Klamt vand: Sejlklub måtte aflyse alt efter spildevands-læk

Lækket af spildevand i Svanemøllen Havn har tvunget lokal sejlklub til at aflyse træning.

Siden mandag har al badning og sejlaktivitet ved Svanemøllen Havn været frarådet grundet et brud på en spildevandsledning.

Det har nu også fået konsekvenser for sejlklubben Kjøbenhavns Amatør-Sejlklub, der er nabo til lækket i Svanemøllen Havn.

Klubben har ekstraordinært måtte aflyse al sejlads tirsdag. Det gælder både skolesejlads og undervisning.

- Som ansvarlig klub er der ikke andet, vi kan gøre, siger sejlklubbens formand Jon Bundesen til TV 2 Lorry og uddyber:

- Det blev meldt ud, på en anden måde end det plejer, fordi vi fik en mail fra Novafos, og de anbefalede, at vi ikke benyttede vandet.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Selvom klubbens medlemmer naturligvis ærgrer sig over aflysningen, har de taget godt imod den.

- Der har egentlig været positive tilbagemeldinger, selv om folk selvfølgelig er kede af det, nu har de ventet på grund af corona, og nu kommer vi altså med spildevand i anden omgang, siger Morten Ingerslev, der er skolechef i sejlklubben og tilføjer:

- Så længe vandet er grumset, så skal man ikke røre ved det eller komme i kontakt med det. På sådan en båd som denne er det svært at undgå én eller anden form for kontakt. Vi får rebene i vandet en gang imellem, og vi kan ikke bare lige få vasket hænderne, når rebet så kommer op, og vi har fået våde fingre og våde handsker. Så derfor har vi ikke lyst til at sejle under de her forhold, siger han.

27 millioner liter kloakvand ud i Øresund

Som TV 2 Lorry kunne fortælle mandag skete bruddet på spildevandledningen fredag i forbindelse med byggeriet af den kommende Nordhavnstunnel.

En menneskelig fejl gjorde herefter, at der blev pumpet urenset spildevand direkte ud i Svanemøllen Havn fra fredag til mandag, hvor det blev opdaget.

Det betød, at al badning og sejlaktiviteter ved havnen mandag blev frarådet.

Ifølge Novafos beregninger har bruddet siden fredag ført til udslip af mindst 27 millioner liter kloakvand ud i Øresund.

Samtidig vurderer selskabet, at op mod otte millioner liter urenset spildevand i løbet af weekenden blev udledt i Svanemøllen Havn i forbindelse med bruddet på en spildevandsledning.

Tirsdag eftermiddag siger Novafos, at bruddet på spildevandsledningen er repareret delvist og i så høj grad, at man kan benytte ledningen som normalt.