København får Danmarks første parplejehjem

I budgetaftalen for København Kommune blev der også plads til Danmarks første parplejehjem.

Ældre skal have ret til at følges ad hele livet – også på plejehjem. 

Det er tanken bag det nye profilplejehjem, som Københavns Kommune har afsat midler til i årets budgetaftale, der landede torsdag.

Parplejehjemmet bliver det første af sin slags og vil – udover deciderede parboliger – også indeholde såkaldte samlivsboliger. Det er boliger beregnet til én person, men med flere kvadratmeter, så den raske partner kan overnatte i boligen. 

Fakta om det kommende par-plejehjem

Fokus på fællesskab

I det nye parplejehjem skal der også være fokus på at skabe fællesskaber mellem de raske beboere på tværs af boligerne. Det oplyser sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling, i en pressemeddelelse.

- Det her bliver et anderledes plejehjem, fordi det – udover at drage omsorg for de syge – også bliver et fællesskab for de raske partnere, siger hun og uddyber:

- I dag findes der ganske få parboliger spredt rundt på nogle af vores andre plejehjem, men de er typisk beboet af par, hvor begge er syge. Derfor er det mit ønske, at parplejehjemmet giver mange flere par muligheden for at fortsætte med at leve sammen, fordi der her også vil være fokus på de raske pårørende.


Københavns 9. profilplejehjem

Det er langt fra Københavns første profilplejehjem. I forvejen findes der nemlig otte profilplejehjem i kommunen.

Tanken bag de profilplejehjemmene er at give borgerne mulighed for at leve det liv, de ønsker – også når de får brug for at flytte på plejehjem.

Det er planen, at parplejehjemmet skal opføres på Østre Gasværkgrunden på Østerbro, hvor der allerede i dag er reserveret til plejehjemsbyggeri, og det vil stå klar i 2023.

Københavns nuværende profilplejehjem