Klar opsang til Frank Jensen: Drop det!

Andre partiers forelskelse i borgmesterbiler står i vejen for at diskutere ny styreform i København, mener Socialdemokratiet. 

Beskeden til overborgmester Frank Jensen (S) er soleklar:

Du bør gå til statsminister Mette Frederiksen og sige ‘nej tak’ til regeringens planer om at centralisere administrationen i København. 

Læs også Tillidskrise i udligningsforhandlinger bekymrer borgmester

Det mener samtlige partier på Københavns Rådhus på nær Socialdemokratiet.  

Jeg er bange for, at en ny styreform vil centralisere magten ved én bykonge

Sundhed- og omsorgsbormester, Sisse Marie Welling (SF)

På et møde i Københavns Borgerrepræsentationen torsdag aften har partierne således pålagt overborgmester Frank Jensen at "skrive til regeringen og meddele, at Københavns Borgerrepræsentation ikke ønsker en ændret styreform som foreslået af regeringen, idet Borgerrepræsentationen ikke ønsker hele den kommunale forvaltning og administration af kommunens samlede budget samlet alene under overborgmesteren." 

Beskæftigelses- og Integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard, (V) mener, at regeringens forslag er den helt forkerte vej at gå. 

Læs også Forhandlinger om udligningsreform: Det mener partierne

- København er en meget, meget stor kommune. Der er 600.000 borgere, der måske allerede i dag synes, der er langt til rådhuset. At man så vil centralisere yderligere og gøre afstanden til borgerne endnu større, det er forkert, siger Cecilia Lonning-Skovgaard til TV 2 Lorry. 

- Jeg ville de facto blive skåret midt over som oppositionsleder, hvis vi fik den nye styreform, siger Cecilia Lonning-Skovgaard (V). Foto: TV 2 Lorry

Sparer kommuner for millioner

I modsætning til alle andre kommuner i hovedstadsområdet, er der i København ikke bare én - men hele syv borgmestre: En overborgmester og seks fagborgmestre med ansvar for hver deres forvaltning.

I stedet for den opdelte administrative ledelse foreslår den socialdemokratuske regering i sit udspil til en udligningsreform, at man i København og de tre næststørste byer i Danmark laver en centralisering af administrationen. 

I København er der ikke bare én - men hele syv borgmestre: En overborgmester og seks fagborgmestre med ansvar for hver deres forvaltning. Foto: TV 2 Lorry

- Det sparer administration, det mindsker dobbeltbureakrati. Et forsigtigt skøn er, at det sparer kommunerne på den gode side af en kvart milliard kroner, sagde social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S) i forbindelse med udspillet. 

- Det sparer administration, det mindsker dobbeltbureakrati. Et forsigtigt skøn er, at det sparer kommunerne på den gode side af en kvart milliard kroner, sagde social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S) i forbindelse med udspillet om en ny styrereform. Foto: TV 2 Lorry

Nej tak til bykonge

Men det bliver altså et nej tak også fra sundhed- og omsorgsbormester, Sisse Marie Welling (SF):

- Jeg er bange for, at en ny styreform vil centralisere magten ved én bykonge i stedet for de 55 medlemmer af borgerrepræsentationen, som københavnerne har valgt til at repræsentere deres holdninger og deres ønsker til, hvordan byen skal udvikle sig.

Hvis man kan spare penge på administration og flytte det over på velfærd, er det så ikke en god idé? Er det ikke i borgernes interesse? 

- Jo, hvis man kunne det. Vi har sparet i min forvaltning og i alle forvaltninger i Københavns Kommune. Jeg tror ikke, at en ny styreform vil føre til mindre administration, jeg tror, det vil føre til mere administration. At man kan spare alle de penge er fugle på taget, siger Sisse Marie Welling. 

- Jeg er bange for, at en ny styreform vil centralisere magten ved én bykonge, siger Sisse Marie Welling. Foto: TV 2 Lorry

Drop kærlighed til borgmesterbiler

På trods af at medlemsforslaget direkte omhandler overborgmesteren, er det Socialdemokratiets Jonas Bjørn Jensen, der udtaler sig om sagen.

- Vi er simpelthen nødt til at finde en ny måde at drive byen på, så vi ikke spilder en masse penge, som vi gør i dag. Så vi ikke har forvaltninger, der modarbejder hinanden, så vi kommer tættere på borgerne, og så borgerne kan se, hvem der træffer beslutningerne og har ansvaret.

- Socialdemokratiet og jeg er rigtig ærgerlige over, at de andre partiers forelskelse i borgmesterbiler og borgmesterkontorer står i vejen for, at vi kan diskutere, hvad vi kan få ud af en ny styreform i København, siger Jonas Bjørn Jensen (S). Foto: TV 2 Lorry

- Socialdemokratiet og jeg er rigtig ærgerlige over, at de andre partiers forelskelse i borgmesterbiler og borgmesterkontorer står i vejen for, at vi kan diskutere, hvad vi kan få ud af en ny styreform i København, siger Jonas Bjørn Jensen til TV 2 Lorry.

Overborgmester Frank Jensen har dog længe været fortaler for idéen om en ændret styreform i København. Da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i 2010 fremførte planer om en styrereform, erkendte Frank Jensen, at han var en glad mand. 

Læs også Forstå regeringens udspil: Du kan få skattesmæk - naboen kan score gevinst

- Det er jeg bestemt, og det er jeg i høj grad på københavnernes vegne. Det er borgerne, der får en stor gevinst ud af, at vi får en ny styreform i København, svarede Frank Jensen dengang. 

Skåret midt over

Dengang blev det dog aldrig realiseret - men nu er det altså på bordet igen. Bliver det til virkelighed vil den politiske magtbalance på rådhuset dog blive alvorligt svækket, mener Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard.

- Jeg ville de facto blive skåret midt over som oppositionsleder, hvis vi fik den nye styreform. Jeg ville sidde som udvalgsformand uden nogen indflydelse og uden folk, der kan arbejde for mig og mine politiske projekter. Jeg ville blive sat fuldstændig skatmat, siger hun.

Læs også Fra vinder til taber: Her risikerer borgerne en millionregning for udligning

Socialdemokratiets Jonas Bjørn Jensen fremhæver dog, at det er flertallet i borgerrepræsentationen, der har magten, uanset, hvem der er overborgmester, og uanset hvem der er fagborgmestre.

- Sådan er det i den nuværende styreform, og sådan vil det også være i den fremtidige styreform, siger Jonas Bjørn Jensen, der dog torsdag aften må indstille sig på at bøje sig for et klart flertal i borgerrepræsentationen.

Læs også Se tallene: Så mange millioner skal din kommune give eller modtage

- Vi er selvfølgelig nødt til at følge et flertal i Borgerrepræsentationen, så der kommer en henvendelse (til regeringen, red.) om, at et flertal i borgerrepræsentationen ikke ønsker at lave styreformen om.

Om forslaget om en ændret styreform i København finder politisk flertal, vil udfaldet af forhandlingerne om en udligningsreform på Christiansborg vise. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik