København skyder millioner i ansigtsløft til særlige områder på Nørrebro og Amager

Boligområderne Lundtoftegade på Nørrebro og Hørgården på Amager bliver over en femårig periode tilført midler for tæt på 200 millioner kroner i byfornyelse.

Regeringens årlige lister over såkaldte ”ghettoer” i Danmark lader til at afføde to slags reaktioner fra lokale kommuner, når de forsøger at undgå, at boligområder havner på de udskammende lister:

Enten river man ned, eller også bygger man om.

I Københavns Kommune har byens folkevalgte netop afsat en større pose penge til den sidstnævnte strategi, der skal gå til to boligområder i byen, som tidligere har figureret på den meget kontroversielle ghettoliste.

118 millioner kroner er således blevet afsat til områdefornyelse af Lundtoftegade på Nørrebro og Hørgården på Amager over de kommende fem år.

Det fremgår af referatet fra Teknik- og Miljøudvalget, der i den forgangne uge vedtog projektet.

- De bedste løsninger spirer nedefra

Hvad de mange millioner helt konkret skal bruges på, er kommunen nu ved at undersøge. Og den proces skal ske med inddragelse af beboerne i de to områder, forklarer teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL):

- Områdefornyelser er båret af lokalt engagement, og det er vigtigt, at alle får mulighed for at blive hørt og tage del i den udvikling af kvarteret, som skal sørge for, at det i fremtiden ikke længere er stemplet som udsat. Og netop dét sørger områdefornyelserne for. De bedste løsninger spirer nedefra og op, og derfor glæder jeg mig til at se, hvad de lokale nørrebroere og amagerkanere har af ideer til at løfte kvartererne, siger fagborgmesteren i en pressemeddelelse.

Foruden de 118 millioner tilfører Landsbyggefonden 67,5 millioner kroner til et projekt i Hørgården, hvor der skal etableres et hovedstrøg gennem bydelen samt en række andre tiltag, der har til formål at åbne og i højere grad integrere boligbyggeriet i lokalområdet Sundholmskvarteret på Amager.

Derudover forventer teknik- og miljøborgmesteren, at der i løbet af områdefornyelsernes levetid vil blive afsat langt flere penge til projekter fra kommunal side.

Kritiserer regeringen

Men sådan burde det slet ikke være, mener hun. I stedet burde regeringen investere flere penge i Københavns boligområder i stedet for at tørre regningen – og indsatsen – af på kommunen.

- Regeringens bedste bud på at løfte udsatte byområder er at rive gode almene boliger ned eller frasælge dem til private, som kan tjene masser af penge på lejerne. I København har vi rigtig god erfaring med langvarige og målrettede indsatser, i stedet for at være slave af en liste, hvor én til- eller fraflytning kan afgøre, om man fra statslig side ønsker at investere i et byområde eller ej. Jeg savner, at regeringen er sit ansvar bevidst i forhold til at få løftet Københavns udsatte byområder, siger Ninna Hedeager Olsen.

Københavns Kommune har siden 2014 arbejdet med områdefornyelser i såkaldt ”udsatte byområder”, som handler om at løse lokale udfordringer ved at fokusere på kvarterets potentialer, være til stede lokalt og arbejde med en blanding af fysiske, sociale og kulturelle projekter gennem grundig involvering af beboerne i områderne.

Der er allerede projekter med områdefornyelser i gang i Bavnehøj, Nordvest, Sundby, Folehavekvarteret, Kulbanekvarteret og ved Skjolds Plads. Nu er turen altså kommet til Lundtoftegade på Nørrebro og Hørgården på Amager, mens en kommende områdefornyelse også er på vej i Bispeparken i Nordvest.