Kendte skilte taget ned fra 88 meter høj bygning - nu begynder usædvanlig nedrivning

Carlsberg-skiltene på Carlsberg-siloen er torsdag taget ned. Et italiensk firma skal inden længe påbegynde en særligt speciel nedrivning af bygningen. 

00:15

Tordsag blev de kendte Carlsberg-skilte taget ned fra Carlsberg-siloen.

Over store dele af København har byens borgere de seneste 23 år haft udsigt til to ti meter brede reklameskilte på toppen af Carlsberg-siloen. 

“Carlsberg” med det karakteristiske “C” har der stået med fire en halv meter høje bogstaver - lige indtil torsdag klokken 11.04.

Læs også Carlsberg i reklame-bommert: 1000 kolde fadøl står klar i lufthavnen

Her løftede en koncentreret kranfører det første af de to store skilte væk fra Carlsberg-siloen, og det var et særpræget syn ifølge projektchef i Carlsberg Byen, Peter Anker Olsen, der overværede nedtagningen. 

Det er en milepæl

Projektchef i Carlsberg Byen, Peter Anker Olsen

Artiklen fortsætter efter billedet...

Projektchef i Carlsberg Byen, Peter Anker Olsen Foto: TV 2 Lorry

- Det er en milepæl, der markerer, at vi skal i gang med nedrivningen af Carlsberg-siloen, og at der i stedet skal laves et nyt boligprojekt, siger Peter Anker Olsen til TV 2 Lorry.

Skilte med uvis fremtid

Siloen fra 1961 blev indtil 1996 brugt som lagerbygning i forbindelse med Carlsbergs ølproduktion. Siden blev den ombygget til at huse Carlsbergs hovedkontor. Og i den forbindelse producerede fabrikken Bentzen Neon - der i dag hedder Bentzen - Sign Partner - to store Carlsberg-skilte i plexiglas.

Læs også Tipoldebarn genskaber Carlsberg-stifters byplaner

Det første skilt kom op at sidde i 20. sals højde i 1997, og det næste kom op i 1999. De blev oprindeligt bygget med neonlys, men blev restaureret for syv år siden og udskiftet med LED. Og torsdag blev de altså spændt fast på en særtransport.

Artiklen fortsætter efter videoen...

00:06

Det ene skilt bliver placeret på særtransport

Luk video

- De får forhåbentligt et godt nyt sted at sidde, når Carlsberg finder ud af hvor. Lige nu skal skiltene på oplagring i Taastrup, så det bliver bevaret for eftertiden, siger Peter Anker Olsen til TV 2 Lorry. 

Nyt hovedkontor

Carlsbergs hovedkontor rykkede i marts i år få hundrede meter til helt nye lokaler på J.C. Jacobsens Gade. 

Et nyt højhus med boliger skal i stedet skyde op, der hvor Carlsberg-siloen i dag står - lidt endnu.

Læs også Carlsberg bygger nyt hovedkvarter og nedsænker tidskapsel

Men først skal den 88 meter høje bygning altså rives ned, og det kommer til at blive en ganske særlig udfordring. 

Det er specielt spændende og usædvanlig nedrivning.

Projektchef i Carlsberg Byen, Peter Anker Olsen

I første omgang er alt indmad ved at blive taget ud af bygningen, der derefter er blevet renset for asbest og andre skadelige byggematerialer af ældre dato. 

Særlig nedrivning

I næste uge ankommer et hold af nedrivnings-specialister fra Italien, der skal montere en ganske særlig maskine på toppen af den tomme betonbygning.

- Det er en særligt spændende og usædvanlig nedrivning. Den metoder, der bliver brugt, kaldes top down - bygningen bliver spist oppefra. Metoden er blevet brugt otte-ti gange før i Europa - men aldrig før i Danmark, siger Peter Anker Olsen. 

Læs også Carlsberg vil sælge øl i papirflasker

Årsagen til, at bygningen skal rives ned på denne særlige måde, er, at der tæt ved Carlsberg-siloen både er boliger, en skole og butikker. Der er altså småt med plads på byggepladsen.

- Det skal støve og larme så lidt som muligt. Alle lastbiltransporter skal styres, for vi kan ikke tillade, at der kommer unødigt mange lastbiler ind og støver og larmer, siger Peter Anker Olsen. 

Nedrivningen kommer til at tage mellem fire og seks måneder.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik