Kiosk havde lager på 34.000 lattergaspatroner

Sikkerhedsstyrelsen vil politianmelde en kiosk i Valby efter fund af stor mængde lattergaspatroner.

En kioskejer i Valby kan forvente en politianmeldelse, efter at der i slutningen af sidste uge blev fundet en meget stor mængde lattergaspatroner i kiosken og på kioskens lager.

Samlet var der mere end 34.000 små lattergaspatroner og desuden næsten 300 store lattergaspatroner på hver 950 milliliter, oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.  

quote Når vi finder så store mængder lattergaspatroner, og når der desuden ligger mange brugte patroner uden for kiosken, tyder alt på, at der sælges lattergas til misbrugsformål.

Trine Lyhne, juridisk chef i Sikkerhedsstyrelsen

Det var Fødevarestyrelsens Rejsehold, der kontaktede Sikkerhedsstyrelsen efter et kontrolbesøg i kiosken.

Rejseholdet havde mistanke om, at der ulovligt blev solgt lattergas til beruselse, og en medarbejder fra Sikkerhedsstyrelsen kontrollerede derfor kiosken og fandt store mængder lattergas både i kiosken og på lageret.

Derudover havde Rejseholdet under deres kontrol taget billeder af en kasse med mundstykker, der passede til de store lattergaspatroner.

- Vi er meget glade for, at Fødevarestyrelsens Rejsehold informerer os, når de finder noget mistænkeligt under deres kontroller. Vi er på rigtigt mange tilsyn i løbet af året, men det er umuligt at overvåge alle landets butikker. Derfor er det afgørende, at myndigheder samarbejder om at give befolkningen størst mulig sikkerhed omkring det, der sælges, siger kontorchef Lone Brose fra Sikkerhedsstyrelsen.

Har ikke set så stor en mængde før

Sikkerhedsstyrelsen finder på tilsyn jævnligt lattergas, der ulovligt sælges til beruselsesformål. Men mængden i Valby var langt større, end det tidligere er set.

Derfor fik kioskejeren fredag en partshøring med to dages frist til at komme med en forklaring på det store lager af lattergaspatroner.

Partshøringen har ikke ændret Sikkerhedsstyrelsens opfattelse af, at der foregik ulovligt salg, og derfor politianmeldes kioskejeren.

- Når vi finder så store mængder lattergaspatroner, og når der desuden ligger mange brugte patroner uden for kiosken, tyder alt på, at der sælges lattergas til misbrugsformål. Derfor vil vi forbyde kioskejeren at sælge lattergaspatroner og desuden politianmelde ham for det ulovlige salg, siger juridisk chef Trine Lyhne, Sikkerhedsstyrelsen.

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at op mod hver fjerde unge dreng i hovedstadsområdet har prøvet at inhalere lattergas.

Ved at inhalere lattergas får man en kort rus på højst et minuts tid. Læger og misbrugseksperter har dog længe været advaret imod det, da det kan give akut iltmangel, nerveskader og yderste konsekvens koste én livet, fordi man kan blive kvalt.

Regeringen vil indføre en aldersgrænse for salg af lattergaspatroner til unge under 18 år. Aldersgrænsen skal kombineres med en mængdebegrænsning, så der kun må sælges to lattergaspatroner på 8 g. ad gangen.