København undersøger nu mulighed for at give penge til ukrainere

Et flertal i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune har tirsdag aften vedtaget forslag om at undersøge muligheden for at give ukrainske flygtninge en kontant håndsrækning.

Det skal nu undersøges, hvordan Københavns Kommune kan udbetale et kontant beløb til ukrainske flygtninge, mens de søger og eller afventer en afgørelse på deres ansøgning om midlertidigt ophold.

Det står klart, efter Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i Københavns Kommune tirsdag aften behandlede et medlemsforslag fra Radikale Venstre om en daglig udbetaling til fordrevne ukrainere.

De videre muligheder skal nu granskes, oplyser det socialdemokratiske medlem af udvalget, Andreas Keil til TV 2 Lorry.

“Vi har vedtaget, at forvaltningen skal se på nogle modeller og vende tilbage til udvalget, og ligeledes give et overblik over den økonomiske situation i forhold til dette forslag,” skriver Andreas Keil i en sms til TV 2 Lorry.

Han forventer, at forvaltningen vender tilbage i slutningen af april eller begyndelsen af maj.

“Hvis vi i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget så vedtog det, så skal den i Borgerrepræsentationen i anden halvdel af maj er min klare vurdering,” skriver Andreas Keil.

Han og resten af Socialdemokratiet har som udgangspunkt været positive over for forslaget.

200 kroner om dagen til voksne

Det oprindelige forslag fra Radikale Venstre gik på at betale 200 kroner dagligt til voksne og 100 kroner dagligt til børn.

- Vi synes, pengene skal følge ukrainerne. Det giver dem også muligheden for at investere og genopbygge deres eget land. Det bliver en indikeret støtte til at genopbygge Ukraine, har  Emil Moselund, der er politisk ordfører for Radikale Venstre tidligere udtalt til TV 2 Lorry. 

Venstre og De Konservative har på forhånd været modstandere af forslaget.

Dels på grund af frygt for økonomiske konsekvenser og bekymring for, om der reelt er et behov.

- Jeg synes umiddelbart ikke, at det er nødvendigt. Jeg har talt med flere af dem (ukrainske flygtninge, red.), og der er ikke nogen af dem, der har ytret et ønske om at få penge. Derfor har jeg svært ved at se behovet, sagde integrations- og beskæftigelsesborgmester, Jens-Kristian Lütken (V) mandag til TV 2 Lorry.

Den udtalelse har dog siden fået flere ukrainere til at modsige borgmesteren. Det kan du læse mere om her. 

Har tidligere stemt nej

Siden en særlov blev vedtaget i marts, har kommuner kunnet tilbyde kompensation, der skal sikre, at kommunerne kan hjælpe med indkvartering og forplejning af ukrainske flygtninge.

Nogle kommuner har valgt at udbetale penge til at kompensere de danske, private værtsfamilier, og andre har valgt at udbetale daglige beløb til de ukrainske familier.

I Greve kunne værtsfamilier eksempelvis frem til den 1. april modtage 500 kroner per flygtning per dag for at huse ukrainske flygtninge. Herefter blev beløbet sat net til 50 kroner per flygtning per døgn.

Tidligere i april stemte politikerne i Københavns Kommunes beskæftigelsesudvalg nej til at give økonomisk støtte til private familier, der huser flygtninge fra Ukraine.

Tidligere i april stemte partier på Københavns Rådhus ja til en ny pavillion-by for ukrainske flygtninge.

Den såkaldte ukrainerby, der blandt andet skal bestå af boliger, fællesområder og en daginstitution, skal placeres på Amager Strandvej 3 og stå klar i udgangen af juli måned, når 330 ukrainske flygtninge flytter ind.

TV 2 Lorry besøgte tidligere i april naboer til grunden. Se eller gense indslaget nedenfor.

Naboer til den kommende pavillionby på Amager undrer sig over placeringen.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik