af gode kandidater

Helt konkret skal der i løbet af 2021 afholdes åbne workshops og læringsforløb, der skal inspirere virksomhederne til at prioritere mangfoldighedstiltag.

Her har virksomheder som IBM, Novo Nordisk og Jobindex meldt sig som frontløbere i projektet, der vil dele ud af succesoplevelser med at forebygge ubevidst diskrimination og fremme mangfoldighed på arbejdspladsen.

Sidstnævnte oplever selv, hvordan ubevidst diskrimination fører til, at virksomheder ender med at vælge mindre kvalificerede jobkandidater.

- Som rekrutteringspartner ser vi mange eksempler på, at virksomheder går glip af dygtige talenter, fordi de har snævre ideer om, hvem den ideelle kandidat er. Derfor er vi rigtig glade for, at der i København kommer fokus på, hvordan virksomheder skærper blikket for de mangfoldige kompetencer. Det vil helt sikkert resultere i, at flere talenter kommer godt i gang på arbejdsmarkedet, siger Kaare Danielsen, der er direktør i Jobindex.

Den første online workshop er allerede blev afholdt med 30 deltagere, og de næste to finder sted i april måned. Som virksomhed kan man tilmelde sig via hjemmesiden talentby.dk.